Berfin Yünden

Berfin Yünden

Koklear İmplant Sistemi Nedir?

Koklear İmplant Sistemi Nedir?

‘Biyonik Kulak’ olarak da bilinen Koklear İmplant, işitme cihazlarından yeterli yararı göremeyen veya işitme cihazlarının yetersiz kaldığı ileri/çok ileri işitme kaybı olanlara yardımcı olmak amacıyla tasarlanmış cerrahi müdahale ile takılan bir iç kulak protezidir. İşitme cihazları sesi yükseltmek üzere tasarlanmışlardır ancak koklea bu sesi işlemleyememektedir. Koklear implant; kokleanın işlem görmeyen kısmını bertaraf ederek ses sinyallerini doğrudan işitme sinirine ulaştırır. Koklear implant temelde 2 sistem üzerinde incelenir.

İmplant: İç parça - derinin altına ameliyatla yerleştirilir. Elektronik kısmı içeren gövdeden, elektrot dizisinden, alıcı antenden ve aktarıcının kulağın arkasında başa tutunmasına yarayan bir mıknatısdan oluşur.

Ses İşlemcisi: Dış parça- kulak arkasında ya da başa takılarak kullanılır. Kontrol ünitesi, pil yuvası ve aktarıcıdan oluşur. Aktarıcı,verileri deri yoluyla implanta aktaran parçadır.

Koklear İmplant Sistemi Nasıl Çalışır?

Koklear implanat sistemleri, günlük sesleri kodlanmış elektriksel sinyallere çevirir. Bu sinyaller, kokleadaki sinir liflerini uyarır. İşitme siniri bu sinyalleri beyine gönderdiğinde beyin bunları ses olarak algılar. İmplant aralıksız olarak çok yüksek hızda uyarım sağlar. Beyin de implantın gönderdiği ses bilgisini anında alır ve ses, oluştuğu anda işitilmiş olur.

1.Sesler ses işlemcisinin mikrofonu tarafından alınır.

2.Ses işlemcisi, sesleri analiz edip özel bir tür dijital bilgi kalıbı halinde kodlar.

3.Bu bilgi aktarıcıya gönderilir ve derinden geçirilerek implanta aktarılır.

4.İmplant kodları yorumlar ve kokleadaki elektronlara elektriksel uyarımlar gönderir.

5.İşitme siniri sinyalleri alıp beyindeki işitme merkezine gönderir. Beyin de bu sinyalleri ses olarak yorumlar.

Koklear İmplant Ne Zaman Uygun Olmayabilir?

Koklear İmplant sistemleri dünyanın her yerinde binlerce insan tarafından başarıyla kullanılmasına rağmen bazı özel durumlar koklear implantı bir kişi için uygun kılmayabilir. Bu özel durumların bazıları şunlardır;

Başka seçenek mevcutsa;

İşitme cihazı kişiye yeterli konuşma ve anlama kapasitesi sağlıyorsa, koklear implant sisteminden daha iyi bir çözüm olması muhtemeldir.

Uzun süre çok ileri derecede işitme kaybı;

İşitme siniri uzun süredir veya hiç uyarılmadıysa, ses bilgilerinin beyine yeterli biçimde iletilmesi mümkün olmayabilir.

İşitme kaybının ana nedeni koklea değilse;

İşitme kaybının iç kulak ile değil de, örneğin işitme siniriyle ilgiliyse, koklear implant yarar sağlayamaz.

Ameliyatın başarısız olma olasılığı;

Koklea, elektrodu alamayacak kadar kötü durumda veya işitme siniri hasarlı veya mevcut değilse koklear implantın yara sağlaması olanaksızdır.

Tıbbi Sorunlar;

Kullanıcı anestezi alabilecek ve ameliyata dayanabilecek kadar sağlıklı olmalıdır. Ayrıca, ameliyat sonrasında gerekli rehabilitasyon programlarına uyacak ve cihazın dış parçalarını takabilecek durumlarda olmalıdır.

Gerçekçi olmayan beklentiler;

Kullanıcının veya ailesinin koklear implant sisteminin sağlayacağı yararlar konusunda gerçekçi beklentilere sahip olmaları çok önemlidir.

Değerlendirme:

Koklear implant adayları ameliyat öncesinde birtakım rutin değerlendirmelere tabi tutulurlar. Bu Süreç koklear implant ekibinin ek ihtiyaçları ve oluşabilecek durumları belirlemesini sağlar ve adayda uygun beklenti yaratmaya yardım eder.

1)Odyolojik:

Cihazsız ve cihazlı işitme düzeyleri

İşitme cihazlarıyla konuşma, anlama düzeyi

İşitme siniri fonksiyonu

2)Tıbbi

İşitme kaybının sebeplerinin araştırılması

Genel sağlık durumu

3)Radyolojik

Kulağın CT ve/veya MR incelemesi

4) Konuşma ve Dil Gelişimi

Konuşma ve dil gelişimi aşamasının değerlendirilmesi

5)Psikolojik

Ameliyata uygunluk

Takip programı katılımına uygunluk

6)Eğitimsel

Eğitim ihtiyaçlarının saptanması

Ameliyat: Ameliyat genellikle 1-3 saat sürer. Koklear implantın diğer kulak ameliyatlarında olduğu gibi riski düşüktür. Genel anestezi ile yapılır. Ameliyat bölgesinde insizyonun yapılacağı yerdeki saç tıraş edilip insizyon yapılır. Kulak arkası kemikte implant için yer açılır. İç kulağa elektrot dizisi için küçük bir delik açılır. Elektrot dizisi kokleaya sokulur. Elektrot dizisi ve implant sabitlenir. İnsizyon kapatılmadan önce elektrotun çalışıp çalışmadığı mutlaka test edilir. Hastalar ayıldığında genellikle hafif bir ağrı duyar. Gerektiği takdirde ağrı kesici verilir. Hastanede kalış süresi yerel uygulamaya bağlı olmakla beraber birkaç gün sürebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berfin Yünden Arşivi
SON YAZILAR