İşitme cihazı kullanımı
Halk arasında yanlış bilinen, aydınlatılması gereken özellikle işitme cihazı kullanıcılarının ısrarla ve tedirginlikle sorduğu önemli bir sorunun analizini yapmak istiyorum;
İşitme cihazı kullanımı; muayene olunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı tarafından hastaya tavsiye edilmeli; edilmeden önce işitme kaybının kalıcı olduğu, gerekli objektik ve subjektik testlerin tamamının doğru ve ayrıntılı yapıldığından emin olup ,hastanın da işitme cihazı kullanımını tercih etmesi halinde alanında yetkin ve uzman bir uygulayıcının olduğu işitme cihazı merkezine gidip hizmet almalıdır.
Özellikle uzun yıllar işitme cihazı kullanan kullanıcılar; işitme cihazına alışıp, uyum sağladıktan sonra, acaba kullandığım işitme cihazı kulağımı tembelleştiriyor mu? Ben işitme cihazı kullanmaya başladıktan sonra artık cihazsız hiç duyamayacak hale gelir miyim? şeklinde sorularla gelmektedirler.
İşitme cihazı kullanımı hastanın işitme kaybına, derecesine , konfigürasyonuna, ihtiyaçlarına ve beklentilerine uygun şekilde seçilmelidir. İşitme kaybına uygun olarak seçilen işitme cihazı kulağı tembelleştirmek yerine hastanın anlama-ayırt etme skorunu arttırmaya yönelik yeterli ve anlamlı sesi vermek için tercih edilir. İşitme cihazıyla birlikte; fayda gören ve rahatlayan hastaların bir çoğu alıştıktan sonra cihazsız olmanın daha da zor olduğundan bahsederler. Ancak bu beyin seviyesinde uyarılan ve işlevli hale gelen doğru işitme cihazı kullanımının bir sonucudur.
İşitme kaybına bağlı olarak yanlış yapılan bir seçim; alışma-adaptasyon ve kabullenme sürecini yavaşlatacak hatta durduracaktır. İşitme cihazını tercih etmeden önce ayrıntılı bir anamnez, işitme cihazı uygulaması konusunda donanımlı bir odyolog , en önemlisi ise hizmetin devamlılığı ve uygulanan işitme cihazının fonksiyonlarının yeterliliğidir.
Özellikle yaşlılığa bağlı olarak oluşan presbiakuzi ; işitme cihazının düzenli ve doğru kullanımında işitsel algı seviyesinin yükseldiği, işitme cihazının olumlu sonuçlarını en rahat gördüğümüz hastalıktır.
İşitme cihazı hasta kullandığı ve fayda gördüğü takdirde mutlaka tercih edilmelidir. Ancak sensörinöral kaynaklı işitme kayıplarında işitme kaybının derecesinin artışı ya da azalışı işitme cihazından bağımsız beklenilen değişikliklerdendir. İşitme kaybının değişen seviyesine göre fitting uygulamaları şekillendirilip, hastanın konforu devam ettirilmelidir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.