Ali Sait Öğe

Ali Sait Öğe

Lütfen bacalara dikkat!

Lütfen bacalara dikkat!

Havaların soğuması, meteorolojinin sürekli olarak aşırı rüzgar konusunda uyarılarda bulunması aklıma bir anda soba zehirlenmeleri sonucu hayatlarını kaybeden onlarca vatandaşımızı getirdi.

Şehrimizin büyük bölümü doğalgaz ile ısınıyor ancak kenar semtler de halen çok sayıda ev ve işyeri odun-kömür sobaları ile ısıtılmaya çalışıyor.

Özellikle rüzgarlı havalarda kömür sobalarının tütmesine mani olunamıyor. Gece derin uyku içerisinde odanın içerisini dolduran Karbonmonoksit ne yazık ki çok üzücü olayları da beraberinde getiriyor.

Yani duman tütmesi gereken bacalar çok acı ki 'Ölüm' tütüyor.

Çok basit önlemler ile bu ölüm olaylarının önüne geçmek mümkün. Soba yakma tekniklerini bilmeyen yoktur ama her nedense ihmal etmede üstümüze yok.

Yatmadan önce yanan sobanın üzerine kömür atmak, kapağını kapatmak, bacaların kış gelmeden kontrollerini yapmamak, kalitesiz kömür tüketiminde itiraz etmeden ısrar etmek başlıca yaptığımız hatalardan sadece bir kaçı.

Lütfen bu kış artık sobe zehirlenmesinden dolayı hayatını kaybeden olmasın. Anne babaların belki dayanma güçleri fazladır ama o küçücük yavruların ne yazık ki Karbonmonoksit denen öldürücü gaza dayanma güçleri fazla yok.

Bunun için gelin sobaları iyice faaliyete geçirmeden bacaların kontrollerini yapalım, baca üstüne takacağımız küçük bir 'Rüzgar Gülü' rüzgarı bacadan içeriye basmasını önlemek ile birlikte zehirlenmelerin de önüne geçecek olan küçük bir ayrıntı.

Ayrıca kışın sadece sobalar değil ne yazık ki gerek doğalgaz ile gerek tüpgaz ile çalışan banyo şofbenleri de gereken tedbirleri almamız halinde öldürücü olabiliyor.

Şofbenlerin banyo içerisinde olması en büyük hata. Sıcak su buharın oluşturduğu basınç nedeniyle havasızlıktan sönen cihazlardan sızan gaz insanı önce uyuşturuyor, uyku hali oluşturuyor sonra…

Sonrası ise malum!

Bunun için özellikle soba ile kışı geçirmek zorunda kalan vatandaşlarımız bu durumlara dikkat etsin.

Yetkililerimiz ise gerek kenar semtlere asacakları afişler ile gerek yerel basın aracılığı ile soba zehirlenmelerini karşı bilgilendirme ve uyarma çalışması yapabilir.

Bilmemekten değil ama genelde ihmalden kaynaklanan soba zehirlenmelerinin bu kış yaşanmaması umudu ile bereketli ve sağlıklı bir kış geçirmenizi dilerim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ali Sait Öğe Arşivi
SON YAZILAR