Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Üretmeyen Toplumlar; EŞEK ARISINA Benzer!.

Üretmeyen Toplumlar; EŞEK ARISINA Benzer!.

Geçtiğimiz günlerde, Ulusal Süt Konseyi tarafından, sektör paydaşları ile yapılan toplantıdan sonra, yüzde 3,6 yağlı ve yüzde 3,2 proteinli çiğ sütün referans baz fiyatı, litre başına 2 lira 30 kuruştan, 2 lira 80 kuruşa çıkarıldığı ve fiyatın da dört ay sabit kalacağı açıklanmıştır!. Üreticilere, litre başına ödenen 40 kuruşluk destekleme primi, 30 kuruş olarak uygulanacaktır!.

Çiğ süt referans baz fiyatı, 15 Kasım 2019'dan bu tarihe kadar,  litre başına 2 lira 30 kuruş olarak uygulanırken,  piyasada üretici çiftçinin aleyhine, oluşan ortalama fiyat 2 lira seviyesinde olduğunu da hatırlatmak gerekir!

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği ( TÜSEDAD ) Yönetim Kurulu,  girdi maliyetleri göz önüne alındığında, süt fiyatının en az 3 lira 66 kuruş olmasını, daha önceki açıklamalarında, talep etmiştir! Çiğ Süt Üreticileri de, Ekim ayında yapılan toplantı öncesi, çiğ süt referans fiyatının  en az 3 lira olmasını talep etmiş, ancak fiyat artışı yapılmamıştır!.

Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan 2,80 liralık fiyat, talep edilen fiyatın çok altında kaldığından kaynaklı, üretici çiftçiler, süt hayvancılığının bu şartlarda sürdürülmesinin çok zor olduğunu ve inek kesiminin de devam edeceği ifade edilmektedir!

Ulusal Süt Konseyi'nin açıkladığı süt fiyatı, üretim maliyeti arasında büyük fark oluştuğu da sektör temsilcileri tarafından dile getirilmektedir!. 2020 yılı Kasım ayı itibariyle yayınladığı verilere göre, Kasım 2019 tarihinden, Kasım 2020 tarihine kadar mısır silajı fiyatında yüzde 51, yonca yüzde 28, saman fiyatı yüzde 41, süt yemin yüzde 59,6, çiğ süt maliyetin de yüzde 48,3 artış olduğu görülmektedir!.

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt maliyetinin yüzde 48,3 arttığını duyururken, süt  fiyat artışı yüzde 23 oranında yapılmıştır!. Süt üretim girdi maliyeti yüzde 48,3 artarken, süt referans fiyatının yüzde 23 baz alınması,  süt üreticilerinin zararına üretime devam etmesi anlamına gelmektedir!. Ayrıca, açıklanan 2,80 liralık referans fiyat; çiftçinin ortalama fiyatı 2,5 liranın altında gerçekleşeceği için inek kesiminin de devam etmesi bekleniyor!

Devlet, her bireyi memnun etmek zorunda değildir!. Devlet dediğiniz kurum, birileri için özel olarak değil, genele şamil;  uygulama, baz fiyat, kural ve yasalar çıkarmakla mükelleftir!. Elbette ki; bunlar karşılıklı olarak sektörde ki tüm oyuncular tarafından sektörün menfaati ve geleceği çerçevesinde tartışılabilir!

Peki, girdi maliyetleri denilen değişkenlere, üretici ya da üretici birliklerinin  müdahale etmek gibi bir gücü var mıdır?!  Ya da ülke genelinde ki tüm üretici çiftçilere  hitap eden,  ihtiyaç ve girdi maliyetlerini düşürecek işletmeler kurabilir misiniz?! Bu konuda bir gelişme, sektör oyuncuları tarafından yapabilir mi?! Hiç sanmıyorum!.

Şimdi tüm bu veriler çerçevesinde, sektördeki bazı oyunculara sormak gerekir?!  Neymiş efendim!.   Devlet, çiğ süt referans baz fiyatın 2,80 olarak açıklaması ve sektörde bazı üretici birliklerinin de, üretici çiftçilerin  menfaatleri çerçevesinde,  bu fiyatın biraz daha üzerinde bir rakama piyasada ki üretici firmalar tarafından süt alınması gerekir,  şeklinde açıklama yapması,  yasal olarak nasıl bir suç teşkil etmektedir?! Adı üstünde taban referans  baz fiyat!. Devlet demiyor ki; referans baz fiyatın üzerinde bir fiyata süt alımı yapılamaz!..  Birileri demek ki yasaları, yasa koyucu ve uygulayıcıdan daha iyi biliyor, anlıyor ve yorumluyor?! Ne diyorsunuz?!

Ya da böyle bir talep, devlete karşı vatandaşı veya üretici çiftçileri  nasıl  tahrik suçu olarak izah edilebilir?! Devlet, asgari ücreti açıklarken, bu ücretin üzerinde bir fiyata işçi çalıştırılması, işverenler zaviyesinden,  yasal olarak bir suç teşkil etmekte midir?! Hiç bir şey anlamadım!. Birisi, bana da izah edebilir mi?!

Süt üreticisi çiftçi, çok zor şartlar altında üretmiş olduğu süt gelirleri ile hem hayvanlarını korumak, hem çocuklarını  okutmak zorunda  ve hem de ailesini de geçindirmekle mükellef  olduklarını da unutmayalım!. Tuzu kuru bireylerin ya da üretici çiftçilerin sırtından geçinen bazı işletme sahipleri ve fildişi kulelerden birilerinin ahkâm kesmesi çok kolaydır!

Üretmeyen toplumlar, eşek arısı kolonisine benzer!. Vızıltıları çoktur fakat şöyle adam gibi bir kovanları bile yoktur!. Ortada yaptıkları, bal olmadığı için de sürekli birbirlerini yerler!.

Çalışmadan, yorulmadan ve üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; evvela Haysiyetlerini, sonra Hürriyetlerini daha sonra da İstiklal ve İstikballerini kaybetmeye mahkûmdur!


Sonsuz Kudret Sahibi Yüce Allah; Necm Suresi 39. Ayeti kerimede; Ve şüphesiz  ki, insan için kendi çalıştığından başkası yoktur, buyurmaktadır!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR