Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Toplum 5,0 veya Süper Akıllı Toplum!.

Toplum 5,0 veya Süper Akıllı Toplum!.

Toplum 5,0 veya Süper Akıllı Toplum!.

Son günlerde, dünyamızda bir kaos  ve karmaşa yaşanmakta, bu kaos kontrol edilemez boyutlara varmaktadır!. Peki, gerçekten de durum böyle midir?!  Görünmez bir el kontrollü  karmaşa ve kaos teorisi mi uygulamaktadır?! Bilemiyorum!. İnsanlık tarihini kabaca incelediğimizde, her yeni  buluş, bilgi, iletişim ve teknolojik alandaki gelişmeler akabinde, toplumda yeni bir değişim ve evrenin de başlamasına sebebiyet vermiştir!. Bu evreler ise, Avcı veya toplayıcı toplum, Tarım toplumu, Sanayi veya endüstri toplumu, halen içinde bulunduğumuz, bilgi veya akıllı toplum ve geçiş aşamasında olduğumuz,  geçişi de çok sancılı olacağının belirtilerini de görmeye başladığımız, süper akıllı toplum veya toplum 5,0'ın eşiğindeyiz!.  Tolum 5,0 çok hızlı bir şekilde yaklaşıyor!. Yaklaşırken de tabii ki  hazır olmasak da öncü artçılara şahit oluyoruz!.  Her yeni gelen bilgiyi kabullenmek tabii ki çok zordur!.  Peygamberler ve  insanlık tarihini incelediğimizde, her yeni gelen peygamberin getirmiş olduğu yeni bilgi, statüko ve dönemin güçleri tarafından ret edilmiştir!. Peki neden?!.  Tabii ki;  yeni gelen her bilgi ile güç ve iktidarları yerle yeksan  edeceği için, olabilir mi?. 

Sosyal ve toplum bilimciler, içinde bulunduğumuz dönemi enigatik çağ olarak ifade etmişlerdir!. Peki, nedir enigmatik çağ?! Enigmatik çağ; her 108 yılda değişimler olabilmesi için 36'şar yıllık 3 periyot saptanması ve  bu periyotlardan ilkinin de 1989 tarihinde başlamasıdır!.  Bu 36 yıl içinde doğru bildiğimiz her bilginin, yanlış olduğunu göreceğimiz enteresan bir dönemdir! 21. yüzyıl, karizmatik çağın bittiği, enigmatik çağın başladığı bir dönemdir! Karizma kelimesi;  inayet, mevhibe, Allah vergisi demektir!. Enigma; muamma, anlaşılmazlık ve  yanıltmaca, demektir!. Enigmatik sistemin enstrümanları, algı yönetimi ve subliminal mesajlardır! Algı yönetiminin en büyük enstrümanı da kelebek etkisidir!. Küçücük bir kıvılcımla başlar, büyür büyür ve algı veya kaos tüm dünyayı sarar; bugün olduğu gibi!.

Kaos ya da kargaşa teorisi bir matematik bilimidir! Kaosun sonrasında ortaya yeni bir düzen çıkar! Küresel güçler, bu sistemi saat gibi işletmeyi  bilir!. Dünya düzeninde ekonomik ve sosyolojik kelebek etkisi yaratmayı, kaos teorisini ateşleyerek, kaostan yeni düzenler doğurmayı kusursuz başarırlar! Kaos teorisini dünya düzleminde ateşlemenin  sebebi de, dünyayı rahat bir şekilde sömürmektir!.  Dünya süper akıllı bir topluma dönüşürken, özellikle bor, geleceğin enerjisini depolama ve taşıma malzemesi,  Toryum ise nükleer teknoloji yakıtı olarak tanımlanıyor!. Bu madenlerin de dünya üzerinde en yoğun bulunduğu bölge Türkiye olduğuna göre!  Türk devleti, bu yeni düzen ve toplum inşasında başat aktör olarak karşımıza çıkmaktadır!. Enerji de dünyanın en stratejik konularından bir tanesi olduğuna göre!.  Dünya stratejisini planlayan gelecek uzmanları, enerjiyi dünyanın tüm stratejik konuları arasında birincil belirleyici faktör olarak gösteriyor!. Peki, neden?!

Bugüne kadar; sosyal,  kültürel ve ekonomik değişimlere sebep olan dört adet Endüstri devrimi yaşanmıştır!.  Endüstri 1,0; Mekanizasyon;   (1780-1870).  1780’lerin ortasında,  su ve buhar gücüyle mekanik üretim tesislerinin tanıtılmasının ardından başlamaktadır!  Endüstri 2,0;  Kitle üretimi;  (1870-1970). Bu devrim ucuz çelik üretim yöntemi ile başlamıştır.!  Elektrik ve kimyasal teknikler ile yayılmıştır!  1882'de Edison ile fabrika ve şehirlerde elektriğin kullanılması ile devam etmiştir!.  Endüstri 3,0; Otomasyon; (1970-2010).  Dijital,  elektronik cihazlar ve bilişim!. İkinci Dünya Savaşından sonra üretimde dijital teknolojinin kullanılması ile programlanabilir makinelerin sonucu olarak ortaya çıkmıştır!. Endüstri 4,0; Akıllı fabrikalar; (2011-  ?). Makine öğrenimi algoritmalarıyla donatılmış otomasyon sistemleri tarafından kontrol edilen siber - fiziksel sistemlerin kullanımı ile akıllı fabrikalar ortaya çıkmıştır! Endüstri 5,0 ve Toplum 5,0'da neymiş?!

Teknoloji geliştikçe ve her geçen gün hayatımızın her alanında teknolojinin hayatımızı ne kadar etkileyebileceğini sorguluyoruz!. Bildiğimiz tek bir gerçek var; değişmeyen tek şey, değişim ve teknoloji ile birlikte dönüşüyor ve değişiyoruz!. Teknolojinin gelişmesi ile toplumun geçirdiği evreler; Toplum 1,0; M.Ö başlayan ve 13.000’e kadar süren avcı ve toplayıcı toplum! Toplum 2,0; 18. yüzyıla kadar süren ve iş bölümüne dayalı tarım toplumu!. Toplum 3,0; 18. yüzyılın sonunda başlayıp 20. yüzyılın sonunda biten, sanayi devrimini yaşamış ve seri üretime geçmiş olan endüstri toplumu!. Toplum 4,0; 20. yüzyılın sonundan 21.yüzyılın sonuna dek devam eden ve bilgisayarın keşfiyle başlamış olan Akıllı veya bilgi toplumu!.

Dijital toplumların özelliği ‘dokunmatik’ oluşlarıdır! Kapitalist sistem, üretim ve tüketim olgusunu teknoloji üzerinden yürütmektedir! Dokunmatik toplum, ‘Hapishanenin Doğuşu’ çalışmasındaki yaklaşıma birebir benzeşmektedir! Bu yaklaşımda; hapishanede bulunan herkes kontrol edilmekte ve gözetlenmektedir!. Ancak gözetleyen ve kontrol eden, sistem gereği, kesinlikle görülmemektedir!. Kontrol mekanizması ile,  her türlü veri ve kişi kontrol edilmekte, ancak kimse bu kontrol sistemini bilmemekte ve görmemektedir!.  Aksi halde büyü ve plan bozulur!. Bugün için geniş çaplı, dünya gözüyle ufacık bir oyun oynanmaktadır! Topum ve bireyler, bu genişlik içinde oynanan oyundan haberdar olmamaktadır!.  Yani, kapitalizm, dünyayı yönetmekte ve kontrol etmektedir! Oynanan oyunda üretilen veriler yeni kültürü oluşturmakta ve bu kültür topluluğu ‘dokunmatik toplum’  olarak karşımıza çıkmaktadır!.

Toplum 5,0 ise; Nesnelerin interneti ve yapay zekâ gibi teknoloji kullanarak sosyal problemleri çözmeyi ve refah seviyesini yükseltmeyi öngören süper akıllı toplum! Toplum 5,0 ile yaşlanan dünya nüfusuna karşı çözümler geliştirmek, sanal dünya ile gerçek dünyanın beraber işler hale getirilmesi, nesnelerin internetinden toplumun çıkarları gözetilerek faydalanılması, çevre kirliliği ve doğal afetler için çözüm yolları üretip toplumu dijital dönüşümlere hazırlamak!. Her türlü nesnenin, insanın ve kavramın veri aracılığıyla birbirine bağlanacağı bir dönem olan Toplum 5,0 hızla yaklaşıyor!. Toplum 5,0'dan beklenen dijitalleşmeden sonuna kadar faydalanarak hayata rahatlık, kolaylık ve değer katan yenilikler sunmak!. Bu süreçte dikkat gerektiren konuların başında siber güvenlik ve adaptasyon geliyor!. Y kuşağının yüzde 83’ü akıllı telefonları ile uyuduğu gerçeği ve bu kültürün en dikkat çeken göstergelerindendir!

Günümüzde internet kullanımının indiği yaş, hızla artan akıllı telefon kullanıcı sayısı düşünüldüğünde, geleceğin daha da teknoloji temelli bir ortamda gerçekleşeceği bir gerçektir!. Dolayısı ile gelecek; görsel, dokunmatik ve kişisel temelli teknolojiler beklenmektedir! İmparatorlukların iletişim teknolojileri ile türediğini ve bu araçları kontrol edenlerin ayrıca dünyaya hükmedebileceğine göre, iletişim araçları ve teknoloji birbirinden kesinlikle ayrılamaz!.  Dijital dünya bir meta olarak pazarlanmakta;  Dijital yaşam,  gerçek olandan daha iyi yapar, söylemi bireyin içinde yaşadığı ortamı özetlemektedir!. Bu teknolojiye ya ayak uyduracağız, ya da bu sistem içinde yok olacağız!  Benimseyip benimsememek bireye ait olmalısı gerekirken, bunun tersine “ya kullan, ya da bu diyardan git” söylemi dayatılmaktadır, şeklinde düşünüyorum!

Peki, bugün,  dünyada yaşadığımız bir virüs ile meydana gelen kaos, karmaşa ve  akabinde ki  yeni bir düzen ve toplum inşası yönündeki gelişmeler ve  ifadelere neler demeliyiz?! Neymiş efendim, altmış yaş üzerindekiler risk grubunda bulunuyormuş?! Neymiş efendim, yaşlı ve hasta olanlar çok tehlikeli ve kesinlikle de evden çıkmaması gerekirmiş?! Tüm bu ifadeler,  aklıma, altmış yaş üzeri tehlike sınırında bulunuyor derken, bir ülkenin veya  bir toplumun hafızası silinmek mi  istenmektedir?! Geçmişi ve hafızası olmayan bir toplum  mu inşa edilmek isteniyor?! Geriden gelen ve teknoloji uyumlu kitle ile hedeflenen  süper akıllı yeni topluma geçiş de  çok kolay bir şekilde mi tasarlanmaktadır!? Bilemiyorum!. Beş bin yıllık devlet geleneği ve devlet hafızası olan Türk Devleti, Kadim Türk Devlet Aklı ile birlikte, yeni dünya düzeni ve sistematiği çerçevesindeki yeni toplum inşasına yönelik tüm tedbir, önlem  ve planlarını devreye almaktadır, diye düşünüyorum!.  Hz Mevlana; Siz düşünceden ibaretsiniz, gerisi et ve kemiktir, ifade ve  vurgularının, yeni dünya düzeni ve yeni toplum inşası  zaviyesinden, her yeni gelen peygamberin de yeni  bir bilgi ile geldikleri çerçevesinde, bir kez daha tefekkür  ve tezekkür edebilmeyi  de tavsiye ederim!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR