Turan Yılmaz

Turan Yılmaz

Bugün Diyete Başlıyoruz! Yarın Bırakıyoruz

Bugün Diyete Başlıyoruz! Yarın Bırakıyoruz

HAZIR MISINIZ? PAZARTESİ GÜNÜ DİYETE VE SPORA BAŞLIYORUZ SALI GÜNÜ BIRAKIYORUZ

sebze-ogun-spor.jpg

Aralıklı oruç diyetleri, su oruçları, 6 öğün beslenmeler ve dahası.

İnternetin günümüzde olan gücü sayesinde çok fazla kaynağa erişebiliyoruz. Doğru bilgilerin yanında da birçok yanlış bilgi ediniyoruz. Beslenme ve spor konusunda o kadar yanlış bilgi dolu ki insanlarımız belirli şeylerin dışına çıkmıyor bile. Bugün sizlere tecrübelerime dayanarak beslenme spor ve diyet hurafelerini anlatacağım.

Beslenme ve spor iyi bir disiplin işinidir. Önce disiplinin ne olduğunu anlamak ve bilmek gerekmekte. Basit anlamda disiplin kazanmak bir şey üşenmediğiniz seviyede başlayıp kademe olarak arttırmak demektir. Örnek vermek gerekise spora gitmeye çok üşenen birisiniz. Her gün 1 şınav çekerek işe başlayın ve her gün 1 er 1 er arttırın. Bu kademeli olarak olan artış hem size zor gelmeyecek hem de kalıcı olacaktır. İşi biraz daha derinleştirelim. Spora başlayın ve herhangi bir spor salonuna kayıt olun. Temel hedefimiz haftanın 4 günü spor salonunun kapısından içeriye girmek olmalı. İlk yıl bu hedefte ilerlenip detay detay araştırıp mükemmel olmak yerine kalıcı ve düzenli olmayı hedeflemeliyiz.

" En iyi idman sizin kendinize bulduğunuz ve yaparken keyif aldığınız idmandır."

Sporda ki ilk 3 ayınızı devirdikten sonra, Powerlifting, Bodybuilding gibi branşlardan birini seçerek istediğinize yönelebilirsiniz. Diğer yazılarımda bu konuyu daha detaylı anlatacağım fakat şimdi gelelim asıl konumuza " BESLENME "

Kilo vermenin tek altın kuralı şudur. " Harcadığınız kalori aldığınız kaloriden yüksekse kilo verirsiniz." Kısacası kalori açığı oluşturmak.

Fakat bu kalori açıkları yapılırken neden süreklilik ve sağlanamıyor? . Şunu düşünün tek gece de bu kadar kiloyu ve yağı vücuda almadık bu yüzden bu iş sabır ve süreklilik gerektiren bir iş. Öğünlerinizi azaltmaya gitmeyen. Öğünleriniz küçültmeye gidin. Diyetislerin kullandığı 3 ana öğün ve 3 ara öğün diyetleri diğer diyetlere göre bu yüzden başarılı oluyor.

Olayı daha da iyi anlamak için şöyle bir örnek vereceğim. Aracınızla yolda gidiyorsunuz ve önünüzde 2 adet benzin istasyonu bulunmakta depoları fulleseniz bile bir dahaki benzin istasyonu uzakta olacağı için ne olur ne olmaz çok yakıt harcamadan gitmek isteyeceksinizdir. Diğer bir seçenekte ise önünzde tam 6 tane benzin istasyonu var ve her durmanızda yarım depo aldığınız düşünelim. İleride bir tane daha benzin istasyonu olduğunu bildiğiniz için gaza basarken hiç çekinmeyeceksinizdir. Toplayacak olursak eğer vucüda az az ve sık sık öğün verirseniz vücut şunu diyecektir. " Bize zaten kalori geliyor o yüzden yağlardan harcayabiliriz herhangi bir problem yok ." Fakat öğün sayısı ve açlık saati arttıkça " Bize öğün yüklü miktarda geliyor ama sadece belirli saatlerde geliyor ve sonra uzunca aç kalıyoruz bu yüzden geleni vücudda komple tutmalıyız zorunda kalmadıkçada depolardan yani yağlardan harcamaya gerek yok. " Vücut tam da böyle düşüncektir .

Öğün sayısı arttıkça Vücutta şunlar gerçekleşir.

  • Yüksek Protein Sentezi
  • Metabolizma Hızlanması
  • Daha Yüksek Spor Performansı
  • Daha Dinç Bir Zihin ve Psikoloji
  • Yüksek Su Atımı

Diyet türleri ve temellerine girmeden şu 5 altın kural! Kilo vermek isteyenlerin işine yarayacaktır.

Doğru Miktarda Su Tüketimi

Ortalama bir insan günlük 4 litre su içer. Tabi ki 100 kilo da ki bir insanla 50 kilo da ki bir insanın içeceği su aynı değildir. Doktorunuza ya da diyetisyeninize danışarak bu miktarın belirlenmesi gerekmektedir.

Spor Öncesi Kahve ve spor sonrası sade maden suyu tüketimi

Kahve araştırmalar gösteriyor ki metabolizma hızınızı %20 arttıracaktır. Sporda ki performansınızda da gözle görülür bir şekil de arttıracaktır. Spordan sonra vücudunuzda yüksek miktarda mineral kaybı yaşanacaktır. Bu kaybı önlemek ve gidermek amaçla sade maden suyu tüketilmesi gerekmektedir.

Protein kaynaklarını arttırın

Araştırmalar gösteriyor ki protein yerken alınan kalorinin %30 u sindirilirken ortadan kaybolmakta. Yani 1000 kalorilik protein alsanız bile sindirilirken bunun %20 ile %30 arasında bir değeri sindirim işleminde gidecektir.

Hemde alınan protein vücdunuzda ki kasların kaybını önlemekle beraber vücudunuzun onarılması ve daha sıkı bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır.

Yeşil yapraklı sebzelerin önemi

Maydanoz, Kıvırcık, Ispanak, Brokoli türündeki sebzeler özellikle karaciğer sağlığınız ve vücudunuzda doğal detoks etkisi yapmak için kullanmanız ve tüketmeniz gereken başlıca besinlerdir. Ayrıca araştırmalar gene gösteriyor ki yeşil yapraklı sebze tüketimi protein sentezini vücutta arttıracaktır.

Ağırlık çalışmak ve Kardio

Kilo vermek denince saatlerce koşu bandında koşulmasını düşünür insan. Böyle bir şey gerçekten doğru değildir. Düzenli olarak yapılan ağırlık idmanı testosteronunuzu attırır, kaslarınızı büyütür, ve daha sıkı bir görüntü elde etmenizi sağlar. Ağırlık idmanlarının yanında da yapacağınız 20 dakikalık bir kardio mükemmel yağ yakımı sağlar.

Sizlere en önemli uyarım; " Yavaş yavaş limitlerinizi bilerek ilerleyin, etrafınızdaki insanlara takılmayın ve sadece kendinize odaklanın." Şuan neden bu kadar kötüsün diyen insanlar 6 ay sonra " Nasıl seni gibi olabilirim? " diyecektir. Buna emin olun esen kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Turan Yılmaz Arşivi
SON YAZILAR