Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Sıcak havalarda gıda muhafazası

Sıcak havalarda gıda muhafazası

Sıcak hava şartları birçok gıdanın bozulmasını sağlar bunun için çok dikkatli olmalıyız. Sıcak havada bozulabilecek gıdaların satın alışımızdan evimize getirene kadar ve evde muhafazamızda çok dikkatli olmalıyız. Aksi takdirde gıda zehirlenmesi ile karşı karşıya kalabiliriz.

Market alışverişlerimizde bozulabilecek gıdaları en son alıp en kısa sürede evimize getirip buzdolabımıza yerleştirmeliyiz. Marketten eve gelesiye kadar geçen sürede soğuk zincir kırılıp ürün bozulmuş olabilir. Bunun için soğuk zincirin kırılmaması gerekir. Market alışverişlerimizde soğuk ta satışı yapılan ürünlerin uygun ortamda satışının yapılıp yapılmadığı takip edilmeli, uygun sıcaklık değerlerinde ve uygun muhafaza şartlarında satışı yapılan ürünler tercih edilmeli.

Hava sıcaklığının yüksek olduğu günlerde evimizdeki buzdolabı ve derin dondurucuların da kontrolleri yapılmalı. Derecede gösterilen değer ile iç sıcaklık aynı değerde mi kontrolü yapılmalı. Kullanmış olduğumuz dondurucunun ayarı bozulmuş olabilir ve gıdalarımızı istediğimiz değerde muhafaza edemeyebilir. Bu da gıdanın bozulmasına sebep verebilir.

Sıcak havalarda çiğ ürünlerin kullanımına ve işlenmesine dikkat etmeliyiz. Çapraz bulaşmaya sebep olmamalıyız. Çiğ ürünlerin sıcak havada bozulma ihtimali daha yüksektir.

Donmuş ürünlerin oda sıcaklığında çözünme süre ve ortam şartlarına dikkat etmeliyiz. Donmuş gıdaları çözdükten sonra uygun şartlarda hızlı bir şekilde işlemeli ve kullanmalıyız.

Sıcak havalarda kullanılan ekipmanın temizliğine dikkat etmeliyiz. Hava sıcaklığından dolayı kullanılan ekipmanlarda hızlı bir mikrobiyal üreme gerçekleşebilir. Gerçekleşen mikrobiyal üreme hem gıdanın bozulmasına hem de gıda zehirlenmesine yol açabilir.

Gıda ürünlerinin satın alımında muhafazasına kadar her koşul çok önemlidir ama sıcak havalarda hızlı bozulabilecek gıdalara daha dikkat etmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR