Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

Doğru bildiğimiz yanlışların sonuçları

Doğru bildiğimiz yanlışların sonuçları

Günümüzde internette birçok bilgiye ulaşabilmekteyiz fakat internetteki bilgilerin doğruluğu veya yanlışlığı insanlar tarafından araştırılmıyor. Halk arasında doğru bilinen bazı yanlış bilgiler var. Bunların arasında halk sağlığını etkileyen bilgilerde yer alıyor.

Ciddi sağlık sorunlarına neden olan bilgiler günümüzde de hala uygulanmaya devam ediyor. Birçok insanın doğru olarak bildiği yanlışlardan biri her insanın günde 2 litre su içmesi gerektiğidir. Her insanın 2 litre su içmesi rivayeti yanlıştır. İnsanların kilo oranlarına göre bu durumlar değişmektedir. İçmemiz gereken su belirli bir yüzdeye göre hesaplanıyor bir litre su içmesi gereken insanın kilosu farklıdır. Örneğin 80-90 kilo bir insanın günde 3 litre su içmesi gerekir. Yani bu beden kütlesine göre değişir.

Halk arasında geçmişteki imkanlarla oluşturulmuş inançlar vardır. Örneğin yeni doğan bebeğin sarılık olmaması için şekerli su içirilmesi gibi. Bu bir inanç değil aslında imkanlar dolayısıyla eskiden insanlar ilaç üretmeye veya bir hastalığa iyi gelecek şeyler bulmaya çalışmış ve bu bilgilerde zamanla internet ortamında yayılmıştır.

Başka bir şey ise bir sağlık konusunda bilgisi olmayan insanlar aslında sadece yazmış olmak ve internette etkileşim olması için bilgiler yayınlanmıştır. İnsanlar hastalandıkları zaman çözüm aramak için internete başvuruyor. Fakat şuan bilim-teknoloji gelişti ve daha da gelişmekte. Bu nedenle insanlar hastalıklara eskiden kullandığı şeyleri veya internetten araştırdığı tedavi yöntemleri ile değil daha çok uzmanların uyarılarına ve doktorların verdiği ilaçlara uygun hareket etmelidirler.

Kriz dönemlerinde insanların internet aracılığıyla edindiği bilgiye daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Örneğin sarımsağın virüsten koruduğu iddiası çok fazla insan tarafından ilgi görmüştü. Sarımsak virüsten korumaz fakat sarımsağın insan vücudunda bazı faydaları vardır ve bunlar bağışıklıkla alakalıdır. Virüsten korunmayla ilgili bir fayda değildir.

Bu tür yanlış bilgiler insanların sağlığını tehlikeye atmakta ve insanların ölümüne dahi neden olabilmektedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR