Berfin Yünden

Berfin Yünden

Duyuyorum ama anlayamıyorum ne yapmalıyım?

Duyuyorum ama anlayamıyorum ne yapmalıyım?

Duyuyorum ama anlamıyorum sorunu işitme kayıplı bireylerde en sık karşılaşılan problemlerden birisidir.

Öncelikle işitme temel anlamda nasıl gerçekleşir ondan bahsedelim. Çevremizde oluşan akustik ses sinyalleri kulak kepçesi tarafından toplanır. Dış kulak yolundan orta kulağa iletilerek burada kazancı arttırılan ses, kokleaya iletilir. Koklea bu akustik ses enerjisini elektrik sinyallerine çevirip merkezi sinir sistemi olan beyine ANLAMLANDIRMAK üzere iletir. Tam olarak; sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırdığımız kokleada oluşan hasarlar sonucu beynin işlemleme süreci aksamaktadır. Sensörinöral işitme kaybı, iç kulak veya vestibülokoklear sinir hasar gördüğünde veya sesi olması gerektiği gibi işleyemediğinde meydana gelir. Bu tip işitme kaybı sonradan ortaya çıkabilir veya genetik olabilir ve her yaştan insanda görülebilir.

İç kulak vestibülokoklear sinir, işlenmek üzere beyine yüksek çözünürlüklü bir sinyal iletmekten sorumludur. İç kulak hasar gördüğünde, sesin çözünürlüğü azalır ve ses daha az duyulur ve anlaşılır hale gelir. Bu durum ayrıca yüksek seslere karşı toleransın azalmasına neden olur. Bu sebeple işitme cihazına erken dönemde başlamak işlemlemede oluşabilecek bozuklukların önüne geçmektedir.

Ne yapmalıyım? Nasıl cihaz tercih etmeliyim?

Öncelikle kalabalık ve yüksek sesli ortamlarda konuşmayı anlamakta zorlanıyor, televizyonu çevremize oranla daha yüksek sesle dinliyor ve kelimeleri anlamakta güçlük çekiyorsanız yüksek teknoloji cihazlara yönlenmeniz bu noktada çok önemlidir. Gürültü baskılama özellikli, çift mikrofonlu ve yapay zeka destekli cihazlar her ses spektrumunda işlemlemenize yardımcı olacak, bulunduğunuz ortam içinde ses taraması ve geçişleri yaparak seslerin kazancının optimum düzeyde iletmesini sağlayacaktır.

Bilateral işitme kaybımız mevcutsa tek taraflı işitme cihazı kullanımı sadece işitme cihazı kullanım sürecini yavaşlatan ve adaptasyonu azaltan bir seçim olmaktadır. Seslerin beyin seviyesinde anlamlandırılması için ve mevcut kaybımızın ilerlemesini önlemek, lokalizayon becerimizin artmasını sağlamak için çift taraflı kullanım işitme cihazı profesyonelleri tarafından her zaman önerilen uygulama yöntemi olmaktadır. Ancak işitme kaybı tanısının kabulünde zorlanan, bazen sosyal çevresi tarafından kabul görmeyeceğini düşünen, iki işitme cihazı benim açımdan çok daha dikkat çekici olur, bir tanesini belki kabul edebilirim ancak iki cihaz mümkün değil şeklinde psikolojik olarak işitme cihazı kullanıma oldukça negatif hasta gruplarını her yaşta görmekteyiz. Bilateral kullanımın işitme kaybına bağlı olarak kişinin konuşmaları ayırt etme skorunu arttırdığını bilmekteyiz. Kişiye özel yapılan işitme cihazı uygulamasında , kişinin alışma sürecine bağlı olarak bilateral kullanımı günlük hayatına adapte etmesini istemek ve beklemekteyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berfin Yünden Arşivi
SON YAZILAR