Berfin Yünden

Berfin Yünden

Ani İşitme Kaybı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ani İşitme Kaybı Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Ani işitme kaybı, tanım olarak, üç gün içerisinde aniden ya da ilerleyici olarak gelişen, odyolojik incelemede (işitme testi) birbirini izleyen en az üç frekansta 30 dB veya daha üzerinde işitme kaybı ile karakterize bir sağlık problemidir. Sağlık problemi diyoruz, çünkü bu rahatsızlık, tek başına bir hastalık değil, aksine birçok değişik rahatsızlığın ilk belirtisi olarak oluşabilen bir durum.

Her ne kadar, tanısı ve tedavisi konusunda bir fikir birliği olmaması kafamızı karıştırıyor olsa da, bu durum, karamsar olmamız için bir neden değil. Sahip olduğumuz bazı bilgiler içimizi rahatlatıyor. Bunlardan birincisi, bu hastaların yaklaşık yarısının kendiliğinden, hiçbir tedaviye ihtiyaç olmaksızın düzeliyor olması. İkincisi, uygun tedavi yöntemleri ile kendiliğinden düzelmeyen hastaların büyük çoğunluğunda işitmenin tekrar eski düzeylerine geri döndürülebiliyor olması. Altı çizilmesi gereken nokta, ani işime kaybının acil bir durum olduğunun bilinmesi gerekliliğidir.

Ani işitme kaybının hasta tarafından hissedilen belirtileri, kulak çınlaması, işitmede azalma, kulakta doluluk yada dolgunluk hissi, baş dönmesi yada dengesizlik hissi olabilir. Elbette, bu belirtiler dış kulak yolu iltihabı yada kulak salgılarının dış kulak yolunda birikmesi (kulak kiri,buşon) gibi çok daha sık görülen ve çok daha basit patolojilere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Bu noktadan hareketle, hastalar başta steroidler (kortizon gibi) olmak üzere, bir grup ilaçla tedavi edilmek üzere hastaneye yatırılmaktadır. Steroid tedavisi sistemik verilebildiği gibi, kulak içi uygulamalar da başarı ile yapılabilmektedir. Güncel ana tedavi yaklaşımı, steroidlerin sistemik ve kulak içi uygulamasını içermektedir.

Kan sulandırıcı ilaçlar, kan arttırıcı ilaçlar ve bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçların kombine kullanımı da söz konusu olabilir.

Ani işitme kaybı tedavisinde hiperbarik oksijen tedavisi kullanılanların kullanılmayanlara göre daha fazla iyileşme gösterdiğini bildiren çalışmalar da mevcuttur. Başdönmesi varlığının, diğer kulakta sensörinöral tipte işitme azlığı hikayesi olmasının ve işitme kaybının ileri düzeyde olmasının prognozu olumsuz etkilediği söylenmektedir.

Ani işitme kaybının tedavisine hastalığın görüldüğü ilk 48 saat içerisinde başlanması gerekir. Bu süreçte ilaçla tedavi yöntemine başvurulur. Ani işitme kaybı tedavisinde en etkili ilaç kortikosteroidlerdir. Bu ilaçlar tedavi sürecinde yüksek dozda ve kısa süreli olarak uygulanır. Kortikosteroidlerin korkulan yan etkileri, kısa süreli tedavilerde ortaya çıkmaz. Ancak bununla beraber hastada;

• Diyabet

• Yüksek tansiyon

• Mide rahatsızlıkları gibi farklı hastalıklar da var ise kortizonlu ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Bu hastalarda gerekli tedbirler alınarak ani işitme kaybının ilaçla tedavisine başvurmak mümkündür.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Berfin Yünden Arşivi
SON YAZILAR