Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Tasarruf şart!

Tasarruf şart!

Tasarruf şart!

Ekonomik verilerin pek de iç açıcı olmadığı bu günlerde millet olarak büyük bir ekonomik mücadelenin içerisine girmiş durumdayız. Bu ekonomik mücadeleden başarıyla çıkmak için gerekli olan yek şey tasarruflu olmaktan geçmektedir.

Kabul edelim ki milletçe gösterişi, debdebeyi çok seviyor ve bu uğurda israf etmekten pek geri durmuyoruz.  Kendimizden başlamak kaydıyla israfın her türlüsünü hayatımızdan çıkarmamız ve kime ait olursa olsun tanık olduğumuz müsrifliklere sorumlu vatandaşlar olarak müdahale etmemiz gerekiyor.  

Zaten büyük bir emekle kazanan paramızın boşa harcanacak tek kuruşu olmamalıdır. İnsanlar önce kendilerinden daha sonra da ailelerinden başlamak üzere tasarruf tedbirlerini hayata geçirmelidir. Hükümet burada başı çekmeli, sonra tüm toplum…

Kurtlar Vadisi görüntüsü veren siyah   makam aracı filolarına ve kamuda eşi dostu memnun etmek için düzenlenen ihtişamlı program ve sofralara son verilmelidir. Devlet makam araçları konusundaki yasayı hemen hayata geçirmeli ve makam aracı ile hizmet aracı arasındaki farkı bütün kamu çalışanlarına göstermelidir.

Ülkemizin milli parası olan Türk lirası korunmalı ve başta siyasiler olmak üzere  herkes banka hesaplarında bulunan dövizleri acilen Türk lirasına çevirmelidir. Siyasilerin ve kamu üst yönetiminde bulunanları mal beyanlarına göre döviz hesapları hatırı sayılır bir miktardadır. Siyasiler olarak halkımıza örnek olmak zorunda olduklarını göstermelidirler.

Tasarrufu yalnızca kriz zamanlarına mahsus olarak değil bir devlet politikası olarak daima uygulamak gerekiyor. Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu’nun TÜİK verilerine dayanarak hazırladığı  çarpıcı rapora bakılırsa, israf yüzünden yılda 214 milyar lirayı çöpe atıyoruz.

Bu demek oluyor ki kaynaklarımızı ve geleceğimizi düşüncesizce israf ediyoruz. Üretmeden, tasarruf etmeden klişe sloganlarla değil uluslararası sahada dünya devleriyle mücadele etmek, uzun vadede karnımızı doyurmamız bile güç görünüyor.

Bu kadar büyük bir israfın halkının yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülkede gerçekleşmesi çok daha acıdır. İsrafın haram olduğunu bilerek israftan sakınmalı ve tasarrufa yönelmeliyiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR