Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Depremi ciddiye almıyoruz gibi

Depremi ciddiye almıyoruz gibi

Depremi ciddiye almıyoruz gibi

Ülkemizin bir deprem bölgesinde olduğunu ve hemen her bölgesinde önemli fay hatlarının olduğu gerçeğini artık hepimiz kabul ediyoruz. Ancak bu gerçek bilimsel olarak ta açıklanmasına rağmen bizlerin depremle sadece yüzeysel olarak ilgilendiğimiz ve hiç ilgilenmediğimizde bir gerçek.

Halkın sadece bir deprem anında aklına gelen deprem korkusu daha sonra aklından çıktığı da bir gerçektir. Halkımız depremi ciddiye almıyor ve    depreme karşı ilgisizliği devam etmektedir. Deprem anının sıcaklığı ve heyecanı ile bir süre deprem konusu göndem de kalmakta ve daha sonra da unutulmaktadır.

Sanki bu ülkede 1999 da büyük bir deprem olmamış, bu depremde yirmi bin kişi ölmemiş gibi davranılması düşündürücüdür. Bu yirmi bin kişinin ölümünden ders çıkartmamız gerekirken, vurdumduymaz davranmamız da düşündürücü değil mi?

İnsanları öldüren deprem değil, depreme dayanıklı yapılmayan rant düşüncesi ile yapılmış binalar olduğu enine boyuna konuşulmalıdır. Çünkü rant herkesin gözlerini kör etti.

Geçtiğimiz hafta Balıkesir merkez olmak üzere Marmara bölgesi sallandı. Hepimizin hiç aklına gelmeyen deprem gerçeği bir tokat gibi yüzümüze çarptı. Yeniden deprem hepimizin aklına geldi.

Hiç birimizin evinde deprem çantası olmadığı gibi deprem çantasında neler bulunması gerektiğini bilmiyoruz. Bir deprem ülkesinde bu önemli bir eksiktir. Bunları bize hatırlatacak, öğretecek birilerinin olmaması da düşündürücü değil mi? İnşallah deprem konusunda bilgilendirilmiş ve yaşam alanlarımızı ona göre yapmış duruma gelecek çalışmaları başlatırız.

Yönetenler, bilim adamları ve halk bu çalışmanın bu bilinçlendirme çalışmalarının birer parçası olarak deprem konusunda  kararlı çalışmalar yapmalıdır. Başta öğrenciler olmak üzere herkes deprem konusunda bilinçlendirilmeli ve bir deprem anında yapılacak şeyler konusunda eğitilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR