Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Suriyeliler gündemin ana konusu

Suriyeliler gündemin ana konusu

Bayramın ve bayram sonrasının en önemli gündem konusu hala Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçirilmesi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin isterlerse Türk vatandaşlığına geçebileceklerini açıklamasının ardından medya ve sosyal medya bu konu ile çalkalanmaktadır.

 

Kamuoyunun bir kısmı bu fikre karşı kampanyalar açarken, bir diğer kısmı da Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçmesi konusunda fikir beyan etmektedir. Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçebileceklerinin açıklanmasından sonra yaşanan bazı üzücü haberler de adeta işin tuzu biberi oldu.

 

Özellikle Suriyelilerin Türk vatandaşlığına geçmesini istemeyenler twitter ve facebook gibi sosyal medyada örgütlenerek bu konuda bir çok açıklama yapmaktadır. Suriyelilerin Türk vatandaşı olmalarını istemeyenler sayıca üstünlük sağlasa da içlerinde en gerçekçi yaklaşımı, konunun referanduma gitmesini savunanlar gösteriyor.

 

Twitter üzerinden başlatılan #ÜlkemdeSuriyeliİstemiyorum etiketi ile Change.org üzerinden başlatılan imza kampanyaları bir anda binlerce rakama ulaştı. Başlatılan kampanyada böyle bir kararın tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ilgilendirdiği, ülkenin geleceğine doğrudan etki eden bir konu olduğu vurgulanırken, böyle bir konunun referanduma götürülmesi gerektiğinin altı çizildi.

 

Tartışmaların odağındaki diğer konu ise bu işin siyasi bir istikbal için ortaya atıldığı idi. Konuyu ilk olarak CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak 20 Mart 2016’da gündeme getirmiş ve “Referandum olursa 500 bin Suriyeli oy kullanacak” şeklinde gündeme taşımıştı.

 

Bilindiği gibi normal şartlarda Türk vatandaşlığına geçebilmek için Türkiye’de bir Türk vatandaşı ile evlenmek veya en az 5 yıl (yurtdışına çıkmaksızın) ikamet etme şartı aranmaktadır. Ancak ülkelerindeki iç savaştan kaçarak ülkemize gelen Suriyelilerin Türk vatandaşı olmaları için ne gibi bir düzenleme yapılacak bunu da önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR