Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Suriyeliler eylem yapacakmış!

Suriyeliler eylem yapacakmış!

İçişleri Bakanlığının aldığı bir kararla geçici koruma kapsamında olsalar bile İstanbul’a kayıtlı olmayan Suriyelilere 20 Ağustos tarihine kadar süre verdi. Valilik, bu tarihten sonra yakalanacak Suriyelilerin kayıtlı oldukları şehirlere gönderileceğini duyurdu.

Çeşitli illere kayıtlı olan Suriyelilerin akın ettiği İstanbul’da  yarısı geçici koruma diğer yarısı da ikamet izinli Suriyeliler olmak üzere toplam kayıtlı 1 milyon 69 bin 860 yabancı bulunuyor. İçişleri Bakanlığının aldığı kararı uygulayacak olan İstanbul Valiliği de bu konuda kararlı.

Ancak İstanbul’da bulunan Suriyeliler bu karardan pek memnun değil. İstedikleri şehre gidebileceklerini düşünen Suriyeliler, İstanbul Valiliğinin aldığı bu kararı protesto etmek için bugün İstanbul Valiliği önünde eylem yapmayı düşünüyor.

Ülkeleri işgal altına alındığında birlik ve beraberlik göstermekten aciz olan bu kişiler, sosyal medyada yayınladıkları afiş ile  “25 Temmuz Perşembe günü, Suriyeliler iş yerlerini açmasın, çalışmaya gitmesin, birlik olalım, gücümüzü görsünler” diyerek bütün Suriyelileri İstanbul Valiliği önüne çağırmaktadır.

Türkiye’de biyometrik verilerle kayıt altına alınan geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 613 bin 644’e ulaştığı bilinmektedir. Kaydı bulunmayan en az 500 bin Suriyelinin bulunduğu da söylenmektedir.

2011 yılında başlayan iş savaşın ardından Suriyelilere kapısını açan ve onları misafir eden Türkiye, Kahraman Türk Silahlı Kuvvetlerinin yaptığı Zeytin Dalı ve Afrin harekatı ile terörden temizlenen bölgelere burada kalan Suriyelileri gönderemedi.

Ancak aynı Suriyeliler dini bayramlarda terörden temizlenmiş köy ve şehirlerine giderek günlerce burada kalmakta daha sonra tekrar ülkemize dönmektedir. Oraların güvende olduklarını bildikleri halde Suriye’nin terörden temizlenmiş bölgesinde yaşayanlar ülkelerine geri dönmemektedir.

Artık şunu kabul etmeliyiz ki, bugün Türkiye ekonomik krizle boğuşurken, şirketleri batarken, insanlar işsiz kalırken yaklaşık 4 milyon Suriyeliyi besliyoruz. Onlara milyarlarca lira para harcıyoruz. Şu anda Suriyeliler Türkiye üzerinde en büyük kamburdur.

Bütün bunlara rağmen kendilerine ensarlık yapan bir ülkede eylem yapmak isteyen Suriyelileri anlamış değilim. Kesinlikle ırkçılık yapmak gibi bir isteğimiz yok. Ancak kendilerine ekmek ve yer veren bir ülkeye minnettar kalacakları yerine eylem yapmaya kalkanları da kınıyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR