Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Boşa mı gidecek?

Boşa mı gidecek?

1 Kasım seçimine bir ay gibi kısa bir zaman kalmasına rağmen hala daha çeşitli kanun teklifi veren milletvekillerimizi görüyoruz. Vatandaş verilen bu kanun tekliflerine bakarak umutlanıyor.

Peki verilen bu kanun teklifleri geçerli mi? 25. yasama dönemi verilen seçim kararı ile bir anlamda sonuçlandı. 25. dönem milletvekillerinin verdiği kanun teklifleri alınan seçim kararı ile askıda kalacaktır.

Her ne kadar milletvekilleri çalıştıklarını göstermek adına veya seçmene “işte ben kanun teklifi verdim ama olmadı” demek adına ha bire kanun teklifi verip duruyor. Her ne kadar, Anayasa'nın 77. maddesinde "Yenilenmesine karar verilen Meclisin yetkileri, yeni Meclisin seçilmesine kadar sürer" şeklinde bir hüküm yer alıyorsa da, bu seçim sürecinde Meclisin bir araya gelip Kanun tekliflerini görüşmesi çok çok zor bir ihtimaldir.

Diğer taraftan, TBMM İçtüzüğünün 77. maddesinde, "Bir yasama döneminde sonuçlandırılamamış olan kanun tasarı ve teklifleri hükümsüz sayılır... Yasama dönemi başında, önceki dönemde verilmiş soru, Meclis araştırması, genel görüşme ve gensoru önergeleri hükümsüz sayılır." denmektedir. Yani 1 Kasıma kadar verilen kanun teklifleri yasalaşmaz ise bu teklifler geçersiz olacaktır.

Bu bağlamda, hala basına bazı milletvekillerinin kanun teklifi verdiği, soru önergeleri yönelttiği yönünde haberler düşmektedir. Verilen kanun tekliflerinin yasalaşma ihtimali neredeyse olmadığı için, vatandaşların kendilerini ilgilendiren kanun tekliflerine bakarak beklenti içerisine girmemeleri gerekir. Aksi takdirde hüsrana uğrayabilirler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR