Bir gün size de lazım olabilir
Türkiye'de 22 binden fazla böbrek, 600'den fazla kalp, 2 bin 200'den fazla karaciğer nakli bekleyen hasta bulunurken, kadavradan organ bağışının yeterli seviyelere ulaşmaması nedeniyle Sağlık Bakanlığı Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ndeki hasta sayısı her yıl artıyor.
İnsanların yapacakları organ nakli ile pek çok hasta eski sağlığına kavuşacaktır. İnsanların organlarına sağlıklı bir şekilde bakamaması soncunda organlarda bazı hasarlar görülüyor.
Bu hasarlar hatta ölümcül bile olabiliyorlar.Bu yüzden organ bağışı gerçekten mucize bir şey yani.
İnsanlar öldükten sonra o vücudundaki organlar toprağın altında çürüyüp gideceğine bağış yapılırsa en azından insanların hayata tutunmaları için onlara bir el uzatmış olursunuz.
Bu yüzden demek istediğim organ veya kan bağışını lütfen hafife almayın..
Dinimizce büyük sevap sayılan organ nakli ülkemizde o kadar yaygın değildir. 03-09 Kasım tarihleri arası “Organ Nakli Haftası” olarak belirlenerek Organ naklinin önemi anlatılmaya çalışılmaktadır.
Organ bağışı, bir insanın organlarının bir kısmını veya tamamını, henüz sağlıklı iken, beyin ölümünün ardından başka insanlarda yararlanılmak üzere bağışlaması işlemi. Bir bakış açısıyla; organ bağışının, kan naklinden farkı yoktur. Hayat kurtarma anlamında, sağlıklı olan her organ bağışlanabilir.
On sekiz yaşını doldurmuş ve doğru ile yanlışı ayırabilme yeteneğine sahip herkes, başta kalp olmak üzere, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalpkapağı, göz kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokuları bağışlayabilmekte ve bunlar günümüz tıp teknolojisinde nakledilebilmektedir.
Bir kişi organlarını bağışlayarak bir çok insana yaşama şansı verebilir. Türkiye’de birçok devlet ve üniversite hastanesinde organ bağışı işlemleri yapılmaktadır. Bağışlanan organların nakledilmesi, Sağlık Bakanlığı’nın denetim ve gözetiminde, bilgisi dahilinde gerçekleştirilir.
2000 yılında, organ bağışı konusunda bir “Ulusal Koordinasyon Sistemi” oluşturularak, bakanlığın olanaklarıyla organ bekleyenler sistematik sıralamaya dahil edilmişlerdir. Hastanın durumuna göre bu sıralamada bağış geldikçe hastalara nakledilmektedir.
İnsanlar organlarını bağışlayarak kendilerinden sonra birkaç insana daha hayat verebilmelidir. Unutulmamalıdır ki, organ bağışı bir gün bize de lazım olabilir. Bu bilinçle herkesi organ bağışlamaya davet ediyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.