Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Akıllı telefonlar hayatımızı karartıyor

Akıllı telefonlar hayatımızı karartıyor

Gelişen teknoloji ile birlikte hayatımıza giren akıllı telefonlar, nasıl kullanılacağını ve ne için yararlanacağımızı bilmediğimiz için hayatımızı karartmaktadır. En hızlı iletişim aracı olarak kullandığımız akıllı telefonlar artık psikolojik ve bedensel olarak hepimizi kontrole almış durumdadır.

Adeta akıllı telefonlara bağımlı bir hayat sürmekteyiz. Toplu taşıma araçlarında, kendi özel araçlarımızda, işyerimizde ve evimizde akıllı telefonlar yanımızdan ayrılmaz bir parça olmuştur. Aynı ortamda birkaç saat bulunup da karşılıklı sohbet etmek yerine ellerinden cep telefonlarını düşürmeyen aile bireylerinin sayısı her geçen gün artmaktadır.

Artık birbirleriyle iletişim kurmayı cep telefonları ile vakit geçirmeye tercih eden kişiler, günlük işlerini de bu cihazlar yüzünden aksatmaktadır. Akıllı telefonların sürekli hayatımızın içinde yer alması ve onlar olmadan yaşayamaz hale gelmemiz dikkat dağınıklığı ve yapılan işe konsantre olamama gibi durumların ortaya çıkmasına yol açmaktadır.

Aslında 24 saat içinde daha verimli olabileceğimiz bir sürü iş ve aktivite yapabilecekken günümüzün en az dörtte birini akıllı telefonlarla geçirmek hayat kalitemizi de gittikçe düşürmektedir. İnsanların birbirlerine bakmaz olduğu günümüzde bir kişinin başkasına bakması da kavga sebebi olmakta kimsenin kimseye tahammülü kalmamaktadır.

Kişisel  iletişimsizliğin artması insanlar arası ilişkilerin zayıflamasına bu da kişilerin toplum içinde huzursuz olmasına yol açmaktadır. Kişiler, kendi iletişim yeteneklerini körelttiklerinin farkında olmadan yüz yüze iletişimde tanımadıkları insanlar bir kenara tanıdıkları kişilere karşı bile daha anlayışsız bir hale gelmektedir.

Aile içi iletişimin bile sonuna gelmiş durumdayız. Bunun sebebi her geçen gün değişen ve gelişen teknolojik cihazların bize daha az zahmet çekerek kolay rahmete ermeyi sağlamasıdır. Bu sayede kimse çok fazla yorulmamakta bu yüzden yorulması gereken bir durumla karşılaştığında sinirlenmektedir.

Akıllı telefonların sunduğu alternatifler kişilerin istedikleri şeylere sanal ortamda kolay ulaşmasını sağlarken örneğin kişiler internetten sipariş verdiği ayakkabının kapısına gelmesinden memnuniyet duyarken kendi alması gereken bir şey olduğunda bundan çok hoşnut olmamaktadır.

Her gün bir çok albenili reklamlar ile insanları akıllı telefonlara daha bağımlı bir hale getiren iletişim firmaları, bizleri yorulmadan ve oturduğumuz yerden kalkmadan bir çok işimizi halletmemizi sağlamaktadır. İnsanlar bu akıllı telefonlara sahip olmak için her şeyi yapmaktadır.

İletişim aracı olarak kullanılması gereken akıllı telefonlara bu denli bir bağımlılık hepimizi korkutmaktadır. Kendimizi ve ailemizi bu çağdaş bağımlılıktan korumamız gerekmektedir. Her türlü bilgi ve görüntülere sahip olan akıllı telefonları bilinçli bir şekilde kullanmak için çocuklarımızı eğitmemiz gerekir. Yarın çok geç olabilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR