Aile hekimleri sıkıntılı
Aile Hekimlerinin yaptığı açıklamalar son günlerde Türkiye gündeminin en çok konuştuğu konuların başında geliyor.
Dönem dönem Türkiye gündemini meşgul eden konular Konya’da çok fazla gündem olmaz, yâda hak ettiği değeri bulamaz.
Koruyucu sağlık hizmetlerinin daha iyi hale getirilmesi, aşılama oranları, gebe takipleri, gebe ölümlerinin azaltılması temel hedef olarak alındığı için Türkiye’de son 4 yıldır aile hekimliğine geçilmiştir.
Ancak bu güzel ve yerinde uygulama öyle bir hale geldi ki herkes şikayet eder hale geldi. Özelikle son yapılan uygulamalar, aile hekimliğinin ruhuna, amacına ters olan nöbet uygulaması, tüm sağlık çalışanlarına isyan bayrağı açtırdı.
Son nöbet sistemine isyan eden aile hekimleri ve sağlık çalışanları tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da isyan bayrağı açtı. 1 ay süreyle nöbet tutmama kararı aldıklarını ifade eden sağlık çalışanları, “ Sağlıkta dönüşümün en önemli ayaklarından biri olan aile hekimliğine koruyucu sağlık hizmetlerinin dışında başka işler yüklenmemelidir. Aşılamada Avrupa birincisi olmuş, çocuk ve gebe ölümlerinde Avrupa Birliği kriterlerine yaklaşmış, olan aile hekimliği popülizme kurban edilmemelidir. Koruyu hekimlikle ilgili bütün uygulamaları destekliyoruz ama nöbet uygulamasın desteklemiyoruz” cümleleri ile sıkıntılarını dile getirdiler.
* Aile hekimleri artık gelecekten umudunu kesmiştir.
* 20 bin aile hekimine daha ihtiyaç olduğu söylenen günümüzde acaba mevcut aile hekimlerinin sistemden kaçış için yollar aradığının farkında değiller mi?
* Ülke olarak, Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile Aile Hekimliğine, Sağlık Bakanlığından daha fazla önem veriyoruz.
* Ülke olarak, İyi bir aile hekimliği uygulamasına sahip olmak için herkesten fazla çalışıyoruz. Son açıklamalar Türkiye’de Aile Hekimliği uygulamasının fiilen bitirileceği sadece adının kalacağını göstermektedir.
* Aile Hekimliği uygulamasını bitirenler ilerde “sağlık sistemine ihanet edenler” olarak anılacaktır.
Buradan yerel idarecilere de seslenmek istiyoruz. Demokratik haklarını kullanarak eylem yapan, iş bırakan arkadaşlarımıza yapılacak mobbing girişimlerinin karşısında arkadaşlarımıza destek olacağız.
Ülkedeki tüm kamu kurumları haftada 40 saat çalışırken, bizlerden daha fazla işbaşında olmamız nasıl beklenmektedir?” diye soran sağlık çalışanları, ‘’Hekim ve hemşirenin dinlenme hakkının yok sayıldığı, yanlış kurgulanan sistemin ağır yükünü üstlenmek zorunda bırakıldıklarını’’ dile getirdiler.
Türkiye’de son günlerde meydana olayların Konya’da da hak ettiği değeri bulması ve hakkını arayan insanların Türkiye’de hor görülmemesi gerekir…
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.