Ani İşitme Kaybı Nedir?
KBB acilleri içinde yer alan ani işitme kaybı (AİK), üç günden kısa bir zaman içinde gelişen, art arda üç frekansta 30dB’den fazla bir kayıpla ortaya çıkan sensörinöral işitme kaybı olarak tanımlanır.
Majör klinik bulgu işitme kaybıdır, ancak tinnitus ve baş dönmesi de eşlik edebilir. Teşhis ve tedavi ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi prognoza sahiptir.
Cinsiyet, bölgesel farklılıklar ve mevsimsel değişikliklerin gösterilebilmiş bir etkisi yoktur. %90’dan fazla olguda tek taraflıdır. Ortaya çıkışı genellikle dakikalar veya saatler içerisinde olur. Hastalar genelde işitme kaybı şikayetiyle gelirler. İşitme kaybı çoğunlukla uykudan uyanma sırasında fark edilir.
Tanı; anamnez, fizik muayene ve odyolojik testlerle konur. Ani sensörinöral işitme kaybı, sıklıkla kulakları sağlıklı kişilerde ortaya çıktığı için fizik muayene normaldir. Geçirilmiş üst solunum yolu enfeksiyonu ve sistemik hastalıklar sorgulanmalıdır.
Klinik semptomlar nelerdir?
Major klinik bulgu işitme kaybıdır. Genelde tek taraflı, nadiren de çift taraflıdır. %70 vakada tinnitus da mevcuttur. Tinnitus işitme kaybıyla beraber başlayabileceği gibi birkaç saat önce de başlayabilir. Hastaların yaklaşık yarısında vestibüler semptomlar da vardır. Genelde bir hafta içerisinde azalır. Vertigoya bulantı ve kusma da eşlik edebilir.
Ani işitme kayıplı hastayı değerlendirirken anamnez önemlidir. İşitme kaybının ne zaman başladığı, gürültüye maruziyet, ototoksisite, kulakta basınç hissi, tinnitus, vertigo, başka herhangi nörolojik bir defisit(eksiklik) olup olmadığı sorgulanmalıdır.
Ani işitme kaybının görülme sıklığı nedir?
Ani işitme kaybının görülme sıklığı 100.000’de 5 ila 20 arasındadır. Gerçek görülme sıklığı bu tahminlerden daha yüksek olabilir çünkü etkilenen ve hızla iyileşen kişiler tıbbi bakıma başvurmazlar. Her yaştan bireyde görülebilmesinin yanı sıra 50-60 yaş arası bireylerde daha sık görülmektedir. Peki ani işitme kaybı erkeklerde mi daha çok görülür kadınlarda mı? Hem erkeklerde hem de kadınlarda eşit oranda görülmektedir.
Aniden işitme kaybı neden olur?
Vakaların genellikle %90’ında hastalığın sebebini belirlemek mümkün değildir. Kulağa zararlı bazı ilaçlar, kızamık, kafa travması, kabakulak, meniere, gürültüye maruziyet ve birçok durum ani işitme kaybına sebep olabilir.
Ani işitme kaybı acil tedavi gerektirir mi?
Tedavi için hızlı hareket edilmesi gerekir. Her geçen dakika hastanın tedaviden fayda görme şansını düşürebilir. Çalışmalar hastaların hastaneye başvurma hızları ile tedavi şansı arasında doğru orantı olduğunu kanıtlamaktadır. İşitmenizde kısa bir süre içerisinde kayıp olduğunu fark ederseniz hızla Kulak Burun Boğaz hekimine eğer gece başınıza geldiyse acil servise başvurmalısınız!
Tedavi edilmemesi durumunda %60-65 oranında kendiliğinden kısmi veya tam iyileşme görülebilir. Tedavi için hızlı hareket edilmez ise iyileşme ihtimali azalmaktadır. Erken tedavi işitmeyi tekrar kazanmak için büyük önem kazanmaktadır.
Tedavi süreci nasıl izlenmektedir?
Kan dolaşımının kolaylaşması için damarlarda genişlemeyi sağlayan ilaçlar, bazı serumlar ve tahminler sonucu önerilen çok sayıda farklı ilaçlar vardır.
Ancak kortizon bilimsel çalışmalar sonucu ani işitme kaybında etkinliği kanıtlanabilmiş tek ilaçtır. Kortizon gerek ağızdan gerekse damar yolu verilebilir. Ancak kortizonun bu gibi vakalarda etkin olabilmesi için kulak zarı içine enjekte edilmesi gerekmektedir. Kulak zarına çok ince bir iğne kullanılarak kortizonun orta kulak boşluğuna enjekte edilmesi sağlanır. Hareket etmeden yaklaşık 45 dakika yatar pozisyonda bekletilen hastanın iç kulağına kortizonun ulaşması sağlanır. Böylece daha yüksek dozlarda kortizon vücudun diğer kısımlarına zarar vermeden iç kulağa iletilmiş olur. Bu tedavi yöntemi hastanın işitmesindeki gelişmelere de bakarak birkaç gün boyunca uygulanır.
Ayrıca hiperbarik oksijen tedavisi de literatürde yer almaktadır ancak bu tedavi kesin sonuç vermeyebilir. İç kulakta yer alan sıvıların hapşırma, travma, ani ıkınma, ağırlık kaldırma gibi sebeplerle karışmasına neden olan durum cerrahi müdahale ile düzeltilebilir. Ancak bu yöntemin de kesin çözüm olacağı net bir şekilde söylenemez.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.