Münevver Güleç

Münevver Güleç

İşitme Cihazı Devlet Desteği Ne Kadar?

İşitme Cihazı Devlet Desteği Ne Kadar?

‘’SGK güvencesi kapsamındaysanız, işitme cihazı bedeli üzerinden, SGK’nin verdiği katkı tutarını düşerek işitme merkezine gidersiniz ve işitme uzmanı tarafından uygun görülen cihazı deneyimleyerek satın alabilirsiniz.’’

İşitme cihazı devlet desteği, ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Birçok ülkede, işitme cihazı maliyetinin bir kısmının veya tamamının devlet tarafından karşılandığı sağlık sigortası veya sosyal yardım programları bulunmaktadır. Ancak, destek miktarı ve kapsamı ülkeden ülkeye ve programdan programa değişebilmektedir.

Örneğin, bazı ülkelerde, işitme cihazı maliyetinin belirli bir yüzdesi, gelir düzeyine veya işitme kaybının derecesine bağlı olarak devlet tarafından karşılanabilir. Bazı ülkelerde ise işitme cihazları tamamen ücretsiz veya büyük ölçüde finanse edilebilmesi mümkündür. Bu destekler genellikle sağlık sistemleri veya sosyal hizmetlerin bir parçası olarak sunulur.

Ülkemizde ise devletin işitme cihazı katkı payı belirli periyotlarla güncellenmektedir. Önceki yıllarda devlet işitme cihazı ödemesini hastaya yaparken son yıllarda ödemeyi işitme cihazı merkezlerine yapmaktadır. İşitme kaybı olan birey bir işitme cihazı merkezine giderek işitme uzmanı tarafından uygun görülen cihazı dener. Ardından rahat ettiği cihazın fiyatı üzerinden işitme cihazı devlet katkısı düşülür ve merkeze ödemesini yaparak cihazı teslim alabilir.

SGK işitme cihazları için zaman zaman artırımlar yapmakla birlikte güncel olarak işitme cihazı için ödediği tutar brüt 3.028 TL’dir. Sosyal güvenlik kurumu çalışanlar için işitme cihazı alımında %20 kesinti ile net 2.422,40 TL ödemektedir. İşitme cihazı fiyatlarını etkileyen pek çok faktör bulunmaktadır. SGK ödeme yapacağı işitme cihazı için asgari özellikler belirtmiş ve hâlihazırda emekliler için maaşından %10 kesinti yaparak net 2.725,20 TL ödemektedir.

SGK işitme cihazı için emekli bireylere 3.028 TL ödeme yapmaktadır.

SGK işitme cihazı için emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu 4 yaşından küçük çocuklar için 5.450,4 TL ödeme yapmaktadır.

SGK işitme cihazı için emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu 5-12 yaş aralığındaki çocuklar için 4.844,8 TL ödeme yapmaktadır.

SGK işitme cihazı için emeklilerin bakmakla yükümlü olduğu 13-18 Yaş aralığındaki çocuklar için 4.542 TL ödeme yapmaktadır.

İşitme cihazı için SGK çalışanlara 2.422,4 TL ödemektedir.

İşitme cihazı için SGK çalışanların bakmakla yükümlü olduğu 4 yaşından küçük çocuklara 4.360,32 TL ödeme yapmaktadır.

İşitme cihazı için SGK çalışanların bakmakla yükümlü olduğu 5-12 yaş aralığındaki çocuklar için 3.875,85 TL ödeme yapmaktadır.

İşitme cihazı için SGK çalışanların bakmakla yükümlü olduğu 13-18 yaş aralığındaki çocuklar için 3.633,6 TL ödeme yapmaktadır.

SGK ’dan Destek Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Ülkemİzde, gerçek menşei bilinmeyen, kullanıcı açısından risk oluşturan işitme cihazlarının cirit attığı işitme sektöründe, ilk kez bir yönetmelik yürürlüğe giriyor.

Aralık ayında yayımlanması beklenen ve son şekli verilen “Ortez-Protezleri Ismarlama Olarak Üreten Ve/Veya Uygulayan Merkezler İle İşitme Cihazı Satış ve Uygulaması Yapan Merkezler Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile sektöre çeki-düzen gelmesi bekleniyor. Yönetmelik ile işitme cihazı satışına denetim gelirken, Sağlık Bakanlığı ve SGK onaylı olmayan cihazlara devlet para ödemeyecek.

Bu nedenle usulüne uymayan tüm sahte uygulamalardan kaçınmanızı, devletin sağladığı imkanlardan faydalanarak kendinize en uygun işitme cihazınızı erken dönemde almanızı ve bu süreçte de bir işitme uzmanından destek almanızı tavsiye ederiz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Münevver Güleç Arşivi
SON YAZILAR