Motivasyonun Performansa Etkisi
Anadolu’da Bugün Gazetesi'nin çok değerli takipçileri bugünkü yazımda çalışma hayatında kişilerin performansını olumlu ya da olumsuz etkileyen en önemli kavramlardan biri olan “Motivasyon” konusundan bahsedeceğim.
Motivasyon kelimesi Fransızca kökenli olup “motive” kelimesinden türetilmiştir. Türk Dil Kurumu Sözlüğünde isteklendirme, güdüleme anlamlarına gelmektedir. Motivasyonun tanımını “kişinin eyleme geçmeye yönelik istek duygusu’’ olarak da ifade edebiliriz.
Bireylerin motivasyonu bir iş, görev veya hedefle ilgili çalışmaları başlatır ve sonuca ulaşana kadar vazgeçmeden çaba sarf etmesini sağlar.
Çalışma hayatında tüm iş görenler ilgi alanları, becerileri, iş yerlerinin fiziki ortamı, çalışma saatleri ve süreleri, iş yerlerindeki stres faktörleri, ekip olarak çalışma kültürü, kuruma olan bağlılık ve memnuniyet seviyeleri, üst yönetim ve yöneticileri ile olan ilişkileri, yapılacak işin içerikleri ve buna benzer pek çok iç ve dış faktörle ilgili olarak farklı seviyelerde motivasyon düzeyine sahiptir.
Tüm bu saydığım veya bahsetmediğim pek çok sebepten dolayı çalışanların motivasyon seviyeleri sürekli değişkenlik gösterebilir. Oysa ki özellikle performans ve iş verimliliği ile motivasyonun çok yakından ilişkisi ve etkisi vardır.
Bütün iş yerlerinin çalışanlarından en önemli beklentilerinden birisinin sürdürülebilir yüksek performans olduğu gerçeğini unutmamalıyız. Bu yüzden performans ve verimlilik üzerinde bu kadar etkisi olan çalışan motivasyonunu da korumak ve yükseltmek de kurumların başlıca hedeflerinden olmalıdır.
Peki gerçekte durum böyle mi, yani işverenler bu gerekliliğin farkındalar mı?
Maalesef bu sorunun yanıtı genelde ‘’Hayır’’ olarak karşımıza çıkıyor.
Bundan dolayı kurumların yönetici seçimlerinden tutun da iş yerlerindeki fiziki ortama kadar ele alması ve dikkat etmesi gereken pek çok detay var.
Ancak çalışan motivasyonu deyince sadece dış faktörlerin etkisine de odaklanmamak lazım. Her bireyin motivasyon düzeyi farklıdır. Hatta aynı olumsuzluklarla karşılaşıldığında bazı çalışanlar bundan çok negatif etkilenip performans sorunu yaşasalar dahi, bazıları aynı şartlara rağmen motivasyon sorunu yaşamayabilir ve performanslarında da kötüye doğru bir değişiklik görülmeyebilir. Bu durumu ‘’Özmotivasyon’’ kavramıyla açıklayabiliriz.
Ancak özmotivasyonu yüksek olan kişiler de motivasyon sorunu yaşayabilir. Sürekli yüksek motivasyon hiçbir zaman sağlanamaz. Çünkü bu motivasyonun doğasına uygun değildir, motivasyon sürekli inen veya artan bir duygudur. Motivasyonu korumaya en çok yardımcı olan beceri irade gücü yani disiplinli olmaktır.
Motivasyon ve performans ilişkisinin farkında olan kurumlar da, çalışanlarının motivasyonlarını yüksek tutabilmek için onlara destek olmalıdır. Bu yüzden iş yerlerinde ekip çalışmasını destekleyen ortamlar sağlanmalı, aynı zamanda adil ve şeffaf sistemler getirilerek çifte standart oluşturacak uygulamalardan kaçınmalıdır.
Bir sonraki yazımda çalışanların motivasyon sorunlarının nasıl tespit edilebileceği ve gidermek için nelere yapılması gerektiği ile ilgili detaylardan bahsedeceğim.
Sağlıcakla kalın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.