Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Ramazan Geldi Ramazan

Ramazan Geldi Ramazan

İbadetlerin mükafatının bol olduğu, kabul olduğu mübarek Ramazan ayına bir kez daha erişmenin sevinci içerisindeyiz. Rahmet, merhamet ve bereket ayı olan Ramazan’ı ne kadar anlamlandırabilirsek, tuttuğumuz orucun, yaptığımız ibadetlerin sevabı da o kadar artar inşallah. Hazır Ramazan’ı yakalamışken, “Fırsat bu fırsat” diyerek bu mübarek ayı dolu dolu yaşayalım. Nitekim malumunuz olduğu üzere bir sonraki Ramazan ayına ulaşıp, ulaşamayacağımız meçhul.

Ramazan ayının maneviyatını her yönü ile yaşamak, yaşatmak lazımdır. Ramazan her şeyden evvel kötülüklerden ve yanlışlardan arınma ayıdır. Kötülüklerden arınmak için de evvela ahlaklı, dürüst ve adil olmak gerekir. Yalandan, kibirden, gösterişten uzak durmak lazımdır. Kul hakkı, haram, fitne, israftan kaçmak, sakınmak, yardımlaşma ve dayanışmaya önem vermek gerekir. Cimrilik edip şeytanı sevindirmemek gerekir.

21. yüzyılda sosyal medyanın yükselişini, hayatımıza etkilerini hepimiz biliyoruz. Tek tek yazmaya gerek yok. Fakat her sene gündeme gelen bir mevzuyu bir kez daha ifade etmek gerek. Ramazan arifesinden itibaren her mübarek gün ve ayda olduğu gibi mesajlar paylaşıldı. Beni takip edenler de bilir ben de paylaşırım. Amma velakin birileri hiç anlamını bilmeden, okumadan hazır mesajlar atıyor. Ne de olsa bir zahmeti yok bu mesajların. İki parmak dokunuşu ile iş çözülüyor. İyi temennilerde bulunmak güzel ama sadece mesajla olmuyor tabii.

Evveliyatında bir köyde bir davulcu Ramazan ayı geldiğinde pek heyecanlanırmış. Oruç da tutmazmış ama sabırsızlanırmış Ramazan gelsin diye. Çünkü Ramazan’dan dolayı yaptığı işten karlı çıkarmış hem de kendisi açısından bu ay eğlenceli geçermiş. Davul dediğime de bakmayın ha. Öyle bildiğiniz davul değil. Tenekeye ip bağlar, boynuna asar, tahta çubukla vurup ses çıkarırmış. Oruç tutan, tutmayan bu davulcunun çıkardığı gürültüye her sahurda uyanırmış. Ramazan sonu gelince de oruç tutan, tutmayan herkesin kapısını tek tek çalıp, para alırmış…

Ramazan ayına hak ettiği manayı yüklemeyenlerin durumu da aynı bu davulcu gibi. Dolayısıyla sonuç olarak Ramazan ayının manasını iyi anlamak, idrak etmek gerekir.

Herkese hayırlı Ramazanlar diliyorum. Kalın sağlıcakla…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR