Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Selçuklu’da olduğu gibi Kültür ve sanatın merkezi olacak

Selçuklu’da olduğu gibi Kültür ve sanatın merkezi olacak

Selçuklu’da olduğu gibi Kültür ve sanatın merkezi olacak

Konya’da geçtiğimiz hafta müthiş bir kültür şöleni yaşandı. Öncelikle Selçuklu Kongre Merkezi’nde düzenlenen kitap fuarı oldukça kaliteli ve kültürel bir faaliyet olarak Konya gündeminde yer aldı.

KİTAP FUARI KONYA’YA YAKIŞTI

18 Ekim günü açılan fuarda onlarca şair ve yazar sevenleriyle buluşurken on binlerce kitap da okurların beğenisine sunuldu. Ben birkaç kez gitme fırsatı bulabildiğim fuarda her gittiğimde yüzlerce çocukla karşılaşmaktan büyük mutluluk duydum. Çocukların kitaba ilgisi de bir hayli fazlaydı. Ve bence biz akranların ilgisinden daha çok çocukların ilgisinin fazla olması, daha sevindirici bir durumdur.

Şahsen, kitabı iyi veya kötü olarak ayırmayı doğru bulmam. Kitaplar özgürlük alanlarıdır. Her isteyen her istediği konuyu, her istediği şekilde yazacaktır. Bunun doğruluğuna yanlışlığına, iyiliğine kötülüğüne, güzelliğine çirkinliğine, kısaca her şeyine okuyucu karar verecektir. Bazıları sevecektir, bazıları yerecektir; bazıları güzel bulacaktır, bazıları yersiz bulacaktır ama sonuçta her kitap insanların beyninde yeni hücrelerin oluşmasına sebep verecek, yeni bir düşünce ve bakış açısı yaratacaktır. İşte bu nedenle kitap fuarları ve kitaplar çok önemlidir.

“Sevmediğiniz yazar” olabilir. Ama “okumadığınız yazar” algısı bence doğru bir algı olmaz.  10 gün süren kitap fuarında onlarca yazar okuyucusuyla buluştu. Ve en son gün, yani dün 27 Ekim günü akşamında saygıdeğer tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın imza ve sohbetiyle kitap fuarı son buldu.

Eleştirenler var mı bilmiyorum ama bence eleştirilecek bir şey bulmak, öküz altında buzağı aramakla eşdeğer bir durumdur. Yediden yetmişe tüm okuyucuların ilgi alanına girecek konuda kitaplar ve yayınevleri Selçuklu Kongre Merkezi’ni süsledi.Tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum.

AŞIKLAR VATAN AŞKIYLA YANDI

Geçtiğimiz hafta bir de Karatay Belediyemizin Aşiklar Şöleni vardı. Zannedersem yeterince duyuru yapılamamış olsa da “duyanlar duymayanlara söylesin” mantığıyla çok yoğun bir ilgiyle karşılandı. 17 şehirden 27 aşığın katıldığı program “Vatan Aşkıyla 53. Konya Aşıklar Bayramı” olarak Mevlana Kültür Merkezi’nde, KTO Karatay Üniversitesi’nde yapılan programların yanı sıra Hükümet Meydanı ve Mevlana Meydanı’nda da izleyicilerle buluştu.

2 gün süren bir şölen olsa da gerçekten dolu dolu yaşanan bir aşıklar bayramı oldu. Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’nın, şölenin sonunda rahmetli Feyzi Halıcı ve Prof. Dr. Ali Berat Alptekin’in ailelerine, Vatan Aşkıyla 53. Konya Aşıklar Bayramı’na katılan jüri üyeleri ile aşıklar ve halk ozanlarına teşekkür plaketi takdim etmesi yarıca bence görülmesi gereken ve örnek alınması gereken bir vefa örneği idi.

KÜLTÜR FAALİYETLERİ BU KADARLA BİTMEDİ

Son zamanlarda popülaritesini daha da arttıran ve bilimsel bazda da oldukça ileriye giden Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nin düzenlediği Anadolu Bilişim Buluşmalarının üçüncüsü düzenlendi. Bu buluşmaların ana teması yerlilik ve millilik olarak belirlenmişti. Ve de Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi’nde düzenlenmesi oldukça manidardı. KGTÜ yerlilik ve millilik konusunda gerçekten örnek olacak bir üniversitedir.

8. Uluslararası Çelik Yapılar Sempozyumu, KTO Karatay Üniversitesi ve İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şubesi’nin işbirliğinde inşaat mühendisleri, müteahhitler ve akademisyenleri buluşturdu.

Bu arada Selçuklu Belediyesi öncülüğünde Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliği ile “Selçuklu Tarihi Coğrafyası Sempozyumu” da Suriye, Irak ve Filistin bölgesinde Selçukluları değerlendirecek bir sempozyum olarak Konya’ya kültürel bir değer kazandırmıştır.

Tabii ki Selçuklu Kongre Merkezinde devam eden konserler, tiyatrolar, sinemalar ve diğer kültürel faaliyetler de Konyalı’nın sanat ve kültürle buluşmasına destek olmaktadır.

Konya Devlet Tiyatrosu ve Konya’nın kültürel yapısına direk katkıda bulunan değerli oyuncuları da oyunlarını sergilemeye devam etmektedir.

Yani anlayacağınız Konyalı bu haftayı da kültür ve sanatla iç içe geçirdi. Ve bu kültürel ve sanatsal faaliyetlerin ardı arkası kesilmeyeceğe benziyor. Bu hafta da, resmi tatil olacak olmasına rağmen Konya kültür ve sanatta tatil yapmıyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi