Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Recep Konuk akademisi

Recep Konuk akademisi

Recep Konuk akademisi

Epeydir yazmak istediğim konulardan birisi Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 68. Olağan Mali Genel Kurulu ve Recep Konuk konusuy­du. Gerek gündemin yoğunluğu gerekse işlerin yoğunluğu nede­niyle biraz geç de olsa bu konuya değinmeden geçmek istemedim.

Öncelikle Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi 68.Olağan Mali Genel Kurulu’nu yaptı. Her zaman olduğu gibi gayet sessiz sakin ve birlik içerisinde bir genel kurul oldu.

Burada aslında çok önemli olan ancak kamuoyunun gözünden kaçırmaması gereken birkaç görü­şülen konuyu tekrar hatırlatmak ve üzerine basmak gerekliliği vardır.

“31 Ağustosla TÜIK 2020 yılı ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkla­dı. TÜIK verilerine göre sanayi sek­törü %16,5; inşaat %2,7; hizmetler %25 küçüldü. Yani Türkiye daha az konut, iş merkezi, bina, yol yaptı, daha az araba, buzdolabı, makina, elbise, ayakkabı vesaire üretebildi. Lokantalar, kafeler, oteller daha az müşteriye hizmet verdi. Finans ve sigorta ile birlikte reel üretim ger­çekleştiren ve büyüyen tek sektör tarım oldu.

9 Eylül’de de Türkiye İhracatçılar Meclisi Ocak-Ağustos dönemi ihracat rakamlarını açıkladı. Bir ön­ceki yıla göre Türkiye’nin ihracatı genel olarak %12,8 azaldı. Sadece 7 kalemde ihracatı arttı, bunlardan biri %4,5 artan tarım ürünleri, diğer dördü tarım sektörüyle ilişkili tarım­sal sanayi kolları. Yani Türk çiftçisi ihracatı da ayakta tuttu.”

Bu öncelikle tarımın önemi yö­nünde unutulmaması gereken bir bilgi. Bu bilgi PANKOBIRLIK Genel Başkanı Recep Konuk tarafından izah edildi.

Bir başka bilgiyi daha paylaşa­yım: “Domates hasadı başlayınca Balıkesir, Bursa tarafından feryatlar yükselmeye başladı. Salça fabrika­ları sözleşmeli ektirdikleri domate­sin alimim kesti. Niye? Daha ucuza almak için. 35-40 kuruşa kadar düşürdüler domatesin fiyatını. Bir çiftçi yakınıyordu, 40 kuruş ma­liyetim var, 40 kuruşa satıyorum. Seneye ekmeyi düşünmüyorum, umudum kalmadı, diyordu. Salça fiyatları mı düştü memlekette? ‘Ha­yır’. Pazarda ucuzladı mı domates?

‘Hayır’. Dünyada domates bolluğu mu var? ‘Yok’. Tam domatesi anlamaya çalışırken patateste de aynı sorun ortaya çıktı. Çiftçi sözleşme yapmış. Karşı taraf 1-2 ton almış gerisinden vazgeçmiş. Sorun ne? Guguk kuşları kendilerine daha çok pay istiyor. Sorun bu.” Genel Başkan Recep Konuk’un genel kuruldaki konuşmasının her bir kelimesi ina­nın çok önemli ve çok açıklayıcı idi. Aslında bu konuşmayı okuyunca “resmen akademik bir değerlendir­me ve çalışmanın herkesin anla­yacağı bir dile getirilmesi” olarak düşündüm.

Türkiye’deki tarım sorununa bakışın Recep Konuk ve TORKU gibi olmaması neticesinde maale­sef tarımsal kalkınmada bir ivme yakalayamadık. Üstte yazdığım şekliyle tarım ülkenin lokomotif ekonomisidir. Dolayısıyla lokomotif ekonominin sahipleri çiftçilere, ta­rımla uğraşanlara gereken önemin gösterilmesi şarttır. Yine yukarıda belirtildiği gibi domates üreticisine, patates üreticisine yapılan haksız­lıklar ve yanlış uygulamalar derhal önlenmelidir. Ve de gerek PAN- KOBIRLIK Genel Başkanı Recep Konuk’un söylediklerini, gerekse TORKU ve Konya Şeker’de uygu­ladıklarını çok net incelemelidir. Tarıma gösterilecek hassasiyet buradan başlamalıdır.

Önceleri olduğu gibi ekonomide ve tarımda kendi kendimize yeten bir ülke olmak için tarımı güçlendir­mek ve de TORKU’da olduğu gibi bir sistemi yeterince incelemek gerekli gözüküyor. Bunun da yolu anlaşılan o ki Recep Konuk ekolün­den yani akademisinden geçiyor.

Dostlukla kalın.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi