Kurban bile kesemeyeceğiz
Kurban bile kesemeyeceğiz
Bu ayın en önemli konusu sanırım Kurban Bayramı… Daha doğrusu aslında Kurban Bayramı’ndan daha çok, kurbanlıklar, en çok gündemi oluşturan konu. Tabii ki bu konunun can alıcı noktası kurbanlık fiyatları olsa gerek.
İki vatandaş bir araya geldiğinde istisnasız konuştuğu konu, küçücük kuzuların 800 TL ve koyunların 1000TL.den başlayan fiyatları. Devamında da ineğe girmenin daha ucuza geleceği vs.vs.vs.
Vatandaş kurban kesme konusunda zorlanacağa benziyor.
Ekonomik anlamda baktığımızda ihracatın her geçen gün artıyor olması, ithalatın düşüyor olması gibi veriler iç aydınlatıcı olsa da bu artı değeri reel piyasada görmüyor olmak işin doğrusu endişelendirici.
Yani vatandaşlara baktığımızda herkes parasızlıktan yakınıyor. Esnaf iş olmadığından yakınıyor. İş adamı bankalara borçtan yakınıyor. İşçi-memur, ay sonunu getirememekten yakınıyor. Ama tüm bu yakınmalara karşın ekonomi iyiye gidiyor gözüküyor.
O zaman burada bir sıkıntı olduğu, en azından bir moral sıkıntısı olduğu aşikar. Vatandaş moralli değil. Cebinde parası olmayan vatandaşı, ekonomi ne kadar düzgün denilirse denilsin mutlu etme şansı yoktur.
Toplum olarak bu morale ve mutluluğa ihtiyacımız var. Ekonominin ne kadar iyi gittiğini anlatmaktan ziyade ceplere para koymanın yaratacağı moral hepsine bedeldir.
54. Hükümet zamanındaki ekonomik refah belki de 1980 sonrası hükümetlerin hiçbirinde yaşanmamıştı. Ekonomik veriler belki bugünden kötüydü ancak vatandaşın cebinde para vardı, vatandaş umutluydu ve mutluydu.
Şimdi ise sokağa çıkınca insanların yüzüne bakınca görülen tek şey tedirginlik ve gerginlik… 15 yıllık Hükümet artık bu soruna el atmalı ve kağıt üzerinde güzel giden ekonomi yerine halkın yaşadığı ve cebinde para olmayan ekonomiyi değiştirmelidir. Vatandaşın cebine para girmelidir. Vatandaş para harcayabilmelidir.
Daha önceleri enflasyonların yüksekliğinden dem vurulurken, bankaların bu enflasyonlardan yararlanarak zengin oldukları konuşulurdu. Şimdi baktığımızda da en zengin kurumların bankalar olması bu sorunun devam ettiğini göstermiyor mu?
O zaman enflasyonla yaşamaya alışmış bir vatandaşlar vardı şimdi parasız yaşamaya alışan bir vatandaş topluluğu bulunmakta. Dolayısıyla paranın sahipleri değişmiyor ve sadece vatandaş ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyorsa, burada, sorgulanması gereken bir politika olduğu ayan beyan ortadadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.