Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konya Şeker’i atlamayalım

Konya Şeker’i atlamayalım

Günler öncesi planlamama aldığım bir konuya maalesef ancak yeni değinebiliyorum. Aslında Konya Şeker konusu çok önemli. Bilhassa 1999’dan bu yana Konya Şeker önem ve örnek arz eden bir duruma geldi.

“Önemi nereden geliyor” diye sorabilirsiniz. 2018 yılında 50 bin üreticisine 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL ürün bedeli ödeyen bir kurum sizce önemli değil midir?

1954 yılında tek fabrikayla üretime başlayan, 50 yıl sonra 2004 yılında ikinci Şeker Fabrikasını üretime başlatarak Konya’da pancar üretiminin artmasına vesile oldu.

Başkan Konuk’un 1999’da çizdiği yeni vizyon: “Bizim ortaklarımız pancar üreticisidir, ancak onların tek üretim kalemi pancardan ibaret değildir. Bizim üreticilerimiz bu bölgede üretilen veya üretilebilecek her ürünün de üreticisidir. Dolayısıyla üretici ortaklarımızın ürettiği her ürün bizim ilgi alanımızdadır ve üreticimizin daha çok üretmesi ve ürettiğinden daha çok kazanması için biz üreticimizin ürettiği veya ekonomik olarak üretebileceği her ürünü işleyecek sanayi üst yapısını tamamlayana kadar yatırım yapmakla mükellefiz.” Şeklinde oldu.

Bu çerçevede Konya Şeker, 14 yıl gibi kısa zaman diliminde 12’si doğrudan tarımsal ürünü işleyen tesisler olmak üzere 45 üretim tesisi yatırımını gerçekleştirdi ve üreticiden alımını gerçekleştirdiği tarımsal girdi sayısını da 26’ya çıkardı. Yani bir tek ürettiği şeker pancarını satabilen üretici şimdi ürettiği 26 ürünü de satabilmektedir.

1999 yılında üreticiden alımını yaptığı tek ürün olan pancar için üreticisine 51 Milyon TL ödeme yapan Konya Şeker, 2018 yılında 26 kalem ürün için üreticisine 2 Milyar 263 Milyon TL ödeme gerçekleştirdi.

Konya Şeker’in üreticisinden aldığı ürünler arasında ne yok ki; pancar, süt, büyükbaş et, küçükbaş et, yağlık ayçiçeği, patates, mısır, fındık, buğday, tohumluk ürünler, arpa, sap balyası, mısır silajı, yaş üzüm, elma, soğan, yonca, havuç, nar, susam, fasulye, yağlık kanola, nohut, kırmızı mercimek, tritikale, yeşil mercimek, kavun…

İşte bu nedenle Konya Şeker çok önemli…

2018 yılının çok iç açıcı bir yıl olmadığını hepimiz biliyoruz ve yaşadık. İş adamlarımızın, sanayicilerimizin, kurum ve kuruluşlarımızın, fabrikalarımızın, ne denli bir büyük sınav verdiklerini ve sıkıntıya düştüklerini gördük. İşte bu şartlar içerisinde dahi, Konya Şeker, üreticisini mağdur etmeyerek, üreticisine güvenerek, daha da fazla üreterek, 2 Milyar 262 Milyon 867 Bin 465 TL üreticisine para verdi.

Birçok yayın organında bunu okuyup geçtiniz ama bu işin arkasında o kadar çok emek var ki, bu işin arkasında üretici var, bu işin arkasında çiftçi var, bu işin arkasında Millet vardı. İşte belki de bu gözükmedi. Belki de bencileyin birçoğumuz 2 milyar 263 milyon TL’nin ne olduğunu dahi düşünmedik. Ama kısaca şöyle söyleyeyim; “Bu çok büyük para”. Bu paranın karşılığı tamamen emek, tamamen helal, tamamen çalışkanlık…

İşte Konya Şeker’i bilmeyebilirsiniz, anlamayabilirsiniz, kıskanabilirsiniz. Ama hakkını vermelisiniz.

1999 yılında “üreticilerin üretimi” olarak ortaya çıkan bir kişi Recep Konuk, üretimin şeklini, ekonominin şeklini, çiftçinin çalışma şeklini ve Konya Şeker’in şeklini değiştirerek Dünya literatürlerine girecek bir kurum haline getirdi.  Ve bu kurum çiftçilerin kurumu. Ve bu kurum Konyalı çiftçilerin kurumu oldu.

Her bir Konyalı, her bir vatandaşımız Konya Şeker’e bakarken, bundan sonra bu açılarını da değerlendirerek baksın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi