Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Gıda ve Tarım Üniversiteliler kaygısız

Gıda ve Tarım Üniversiteliler kaygısız

Gıda ve Tarım Üniversiteliler kaygısız

2016-2017 eğitim öğretim sezonunda, eğitime başlayan Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi bu yıl ilk mezunlarını vermiş. Mezun olanları buradan kutluyorum öncelikle. Ve de bu mezun olan öğrenciler Torku’da da hemen işe başlamışlar. Bu haberi okuyunca çok hoşuma gitti. Aslında Konya Şeker’in bugünkü geldiği yeri en iyi anlatan olay bence budur. 1999 yılından önce de Konya Şeker vardı. Birçoğumuz hatırlar, çok sempatik, değerli Evirgen Güney isimli bir de genel müdürü vardı. Sağ olsun çok değerli, çok iyi ve de çok çalışkan birisiydi. Ama Konya Şeker, “kendi kabuğu” içeri-sinde bir şeker üretim merkezi idi. Yönetim Kurulu’nu da neredeyse tanımazdık bile…1999’dan sonra Konya Şeker’de bir değişim yaşandı ve Konya Şeker “kendi kabuğunu” kırdı. Ve sadece bir şeker üretim merkezi olmaktan çıkıp ekonominin her kısmında değer kazandıracak bir şirket haline geldi.

Pancar ayrı değerlendirildi, küspe ayrı değerlendirildi. Ortaya çıkan ısı, seracılıkta kullanıldı. Serada yetiştirilen meyve-sebze ayrıca tekrar değerlendirildi. Vs. vs. vs…. bunları artık zaten tüm Konyalı neredeyse biliyor. O nedenle. tekrar tekrar yazmayacağım. Kısacası Konya Şeker, kendi ürettiklerinden artanları tekrar ekonomiye kazandırarak, onlardan tekrar yararlanıyor ve onlardan yararlanmak için tekrar tekrar üretiyor. İşte aslında olması gerekeni en kısa anlatan cümle sanırım budur. İsraf etmemek, tutumlu olmak ve üretmek…

İşte bu Konya Şeker, 2016’da Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi adı altında bir üniversite kurdu. Tabii ki pancar üreticisi çiftçinin sahibi olduğu Konya Şeker haliyle kendisine yine elzem olacak konularda insan yetiştirmeliydi ve de bu nedenle bu üniversite, tarım ve gıda üniversitesi oldu. Şimdi bu üniversiteden ilk mezunlar verildi. Bu mezunlar da tabii ki bu büyük çatının altında hemen göreve başladılar. Yani aslında eğitimde de izlenen yol Konya Şeker için aynı oldu. Kendi işine yarayacak şekilde bir personel üretip, o personeli eğitip, kendi bünyesine katmış oldu. Yani tabiri caizse üretti, israf etmedi ve tutumlu davranarak yararlanmaya başladı. Aslında tüm üniversitelerin, eğitim sisteminin örnek alacağı bir sistem bu. Bu sistem üniversite öğrencilerinin işsiz kalmalarını önleyecek, üniversitelerde bölümlerin açılmasında daha kullanılabilirliğini hakim olacağı bir sistem.

Konya Şeker bunu da başarıyor. Dolayısıyla Türkiye’de eğitim sis-temine, çalışma ve sosyal güvenlik sistemine destek verecek bir sistem.

Şimdi bu üniversiteyi yazıp, kazanarak, bu üniversiteye gelen öğrenciyi ve velisini düşünün. Çocuk okula kayıt için geliyor. Ardından eğitim ve öğretimini almaya başlıyor. Staj zamanı geldiğinde staj yeri hazır; Anadolu Birlik Holding. Daha sonra okulu bitiriyor, diplomasını alıyor ve de yine Anadolu Birlik Holding’de işe başlıyor. Öğrencinin kaygısı yok, tek derdi öğrenmek oluyor. Öğretime odaklanıyor. Aynı şekilde ailenin bir kaygısı yok. Çocuğunun işi hazır. Daha ne olsun?

Eğitim sitemimize bu sistematiği sokmak zorundayız. Umarım Konya Gıda ve Tarım Üniversiteleri çoğalır ve umarım örnek alması gerekenler örnek olarak alır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR