Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

CHP’de beklenen durum

CHP’de beklenen durum

CHP Kurultay’ını bitirdi. Her Kurultay’da eleştirilen konular yine eleştiriler dahilindeydi. Ama şunu belirtmek gerekir ki; beklenenin dışında bir şey olmamıştır Kurultay’da.

Yakın görüştüklerim bilirler düşüncelerimi. Benim kanaatim 2019 seçimlerinde Kılıçdaroğlu’nun CHP’nin adayı olarak ortaya çıkacağı ve akabinde de Cumhurbaşkanı olacağı şeklindedir. Dolayısıyla bu Kurultay’da bir başka adayın seçilmesi durumunu hiç düşünmedim bile. Hatta bana göre Muharrem İnce tecrübeli bir politikacıdır. Neden aday olmuştur hiç anlamış değilim.

Muharrem İnce’nin almış olduğu oy hiç önemsenecek bir oy da değildir. 1992’den bu yana Kurultay’lar incelenirse zaten muhalefet olarak çıkan her aday 400 civarında bir oy almıştır. Yani baktığınızda, Deniz Baykal’ın karşısına çıkan adaylardan Ertuğrul Günay, Mustafa Sarıgül, Haluk Koç gibi isimlerin bile bu 400 civarında oyda kaldıkları aşikardır. Yani CHP’de mevcut genel başkana karşı aday olarak çıkan adayın 400 civarında bir muhalefet oyu hep olmuştur.

Burada ilginç bir yarış her zaman olduğu gibi Parti Meclisi’nde ve Yüksek Disiplin Kurulu üyeliklerinde yaşanır. Yani düşünün, Parti Meclisi toplam 60 kişiden oluşmaktadır ve bunun için 500 kişi başvurmuştur. Aynı şekilde 15 Yüksek Disiplin Kurulu üyeliği için de 108 başvuru yapılmıştır.

İşin bu tarafı aslında her ne kadar demokratik gibi gözükse de, buradaki demokrasi kültürü anlayışı tartışılır.

Aslında sonuçta baktığınızda beklenenin dışında bir gelişme yok. Her şey gayet beklenildiği gibi... Hatta genelde AK Parti'ye yakın olan gazetecilerden "CHP ulusalcılığa yaklaşıyor gibi" bir algı yaratılmaya çalışılacaktır. Ancak tam bir sosyal demokrat yapı CHP'de oturtulmaya çalışılmaktadır.

Sonuçta kazanan listelere baktığımızda bunu görmek gayet mümkündür. Atatürkçü ve ulusalcı kadrolardan sosyal demokrat ve hatta liberal kadrolara dönülmektedir. Bundan sonraki süreçte de bu konu zaten uzun uzun tartışılacaktır.

Konya'ya baktığımızda; CHP yönetimine aday isimler göze çarpmaktadır. Bunların en başında Konya Milletvekili Hüsnü Bozkurt gelmektedir. Hüsnü Bey'in dışında Ereğli İlçe Başkanı Bülent Ecevit Tatlıdil de Parti Meclisi'ne adaydır.Bu isimlerin dışında birkaç isim daha bulunmaktadır. Ve Konya'dan bu isimler listelerde yer bulmuşlardır. Birileri Muharrem İnce'nin listesinde, birileri diğer listede, birileri de Kemal Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer bulmuşlardır. Ve sonuçta Kemal Kılıçdaroğlu'nun listesinde yer bulan Ereğli İlçe Başkanı Bülent Ecevit Tatlıdil Parti Meclisi'nde, yine Ereğli'den Gülsüm Filorinalı da Yüksek Disiplin Kurulu'nda seçimi kazanarak CHP yönetimine girmişlerdir.

Yani Konya CHP Genel Merkezi'nde 2 kişiyle temsil edilecektir. Sonuç böyle olmuştur ama bunun yankıları ne olacaktır, hep beraber bekleyip göreceğiz...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR