Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Çanakkale deyip geçmeyin

Çanakkale deyip geçmeyin

Çanakkale Savaşı dünyada ibretlik savaşlardan birisidir. En önemli özelliği de emperyalizmin “kazanmak” için her şeyi yapabileceğini en iyi şekilde tüm dünyaya göstermesidir.

Tarihsel sürecini zaten artık herkes biliyor. O nedenle tarihsel süreci değil benim konum. O zamanın emperyalist devleti İngiltere’nin yaptıklarına bir göz atmak lazım. Dünyanın dört bir yanından topladığı askeri güçleri kendi hesapları için nasıl kullandığı ve kendi çıkarları için Müslüman’ı Müslüman’a kırdırmaktan bile çekinmediği görülür.

Aslında şimdi ki durumdan çok farklı değildir. Hani “tarih tekerrürden ibarettir” derler ya; aynen öyle şimdi her ne kadar aktörler biraz daha farklı gözükse de özünde incelediğinizde aynı güçleri görebilirsiniz.

O zamanın emperyalist gücü İngiltere idi. Şimdi ise ABD. İsimler farklı gibi ama aslında yönetenler değişmiyor.

İşte böyle önemli bir savaşla ilgili bir müze-sergi açıldı. Gezdiğinizde Çanakkale Savaşı’nda kullanılmış subay silahlarını, mermileri, şarapnel parçalarını ve birçok askeri malzemeyi görebileceksiniz.

Aynı zamanda ahlaksızca kullanılan “misket bombaları” yine ahlaksızca ve insan haklarına aykırı bir şekilde kullanılan, yerlere atıldığında dik olarak düşen “zehirli yıldızlar” sebebiyle yaralanan hatta ayaklarını kaybedenleri belki de tahayyül edebileceksiniz.

Bu nedenlerle gerçekten çok anlamlı ve çok duygusal bu müze-sergiyi Novada Outlet AVM’de açan Novada yönetimine de teşekkür etmek lazım.

Ve kesinlikle bu sergiyi görmek lazım. Ve kendimiz gördüğümüz gibi kesinlikle çocuklarımıza da bu sergiyi göstermek ve ülkenin atlattığı badireleri de anlatmak lazım.

Sergi 20 Mart’a kadar Novada AVM’de açık olacak. Hani “yapacak daha iyi bir işiniz yoksa görün” falan derler ya; ben hiç öyle demeyeceğim. Kesinlikle yapabileceğiniz en önemli ve gerekli işiniz bu müze-sergiyi ziyaret etmek olması lazım. Diğer bütün işlerinizi aksatabilirsiniz ama bu iş aksayacak bir iş değildir.

Çanakkale Savaşını bile magazinleştirip Koca Seyit’in kaldırdığı merminin kaç kilo olduğunu tartışanlara inat; Çanakkale’de savaşanların ayaklarındaki çarıkları görmek belki de onlara karşı bir borcumuzdur.

O çorap gibi çarıklarla verilen savaşta zehirli yıldızın nasıl o çarığı deldiğini görmek kesinlikle elzemdir.

Yani sözün kısası muhakkak Novada Outlet AVM’ye gidip orada Çanakkale Müzesini görmek inanıyorum ki bakış açınıza bile etki edecektir. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR