Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Bugün 1 Mart

Bugün 1 Mart

Bugün 1 Mart 2016. Yani meşhur 2003 yılındaki reddedilen Irak krizi konusunda hükümet tarafından 25 Şubat 2003'te TBMM'ye sunulup genel kurulda reddedilen ve tam adı "Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yabancı ülkelere gönderilmesi ve yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması için Hükümet'e yetki verilmesine ilişkin başbakanlık tezkeresi" olan tezkerenin yıldönümü.

Eğer bu tezkere geçseydi sınırlarımız içerisine 62 bin yabancı asker 255 yabancı uçak ve 65 yabancı helikopter konuşlandırılabilecekti.

Abdullah Gül'ün danışmanlığını yapan Ahmet Sever kaleme aldığı bir eserde AK Parti içindeki durumu "Özellikle, Beşir Atalay, Mehmet Aydın, Ertuğrul Yalçınbayır, Bülent Arınç, Zeki Ergezen, Azmi Ateş ve Kemalettin Göktaş gibi önemli isimler tezkereye karşıydı ve parti içinde açıkça bunun kulisini yapıyordu. Recep Tayyip Erdoğan ise, tezkerenin mutlaka meclisten geçmesi gerektiğini vurguluyordu. Cüneyt Zapsu, Ömer Çelik ve Egemen Bağış tezkerenin kabulü için çırpınıyorlardı. Özellikle Zapsu ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile telefonda sürekli temas halindeydi." Diye anlatıyordu.

Yapılan oylamaya 533 milletvekili katılmıştı. 250 ret, 264 kabul, 19 çekimser oy kullanıldı. Ancak, Anayasa'nın 96. maddesinde öngörülen 268 salt çoğunluğa ulaşılamadığı için bu durumda, tezkere kabul edilmemiş sayılmıştı.

Tezkerenin reddinin ardından yaşanan “Çuval Olayının”, Meclis kararına misilleme olarak gerçekleştirildiği de iddia edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili 2016 yılında yaptığı bir açıklamada "Irak’ta düşülen hataya Suriye’de düşmek istemiyoruz. Ben 1 Mart tezkeresinin yanındaydım, karşı olanlar bunu açıkça söylemediler. Birileri de gizli kulisler attılar. O insanların kimler olduğunu araştırır bulursunuz. 1 Mart tezkeresi ilk anda kabul edilip Türkiye, Irak’ta olsaydı, Irak’ın durum böyle olmazdı. 1 Mart tezkeresi ilk anda geçseydi, Türkiye masada olacaktı" değerlendirmesinde bulundu.

1 Mart tezkeresi geçmedi ve bu konunun neticeleri iyi mi oldu kötü mü oldu bilemem. Ancak ülkemizde böyle bir olay yaşandı. Mecliste bulunan partilerden CHP büyük bir gayretle buna red oyu verirken aynı zamanda AK Parti saflarında da red verenler olduğu için bu tezkere kabul edilmedi.

Muhalefet edenler, Ortadoğu’daki kavgaya “yardım ve yataklık etmenin” doğru olmayacağını, bu tezkere sonucunda bizim de savaşa dahil olacağımızı ve onlarca, yüzlerce şehit verebileceğimizi belirtmişlerdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tutumu mu doğru idi yoksa muhalefet edenler mi doğru yaptılar, bunun sonucunu zannederim ki tarih en doğru şekliyle belirleyecek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi