Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Belediyelerde son durum

Belediyelerde son durum

31 Mart seçimlerine bir ay kadar bir süre kaldı. Üç aşağı beş yukarı adayların tavırları da netleşmiş gibi gözüküyor. Ancak tabii ki Türkiye’de siyasetin günübirlik olduğunu da unutmayalım. Yani 30 Mart’taki bir hamle her şeyi değiştirebilir.

Biz bugün için Konya ve ilçelerinde gözüken seçim tahminlerimize bir göz atalım. Ama öncelikle de şunu söyleyeyim: Biliyorum ki, AK Parti’den, Demokrat Parti’ye kadar her biri 32 belediyeyi de Konya’da alacaktır(!) ama bunları da benim fikrim olarak değerlendirin. Malumunuz ki aynı şeyleri düşünmek zorunda değiliz.

Önce Büyükşehir’den başlayalım. Büyükşehir adayları arasında MHP-AK Parti adayı Uğur İbrahim Altay herkesin malumu, seçimi önde götürmekte. İyi Parti ve CHP adayı Oğuz Şimşek, eğer süre daha uzun olsaydı bir şeyler yapabilecek bir kapasiteye sahip gözüküyor. Ancak Konyalının tanımadığı bir aday olarak gözüküyordu ve seçim çalışmalarına başladığı 40-50 günlük süreçte önce kendisini tanıtmaya vakit ayırdı. Bundan sonraki dönemde artık vatandaşın ne kadar tanıdığını göreceğiz. Saadet Partisi, adayını önce Mustafa Özkafa diye belirtse de daha sonradan Başkan Özkafa’nın bu görevi kabul etmemesinden İl Başkanı Av. Hasan Hüseyin Uyar aday oldu. Onlar da resmi olarak çalışmaya bugün itibariyle başlıyorlar.

Burada şunu söylemek gerekir ki; birçok ilçede CHP ve İyi Parti stratejik davranamamaktan ötürü seçimde istedikleri sonucu alamayacaklardır. Bu arada Büyükşehir adayı olarak tüm muhalefet birleşip, mesela Mustafa Özkafa gibi veya Konyalının daha yakından tanıdığı bir adayla çıkabilselerdi AK Parti’nin işi bu kadar kolay olmayacaktı.

Bu seçimler AK Parti için belki de 17 senedir en zor seçimler olacak gibi duruyor. Bir kere eski aldığı belediye sayışından daha aşağıya düşeceği kesin gibi gözüküyor.

Mesela AK Partili belediye olarak çok badireler atlatan Ilgın’da İyi Parti önde götürüyor. Keza Doğanhisar’da da İyi Parti ipi göğüsleyecek gibi gözükmekte.

Cihanbeyli’de ilginç bir olay yaşanmakta ve HDP Cihanbeyli’de önde gidiyor. Tabii ki orada Saadet Partisi adayı güçlü olunca HDP aradan sıyrılıp çıkıyor.

Daha evvel Tuzlukçu Belediyesi’ni kazanan CHP bu sefer belediyelerine Tuzlukçu’nun yanı sıra Karapınar’ı da ekleyecek gözüküyor. Karapınar’da taban eski başkanlardan Kamil Bülbül Okuyucu’da birleşmiş durumda. Ve Karapınar’da Okuyucu çok büyük bir değişiklik olmazsa yeni dönem belediye başkanı olacak gözüküyor.

Bize en çok sorulan yerlerden birisi Ereğli ve diğeri de Seydişehir.

Ereğli’de ilk açıklanan adaylardan olduğunu söyleyen MHP adayı Hüseyin Oprukçu’nun orada adaylıktan çekilmesiyle CHP adayı güçlenmişti. Çünkü oluşan son durumda Oprukçu’ya oy verecekler AK Parti yerine CHP’yi de tercih edebilecek gibi gözüküyorlardı. Ve akabinde en azından o oyların yön değiştirmemesi, Oprukçu’nun bağımsız aday olarak çıkmasıyla sağlanmış oldu. Ve bu durumda AK Parti adayı Adem Erdal rahat olmasa da seçimi kazanabilecek gözüküyor. Bu arada mevcut başkan Özkan Özgüven’in aday gösterilmesi bu seçimi daha da kolaylaştırıp, AK Parti’nin rahat kazanmasını sağlayacakken, yeni adaya biraz daha imtinalı yaklaşıldı.

Seydişehir’de de aslında durum aynı gözüküyor. Orada da İyi Parti adayı, eski başkanlardan Muammer Urhan güçlü bir aday olarak gözükürken, milliyetçi oylara orada AK Parti olmasa da, yine önce MHP’nin adayı sonra da bağımsız aday Abdülkadir Çat sayesinde AK Parti adayı, mevcut başkan Mehmet Tutal tekrar seçilecek gözüküyor.

Kısaca baktığımızda durum böyle. Yani 2 CHP, 2 İyi Parti, 1 HDP ve 5 de MHP sayarsak 10 belediye AK Parti ismini taşımayacak gibi gözüküyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR