Emel Şerife Hasçağan

Emel Şerife Hasçağan

İsrafa dikkat!

İsrafa dikkat!

İnsanoğlu yaşadığı dünyada pek çok şeyi israf etmektedir. Ekmeğini, suyunu, doğayı ve zamanını rastgele kullanarak çok büyük bir israfa neden olmaktadır. “Parası benden çıkmıyor” veya “parasını ben ödüyorum” diye bir çok hayati nesneler kaybolup gidiyor.

Düğün sezonunun açıldığı bu günlerde bir de kağıt peçete israfı dikkat çekmeye başladı. Oyun oynayanlara doğru atılan binlerce kağıt peçete, bazı kişilerin ise içini acıtmaktadır.Parası benden çıkmıyor diye böylesine israfı yapmaya hakkımız yok.

Bilinçsiz vatandaş parasını kendi ödemediği için istediği her şeyi istediği kadar kullanmak hakkını kendinde görüyor. İşyerlerinin lavabolarında kullanılan kağıt peçeteler bile israfın ne noktaya geldiğini açıkca gösteriyor.

Bir kağıt peçete ile ellerini silebilecek olan vatandaş, büyük bir müsriflik içerisinde onlarca kağıt çekerek ellerini kurulamakta bir beis görmüyor. Bu kişiler aslında kendisine zarar veriyor ama anlamıyor.

Devlet israf konusuna çok büyük önemler vermekte ve kamu spotları ile insanları bilgilendirmektedir. Suyu israf etmeyin, susuz dünya çöl olur ve suyu boşa akıtmayın diyerek yayınlanan bu spotlar umursamaz vatandaşlarla görülmemektedir.

İklimler değişiyor, buzullar eriyor. Su kaynaklarımız giderek çok ciddi anlamda tükeniyor. Bilinçsizliğimiz, farkı fark edemeyişimiz, Gün gelecek bizi su savaşlarına götürecek. Korkarım gün gelecek “sudan sebeplerden” Kan dökülecek tüm dünya birbirine girecek.

Çok vakit kaybetmeden tüketim bilincine kavuşmamız lazım. Bu israfın bu fütursuzluğun faturasını çok ağır ödeyeceğiz. Tehlike kapımızda iyice geç kalmadan bu israfa son verelim. Evet belki parası bizden çıkmayacak ama paradan çok daha fazlası bizden çıkacak hatırlatmak isterim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emel Şerife Hasçağan Arşivi
SON YAZILAR