Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Selçuk Üniversitesi Rektörlük Ataması!.

Selçuk Üniversitesi Rektörlük Ataması!.

Selçuk Üniversitesi Rektörlük Ataması!.

Son günlerde, şehrimizde  derin mahfil ve kulislerinde ki konuların  başında Selçuk Üniversitesi Rektörlük aday başvuruları ve rektörlük  ataması gelmektedir!.  Şehirdeki tüm güç ve denge grupları elbette ki kendilerine yakın bir ismin  Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından atanması beklenmektedir!. Bu konuda girişimleri de olmuştur!. Sayın Cumhurbaşkanımız,  bu tavassut girişimlerini  ne kadar dikkate alırsa!. Atanacak olan rektöre, belki işimiz düşer, ya da bir yakınımızı işe aldırabilir kaygıları ile!. Devlet, millet ve şehir sevdası ile değil yani!. Diğer netameli konuları buradan  zikretmek dahi istemiyorum!. Fakat 15 Temmuz hain işgal kalkışmasından sonraki süreçte  anlamakta ve uygulamada zorlanılan konu şurasıdır!. Karşımızda eski Türkiye yok! Eski alışkanlıkları olan bir Türk Devlet yönetimi ve Türk Devlet Aklı da kesinlikle yoktur!.  Dünya bu bölgede yüz yıl önce olduğu gibi yeniden dizayn edilirken!  Bu dizayn ve sistematik de  Türk Devleti olmadan kurulamayacağına göre!. İçerideki tüm atama ve kadrolar da yeni dönem ve yeni Türk Devlet yönetim sistemine uygun olmalıdır! Bizden hatırlatması!. Kimi çıkıyor, yok efendim, 80 rektör adayı var!. Kimi çıkıyor, yok efendim, 100 aday var!. SÜ rektörlük konusunda da Toto oynayan oynayana!.  Atış serbest!  SÜ rektörlük için 34 başvuru olduğu ve  halen rektör Mustafa Şahin hoca ile birlikte yirmi adayın YÖK tarafından mülakata çağırıldığı bilgisine eriştik!. Şimdiden atanacak olan rektör adayına, şehrimize, üniversitemize ve ülkemize hayırlara vesile olmasını dilerim!.

Selçuk üniversitesinin kurulma aşmasında çekilen sıkıntılar ve bugünlere nasıl gelindiğine de kabaca şöyle bir bakalım!. Konya'da, 1962'de MEB'e bağlı olarak Selçuk Eğitim Enstitüsü ve Yüksek İslâm Enstitüsü ile üniversiteye sahip olma yolunda ilk ciddi adım atılmıştır. Bu ilk adımın güçlendirilerek geliştirilmesi ise 1968’de Konya'da Üniversite'yi Kurma ve Yaşatma Derneği kurulmuş;  Mühendislik - Mimarlık Fakültesi'nin nüvesini teşkil eden Mühendislik - Mimarlık Yüksekokulu kurulmuştur. Binası, dersliği, personeli ve bütçesi olmadığı halde Üniversiteyi Kurma ve Yaşatma Derneğinin gayretleri ile 1970 - 1971 yılında eğitim ve öğretim başlayan yüksekokul, 5 Temmuz 1971 tarih ve 1418 sayılı kanunun 9. maddesine istinaden Konya Devlet Mimarlık Mühendislik Akademisi unvanını almıştır.  Üniversitenin kuruluşuna hazırlık safhası teşkil eden bu üç okuldan daha etkin bir üniversiteye geçiş süreci ise 1975 yılında gerçekleşmiştir!. 11 Nisan 1975’te yürürlüğe giren ‘4 Üniversitenin Kurulması ile ilgili 1873 Sayılı Kanunla’ ülkemizde dört üniversitenin kurulması öngörülmüş ve Selçuk Üniversitesi de bu kanuna istinaden kurulmuştur. 1976 - 1977 eğitim-öğretim yılında Fen Fakültesi ve Edebiyat Fakültesi olmak üzere 2 fakülte, 7 bölüm, 327 öğrenci ve 2 kadrolu öğretim üyesi ile faaliyete geçen Selçuk Üniversitesi, 1982 yılına kadar kayda değer bir gelişme gösterememiştir.  Selçuk Üniversitesinin atılım yılı 1982 yılından sonra olmuştur!  Selçuk Üniversitesi 44 yıllık geçmişi,  24 Fakülte,  6 Enstitü,  22 MYO ve 5 Yüksek Okul, yaklaşık 40.000 lisans ve 20.000 ön lisans, 7.500 Yüksek Lisans ve Dr. Örencisi; 1.000 kadar öğretim üyesi ve 2.300 öğretim elemanı ile Türkiye'nin fiziki bakımdan en büyük Anadolu Üniversitesidir!.  Selçuk Üniversitesinin kurulduğu tarihten günümüze kadar gelen süreçteki rektör  ve uzmanlık alanları ise şöyledir!.  Ali Rıza Çetik;   Ziraat ve kurucu rektör 1975 - 1979..  Neşet Çağatay; Tarih,  1979 - 1981..  Mümün Köksoy;  Jeoloji,  1981 - 1982..  Erol Güngör;  Felsefe, 1982 - 1983..  Süleyman Kadayıfçılar;  Ziraat,  1983 - 1984..  Halil Cin;  Hukuk,  1984 - 1995..  Abdurrahman Kutlu;  Tıp,  1995 - 2003..  Süleyman Okudan;  Tıp,  2003 - 2011..  Hakkı Gökbel;  Tıp,  2011 - 2016..  Mustafa Şahin;  Tıp,  2016 ve rektörlük görevine  halen  devam ediyor!.  

Selçuk Üniversitesinin ülkemiz ve dünya üniversiteleri arasındaki genel başarı durumu ve sıralaması da  şöyledir!. ODTÜ Enformatik Enstitüsü bünyesinde yer alan University Ranking by Academic Performance (URAP) Araştırma Laboratuvarınca açıklanan, 2018 - 2019 Dünya Alan Sıralamasında, bilim alanlarına göre Selçuk Üniversitesi;  3 bilim alanında dünya sıralaması, 61 bilim alanı sıralamasına 36 üniversite ile listeye giren Türkiye, bu sayı ile Selçuk Üniversitesi 13. sıraya yerleşmiştir!.  URAP’ın yayınladığı listede alanlara göre üniversite sayısı, o alanda yayımlanan makale yoğunluklarına göre 50 ile 1000 arasında değişiyor! URAP alan sıralamalarında son 5 yılın akademik performansı değerlendirilmektedir!.  2018 - 2019 Dünya Alan Sıralamasında Bilim Alanlarına göre; Selçuk Üniversitesi;  “Mühendislik” alanında  831. Sıra  ve Türkiye genelinde de 13. Sırada!.  “Tıp ve Sağlık Bilimleri” alanında 830. Sırada  “Kimyasal Bilim” alanında 995. olarak listede yer almıştır!.  Ayrıca, Selçuk Üniversitesi öğrencileri tarafından  18 adet Patent, Faydalı model ve tasarım  başvurusu yapılmıştır!. İlaveten, Tekno-kent ve Teknoloji Transfer Ofisi programına da 493 öğrenci katılım sağlamıştır!. TÜBİTAK ve TEKNOFEST birincilik ve dereceleri saymıyorum!.

Dünya devletlerinin gelişmişlik düzeylerindeki ana kriter; askeri, ekonomik, nüfus ve teknolojik yatırım ve gelişmelerdir!. Günümüzde  rekabet tamamen teknolojik araştırma ve geliştirme yatırımlarındadır!. Bu alanda geri kalmış bir ülke diğer gelişmiş ülkelerin sömürgesi konumuna düşecektir!. Üniversiteler  de bilim, araştırma ve geliştirme merkezleri olduğu!. 1200'lü yıllarda şehrimizde dört adet  uzay bilimleri ve astronomi eğitimi veren medresenin bulunduğu!.  Türk Devleti de dünyanın belirli çıkışlarından biri Konya'dan, kendi uzay mekiğini de  fırlatma plan ve çalışmalarını  yaptığı bir dönemde!.  Günümüzde ise küresel ve emperyalist güçler arasındaki savaş ve rekabet uzayda olduğu!. Uzayı da parsel parsel ettiklerine göre!. Uzayda her türlü maden ve enerji konularındaki  araştırma ve geliştirme faaliyetleri de  yoğunluk kazandığı bir dönemde!. Uzay kuvvet komutanlıklarını da kurdukları bir zaman diliminde!. Dünyamızı da uzaydan kontrol ve denetim altına almak için birbirleri ile güç savaşı verdikleri bir dönemde!. Artık üniversitelerde şu kadar öğrenci, şu kadar yüzü ölçümü, bilmem şu kadar akademik  kadrosu ve her yıl şu kadar öğrenci mezun verdik şeklindeki sayısal rakamlar ile övünme dönemi bitmiştir!.  Başkaca yeni şeyler yapma ve yeni şeyler söyleme ve üretme dönemindeyiz!.  Çünkü dünya da eski dünya değil!. Dünyadaki rekabet,  bilimsel  araştırma  ve geliştirme üzerine yoğunlaştığı bir dönemde!. Üniversitelere atanacak olan  rektör adayları da, dünya da böyle bir rekabet  ve savaş ortamında, bu devlet ve millete olan borçları zaviyesinden, ben nerdeyim ve neler yapabilirim - neler yapamam şeklinde, bir kez daha kendilerini check etmeleri, gerektiğini düşünüyorum!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi