Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

QS Dünya Üniversite Sıralaması / 2021 ve  Türkiye!.

QS Dünya Üniversite Sıralaması / 2021 ve  Türkiye!.

QS Dünya Üniversite Sıralaması / 2021 ve  Türkiye!.

Geçtiğimiz günlerde, QS Dünya Üniversite Sıralaması & World University Rankings / 2021 açıklandı!.  2021 yılı QS Dünya Üniversite Sıralaması, 80 farklı konuyu kapsayan, dünyanın dört bir yanında ki en iyi 1000 üniversiteyi ortaya koyuyor!  2021 yılında, ilk 1.000'e 47 yeni giren ve  dünya genelinde 5.500'den fazla üniversite değerlendirilmiştir!. Seksen farklı konuda öne çıkanlar ise;  Mezun istihdamı, Fakülte Başına Atıf, Uluslararası Öğrenciler, Uluslararası Fakülte, İşletme Yüksek Lisans, Global MBA ve Konuma göre sıralamadır!. QS Dünya Üniversite Sıralaması  2021,  ilk ondaki üniversiteler  ve  sıralamaya girdikleri gösterge ve özelliklerine kabaca bir bakalım!.

1-) Massachusetts Teknoloji Enstitüsü veya kısaca MIT, Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinde, özellikle bilim, mühendislik ve ekonomi konularındaki başarılarıyla tanınan bir teknik üniversitedir. Arka arkaya dokuzuncu kez dünya üniversite sıralamasında birinci oluyor!. MIT; akademik itibar, işveren itibarı, fakülte öğrenci oranı ve uluslar arası fakülte dahil olmak üzere bir çok alandan puan alıyor!.

2-) Leland Stanford Junior Üniversitesi ya da bilinen adıyla Stanford Üniversitesi, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde San Fransisko'nun 40 km güney doğusunda bulunan özel bir üniversitedir. Üniversite, şu anda dünyadaki en büyük bütçeye sahip 3. üniversitedir. Silikon Vadisinin yakınında bulunan üniversite; akademik itibar ve işveren itibarı ile en yüksek puan alıyor.

3-) Harvard Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri Massachusetts eyaletinin Boston şehrinin Cambridge mahallesinde bulunan ve alanında dünyanın en önde gelen üniversitelerinden biri olarak bilinir. Üniversite; hem akademik itibar ve hem de işveren itibarı olarak en yüksek puanları alıyor.

4-) California Institute of Technology, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü, ABD'nin Kaliforniya eyaletinde, bilim ve teknoloji dallarına ağırlık vermiş bir teknik üniversitedir. Üniversite; uluslararası fakülte göstergesinde mükemmel puan alıyor.

5-) Oxford Üniversitesi, İngiltere, Oxford kentinde bulunan bir üniversitedir. Tüm göstergelerde tutarlı bir şekilde iyi puan alan üniversite; akademik itibar, işveren itibarı ve fakülte öğrenci oranı göstergelerinde mükemmel puan alıyor.

6-) ETH Zürih, Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü olarak da bilinen, İsviçre'nin Zürih kentinde kurulu!. Üniversite, fakülte başına atıf göstergesinde ( araştırma etkisinin bir ölçüsü )  mükemmel bir puan ile Avrupa'nın en yüksek dereceli kurumudur.

7-) Cambridge Üniversitesi, Birleşik Krallık Cambridge kentinde bulunan devlete bağlı bir araştırma üniversitesi. 1209 tarihinde kurulan üniversite İngilizce konuşulan ülkelerde mevcudiyetini sürdüren ikinci, tüm dünyanın dördüncü en eski üniversitesidir. Üniversite; akademik itibar,  işveren itibarı, fakülte öğrenci oranı ve uluslar arası fakülte göstergelerinde mükemmel puan alıyor.

8 -) Imperial College London, Birleşik Krallık başkenti Londra'da bulunuluyor!.  1907 yılında kraliyet lisansı edinerek Royal College of Science, Royal College of Mines ve City and Guilds College'ın birleşmesi ile kuruldu. Üniversite; uluslararası fakülte ve uluslararası öğrenci göstergelerinde mükemmel puan alıyor.

9-) Şikago Üniversitesi, 1890 yılında John D. Rockefeller tarafından kurulmuş özel bir üniversitedir. Columbia Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi'nin ardından dünyada en çok Nobel Ödülü kazanan akademisyene sahip 3. okuldur. Üniversite; akademik itibar göstergelerinde çok iyi puan alıyor.

10-) University College London veya Londra Üniversitesi Akademisi, 11 Şubat 1826 yılında İngiltere'de kurulan üçüncü üniversitedir. Üniversite; uluslar arası öğrenci göstergesinde mükemmel puan alıyor.

2018 yılında ki,  QS Dünya Üniversite Sıralaması ve Türkiye'den Üniversiteler!. Bilkent, Koç, Sabancı, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Hacettepe, Ankara, Çukurova, Gazi ve İstanbul Üniversitesi!.

2019 yılında ki, QS Dünya Üniversite Sıralaması ve Türkiye'den  Üniversiteler!.  Koç, Bilkent, Sabancı, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Ankara, Gazi, Hacettepe ve İstanbul Üniversitesi!.

2020 yılında ki, QS Dünya Üniversite Sıralaması ve Türkiye'den Üniversiteler!.  Koç, Bilkent, Sabancı, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Ankara, Hacettepe ve İstanbul Üniversitesi!.

2021 yılında ki, QS Dünya Üniversite Sıralaması ve Türkiye'den Üniversiteler!.  Koç, Sabancı, Bilkent, ODTÜ, Boğaziçi, İstanbul Teknik, Ankara, Hacettepe,  İstanbul, Dokuz Eylül, Ege, Gazi, İzmir İleri teknoloji ve Yıldız Teknik Üniversitesi..

QS Dünya Üniversite Sıralaması ve  Türkiye'deki üniversiteler hakkında, yorum ve bir değerlendirme de bulunmayacağım!. Mezkur tablo ve sonuçlara göre, yorum, takdir ve karar sizin!. Peki, Dünya üniversitelerinin seksen farklı konudaki değerlendirme ve özellikle de; akademik itibar, işveren, marka ve okul itibarı,  mezun istihdamı, fakülte başına atıf,  İşletme Yüksek Lisans, Global MBA,  fakülte öğrenci oranı, uluslararası fakülte, uluslararası öğrenci gösterge ve puan sıralamasında, ülkemizde ilk kurulan  ve eğitim hayatları da yarım asra yaklaşan, on yedi üniversiteden kaç adedini listede görebiliyoruz?! Türkiye'deki üniversiteler, üniversite yönetimleri, ve akademisyenlere soralım! Akademik, işletme, okul  veya marka  itibarı  nedir?! Akademik itibar mı olurmuş?1 Mezun istihdamı ne demektir?!  Mezun istihdamı da neymiş?! Fakülte başına atıf ne oluyor ki?! Şimdi kim okuyacak, kim araştıracak,e makale veya kitap yazacak da ondan sonra da birileri çıkıp sizin kitap veya makalenize atıflarda bulunacak?! Aman canım sende!. Biz nerelerdeyiz?! Sadece soruyorum!.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi
SON YAZILAR