Ahmet Ünver

Ahmet Ünver

Hz. Mevlana ve Dokuz Rakamı!..

Hz. Mevlana ve Dokuz Rakamı!..

Hz. Mevlana ve Dokuz Rakamı!..

7 / 17 Aralık tarihleri,  Konya  ve özellikle de Hz. Mevlana dostları için özel bir anlam ve önemi vardır!. Fakat tüm dünya insanlığını tehdit eden pandemi nedeniyle bu yıl ki; Hz. Mevlana'nın 747. Vuslat yıldönümü etkinlikleri izleyicisiz kutlanacaktır!.

İnsan denen varlık için  hayat ve ölüm gerçeği böyledir!. İnsan denen varlık, bir varmış, bakmışsın  bir de yoktur!. Tüm mesele, gök kubbede HOŞ bir SEDA bırakabilmektir!. Ölüm ve kavuşma!. Ölüm ve vuslat!. Ölüm, aşk ehli için  yok oluş değildir!. Sonsuz sevgiliye kavuşmaktır!. Ölüm ile sadece beden yok olur!.  Hz. Mevlana'da; Ölüm;   Sonsuz Sevgiliye Vuslattır!.

Öncelikle, İhsan Vakti temalı anma programına emeği geçen tüm il kültür müdürlük personeline teşekkür ederim! Konya Valisi Sayın Vahdettin Özkan, 7 Aralık tarihinde ki, Hz. Mevlana'nın 747. 'İhsan Vakti' temalı, Vuslat yıldönümü etkinliklerinde, DOKUZ maddelik;  anlam, mana ve içerik olarak çok güzel bir açılış konuşması icra etmiştir!. Hz. Mevlana'nın hayat felsefesi ve öğretilerinde, dokuz rakamı ve katlarının çok büyük bir  anlam ve esrarı bulunmaktadır!. Okumak ve anlamak, tefekkür ve tezekkür edebilmek ümidiyle!.

1- İnsanlığın ümide çokça ihtiyaç duyduğu, sıhhat ve afiyet derdine düştüğü pandeminin şu günlerinde bizlere gerçek emniyet ve sıhhatin, Hakk’a itimat ve inkıyat ile elde edilebileceğini sekiz asır öncesinden belirten Hazret-i Mevlâna’nın manevi huzurundayız!.

2- Öncelikle bu etkinlikleri hazırlayarak Hazret-i Mevlâna ve engin fikirlerinin insanlıkla buluşmasına vesile olan herkese şehrimiz adına teşekkür ediyorum!.

3- Hazret-i Mevlana, İnsanlığın en çok endişe ettiği ölümü; Şeb-i Arûs; Düğün ve Vuslat Gecesi olarak takdim etmektedir. Hazret-i Pir’in dilinde ölüm; ölümsüzlüğün kapısıdır!.

4- Gülerek karşıladığı ölümünün ardından Sekiz asır geçmesine rağmen, Mevlâna maneviyat ve marifetinin bugün de insanlığa söyleyeceği çok şey vardır!.

5- Bu yıl ki törenlerin mottosu  “İhsan Vakti”, Hazreti Mevlana’nın “İnsan yeter ki iyilik arasın. Onda kötü bir şey kalmaz” beyitinde ki ifade; ihlâs, ümit ve muhabbeti ihya ederek hayatımıza ışık tutmaktadır!

6- Bize her nefeste, iyi düşüncele ve iyi davranışlar içinde olmayı öğütleyen Hazret-i Mevlâna; bunu temin etmenin yolunu da gösteriyor: Sürekli iyilik arayışı içinde olmak ve bunu da ihsanla tahakkuk ettirmek!.

7- Eserlerindeki görüşleri ve anlatıları, Hazret-i Mevlâna’nın “ihsan”ı derinden işlediğini ve yaşadığını göstermektedir.  İnsanlığın zorlukları aşmaya çalıştığı şu süreçte en çok ihtiyaç duyduğumuz ihsandır, ihsan sahipleridir. Gerçek şu ki zor süreçlerden ancak birbirimize ihsanda bulunarak çıkabiliriz!.

8- Doğu’yu da Batı’yı da düşünceleri ve eserleriyle sarıp sarmalamış Hazret-i Mevlâna, bizim kültürümüz ve medeniyetimiz için vazgeçilmez bir değerdir. Bu değeri, anmak ve anlamak yolunda, ortaya konan her çaba ayrıca takdire şayandır!.

9- Bu vesile ile 747. Vuslat Yıldönümünde Hazret-i Mevlâna’yı bir kez daha rahmetle anıyor, etkinliklerin ülkemiz ve insanlık için hayırlara vesile olmasını niyaz ediyorum!.

Ney, yapı olarak dokuz deliktir! Ve insana yakın bir duruma sahiptir!. Kamışlıktan kopması, insanın olgunluğa erişmesiyle alakalıdır!. Neyi alır, kamışlıktan koparır, kollarını keser ve vücudunda delikler açarsınız! Yani insanı olgun hale getiren bir ney yapıcısı vardır;  O' da Hakk'ın ta kendisidir!

Hz. Mevlana"nın felsefesinde ney, İnsan-ı Kâmil, yani belirli aşamalardan geçerek olgunlaşmış ve kemal'at makamına ermiş, insanın sembolüdür! Benzi sararmış, içi boşalmış, bağrı dağlanarak delik deşik edilmiş, geldiği yerin özlemiyle yanıp tutuşan, sinesinden çıkan feryat ve iniltileri ile tüm insanlığa sırlar fısıldayan dost, yaratılışın temeli olan aşktan bahseder!.

Mevleviler, kimseden bir şey istemez ve sadaka kabul etmez!  Ancak dileyen dergaha veya mensuplarına hediye verebilir!. Nezir veya niyaz denen bu bağışlar, Nezri Mevlana, yani dokuz veya dokuzun katları ( 9, 18, 27, 36, 45, 54, 63, 72, 81, 90, 99, 108, 117…) miktarınca olur! Bu katları ifade eden rakamların birbirleri ile toplam, çarpım veya çarpımlarının katları ile onların iç toplamlarının da her zaman 9 rakamını verdiği dikkate değerdir!.

Diğer yandan bütün sayılar, 0' dan 9' a kadar büyüyerek giden on temel sayıdan oluşur ki, Nezri Mevlana olan 9, bunların en büyüğüdür!. 18 rakamı aynı zamanda on sekiz bin âlemi temsil eder! Hz. Peygamber efendimiz, 18 bin aleme rahmet peygamberi olarak gönderilmiştir!.  Sonsuz Rahman Sahibi Yüce Allah; biz kullarına;  anlamak, idrak etmek, yorumlamak ve anladıkları ile de amel etmeyi ve yaşamayı, insani kamil derecesine de erişebilmeyi  nasip eylesin!. Amin!..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ahmet Ünver Arşivi