Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Kilo Ve İştah Artışınızın Nedeni Hormonlarınız Olabilir

Kilo Ve İştah Artışınızın Nedeni Hormonlarınız Olabilir

Günümüzdeki obezite, sağlık sorunlarının ana kaynaklarından biri haline gelmiştir. Kilo alımı ve obezite üzerinde etkili olan pek çok faktör mevcuttur. Bu faktörlerden olan Leptin ve Ghrelin hormonları vücut ağırlığı ve kalp sağlığını etkilemektedir.

Leptin, yağ dokularında üretilen bir hormondur. Leptin seviyeleri, beyin doygunluk hissini artırır ve enerji harcamayı teşvik eder. Ancak, obez bireylerde sıklıkla görülen bir durum olan "leptin direnci"nde, beyindeki bu uyarım doğru bir şekilde olmaz. Bu, kişinin doygunluk hissini yaşamamasına ve daha fazla yiyerek aşırı kilo almasına yol açmaktadır.

Ghrelin, mide içinde üretilen bir hormondur ve açlık hissini kontrol eder. Ghrelin seviyeleri yükseldiğinde, kişinin açlık hissini uyarır ve yemeyi tetikler. Ayrıca ghrelin seviyeleri düştüğünde, doygunluk hisleri artmaktadır.

Leptin ve Uyku: Düzenli uyku, leptin salgısını artırırken, uyku eksikliği leptin seviyelerini düşürür. Yetersiz uyku, aşırı yemeyi tetiklemekte ve kilo alımına neden olabilmektedir.

Ghrelin ve Uyku: Uyku düzeni, ghrelin seviyesinin azalmasını sağlamaktadır. Uyku eksikliği ghrelin seviyelerinde artışa neden olur, bu da açlık hissinin artmasına ve daha fazla besin tüketilmesine yönlendirilebilir.

Uyku eksikliği durumunda, leptin (tokluk) seviyelerinde düşüş ve ghrelin (açlık) seviyelerinde artış olmaktadır. Kişi daha fazla açlık hissine ve aşırı derecede yemeye eğilimli olur. Ayrıca uyku eksikliği insülin direncini artırabilir, ancak tip 2 diyabet riskini de artırabilir.

Bu iki hormon arasındaki denge, vücut ağırlığını kontrol etme sürecinde kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, modern yaşam tarzı, fast food, şekerli içecekler gibi sağlıksız yiyeceklerle birlikte fiziksel aktivitenin az olması bu hormonların durumu seviyelerini bozabilir. Hızlı kilo alımı, leptin seviyelerindeki değişiklikler nedeniyle ortaya çıkabilir. Aynı şekilde, yetersiz beslenme ve açlık durumları ghrelin seviyelerini değiştirebilir.

Düzenli-sağlıklı bir beslenme ve egzersiz yapma, Leptin ve Ghrelin hormonlarının doğru bir şekilde çalışmasını destekler. Unutmayalım, kilo verme bir bütün olarak ele alınır. Dengeli beslenme programı, düzenli egzersiz, kaliteli uyku, dengeli bağırsak (ishal yada kabız olmamak) ve bol su içmek zayıflamanın altın kuralıdır.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR