Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Kolesterol için doğru bilinen yanlışlar

Kolesterol için doğru bilinen yanlışlar

Kolesterol hayvansal ürünlerin aşırı alımı, yağlı ve kızartmalı besinlerin çok miktarda tüketimi ile kanda yükselmektedir. Kanda kolesterol seviyesinin yükselmesi damar tıkanıklığı ve safra taşı oluşumuna neden olabilmektedir. Tedavisi için ilaçlar diyet tedavisi ile birlikte verilmektedir. İlaç kullanmak istemeyen bireyler tedavi için doğal yollara başvurmaktadır.

Halk arasında yaygın olarak kullanılan ceviz ve ceviz suyu kürünün kolesterol düşürdüğüne dair inanışlar vardır. Beslenmeye eklenen ceviz veya geceden suda bekletilen cevizin sadece suyunu içmek gibi bir çok yöntemi uygulayan bireyler vardır. Ceviz içeriğindeki fitostereoller ile kanda kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Fakat tek başına yeterli mi?

Yapılan bir çalışmada kolesterol tanılı hastalar üç gruba ayrılmıştır. Birinci gruba ceviz, ikinci gruba ceviz suyu, üçüncü gruba ise diyet tedavisi uygulanmıştır. 4 hafta sonunda ceviz ve suyunun kullanıldığı grupta kolesterol seviyelerinde düşme gözlemlenmezken diyet tedavisi uygulanan grupta kolesterol seviyesinin düştüğü görülmüştür.

Bir farklı çalışmada ise hastalar 4 farklı gruba ayrılıp; birinci gruba standart beslenme, ikinci gruba standart beslenmeye ek ceviz, üçüncü gruba diyet tedavisi, dördüncü gruba ise diyet tedavisine ek ceviz eklenmiştir. Araştırmanın sonunda ceviz eklenmiş gruplarda kolesterol düştüğü görülmüştür.

Sonuç olarak, bir besin tek başına asla tedavi edici değildir. Yüksek yağlı beslenme ile ceviz veya ceviz suyunun etkisi olmamaktadır. Ayrıca ceviz suyunun beslenmede bir önemi yoktur. Cevizi direkt tüketmemiz yeterli olacaktır. Cevizin tedavi edici olması için kolesterol diyeti ile birlikte verilmesi gerekmektedir.

Beslenme nasıl olmalı?

Kolesterol tanılı bireyler öncelikle yağdan fakir bir beslenme uygulanmalıdır. Yarım yağlı veya yağsız süt ve ürünleri, derisi alınmış tavuk, yağsız et tercih edebilirler. Kuyruk yağı, iç yağ, tereyağı ve margarin tüketiminden kaçınılmalıdır. Kolesterol içeriğinden kaynaklı haftada 1-2 kez yumurta tüketebilir.

Yemekler, zeytinyağı ile pişirilip kızartmalı tüm besinlerden uzak durulmalıdır. Ayrıca yemeklere ayçiçek yağı asla konulmamalıdır. Çünkü ayçiçek yağı kanda pıhtılaşmaya buna bağlı olarak da damar tıkanıklığına neden olmaktadır. Omega-3 için ceviz, keten tohumu, balık tüketilebilir.

Kurubaklagil ve yoğurt ikilisi kolesterol düşürücüdür. Haftada 2-3 kez kurubaklagil tüketerek damar içerisinin temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Kurubaklagillerin gaz yapıcı özelliğinden kaynaklı çoğu kişi tüketmemektedir. Kurubaklagillerin gaz yapmaması için geceden suda bekletilmeli ve suyunu mutlaka dökülmesi gerekmektedir. Bekletme suyuna karbonat veya yemeğin içine kimyon eklenebilir. Ayrıca tüketimden sonra limonlu içmek de iyi gelebilmektedir.

Sigara tüketimin kısıtlanması önemlidir. Çünkü kolesterol yüksekliğinden kaynaklı damar tıkanıklığı oluşurken bir de sigara tüketimi ile kanda pıhtılaşma olmaktadır. Kalp krizi geçirme riski artabilir. Bu yüzden sigara tüketilmesi kısıtlanmalıdır.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR