Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Kadınlarda endometriozis gelişiminde beslenmenin önemi

Kadınlarda endometriozis gelişiminde beslenmenin önemi

Endometriozis, rahim iç tabakasına benzer doku parçalarının, genellikle rahmin dışında, pelvik bölge ve karın bölgelerinde büyüme durumudur.

Normalde her ay adet döneminde rahim iç içe geçerek dökülerek vücuttan atılır. Ancak endometriozis hastalarında, bu doku vücut dışında başka bölgeler yerleşebilir. Genellikle rahimde aralıklı ağrı ile karakterizedir. Sağlıklı bir beslenme planı semptomların hafiflemesinde ve tedavisinde önemlidir.

Antiinflamatuar Besinlerin Önemi

Endometriozis ilaçları ile antiinflamatuar besinleri tüketmek tedavide büyük bir öneme sahiptir. Bu besinler, endometriozis sıçramasını, ağrı ve rahatsızlık hissinde azaltmaktadır. Somon, ceviz, zeytinyağı gibi omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler, iltihapla mücadelede etkili olabilir. Aynı zamanda renkli sebzeler, meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler gibi antioksidanlar bakımından zengin besinlerdir ve beslenmede tüketiminin artırılması gerekir.

Sağlıklı Yağ Tercihi ve Lifli Besinler

Sağlıklı yağ tercihi yapmak da endometriozis hastalarının beslenme planında dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Trans yağlardan ve doymuş yağlardan kaçınılmalıdır. Ayçiçek yağı, mısırözü yağı, kanola yağı, margarin ve paketli gıdaların içeriğindeki yağlardan uzak durulmalıdır. Bunların yerine zeytinyağı, avokado, badem, chia tohumu gibi sağlıklı yağ kaynakları tercih edilmelidir. Ayrıca lifli besinleri sindirimi de düzenleyerek kabızlık gibi sorunları hafifletebilir.

Gluten ve Süt Ürünleri İçeriğine Dikkat

Endometriozis hastalarının bir kısmında gluten veya süt ürünlerine karşı duyarlılığı geliştirebilir. Bu nedenle, bu tür ürünlere karşı oluşan tepkileri takip etmek önemlidir. Eğer hassasiyet gelişmişse gluten içeren buğday ürünleri yerine glütensiz alternatifler tercih edilebilir. Süt ürünleri yerine badem sütü, Hindistan cevizi bitkisel sütler tercih edilebilir.

Şeker ve Kafein Kontrolü

Şekerli yiyecekler-içecekler ve aşırı kafein tüketimi endometriozisi kötüleştirebilir. Bu nedenle rafine şekerlerden ve aşırı kafeini sınırlamak gerekir. Kahveyi günde bir kez ile sınırlayıp çay açık içilebilir.

Doğal tatlandırıcı olarak pekmez, bal ve meyveler tercih edilebilir.

Sağlıklı Günler.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR