Tuğba Turgut

Tuğba Turgut

Hepatit C ve korunma yolları

Hepatit C ve korunma yolları

Hepatit C, karaciğerin viral bir enfeksiyonudur. Hepatit C virüsü (HCV) kan yoluyla bulaşmaktadır. Virüs kanla temas ettiğinde, enfekte bir kişinin kanıyla temas eden bir kişi enfekte olabilmektedir. Kanın temas ettiği iğnelerle yapılan işlemlerde bulaş riski artmaktadır. Ayrıca, enfeksiyon bir kişinin kanının temas ettiği aletlerin, cilt yaralarının veya diğer vücut sıvılarla temasla da olabilmektedir. Hepatit C'nin diğer yaygın yolları arasında hepatit C virüsü taşıyan anneden bebeğe doğum sırasında geçebilmektedir. Hepatit C siroz ve karaciğer iflasına neden olmaktadır.

Korunma yolları nasıl olmalıdır

Hepatit C virüsü kan ve vücut sıvıları yoluyla bulaşmaktadır. Bu nedenle, paylaşılan iğne veya enjektörler, tıraş bıçakları, diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel bakım araçları, kan ve kan ürünleri ve cinsel yolla teması önlemek önemlidir. Kan testleri ile hepatit C enfeksiyonu erken teşhis edilebilmektedir. Bu sayede erken tedavi ile enfeksiyonun ilerlemesi önlenebilmektedir. Kan ve organ bağışlarında bulaşı önlemek adına hepatit C tarama testleri yapılmaktadır. Bu sayede hepatit C'nin kan veya organ nakli yoluyla bulaşması engellenmektedir.

Güzellik merkezleri ve kuaförlerde yapılan işlemlere dikkat

Güzellik merkezi ve kuaförlerde tek cihaz ile birçok kişiye hizmet verilmektedir. Kişilerin vücuduna temas eden lazer cihazı, dermapen, hydrafacial cihazı, kaş tasarım kalemleri, manikür-pedikür aletleri vücut sıvısı, kan veya yara ile virüsü yüzeylerinde bulundurabilmektedir. Bu nedenle dezenfekte işlemi yapılmadan kesinlikle cihazlar kullanılmamalıdır.

Umumi tuvaletler risk taşıyor

Tuvaletler çok fazla mikroorganizmanın hem havada hem yüzeylerde yayıldığı ve çoğaldığı yerdir. Birçok insana umumi tuvaletlerden virüs, bakteri, parazit bulaşmaktadır. Bu yüzden tuvalet hijyenine dikkat etmeli ve yüzeylere temas edilmemelidir.

Hepatit C enfekisyonunda beslenme nasıl olmalıdır

Öncelikle karaciğerinizi çok yormamaya dikkat ediniz. Alkol, karaciğerinizi zararlı bir şekilde etkilemekte ve hepatit C enfeksiyonunun ilerlemesine neden olabilmektedir. Kafein, bazı insanlarda karaciğer hasarına yol açmaktadır. Bu nedenle, alkol ve kafein tüketimini sınırlamak veya tamamen bırakması tavsiye edilmektedir.

Bitki çayları tüketmek karaciğerinizi yorabilmektedir. Vücudumuz toksinleri atmak adına karaciğeri çalıştırmaktadır. Bitki çaylarını fazla tüketmek toksik etki yaratmakta ve karaciğeri çalıştırmaya başlamaktadır. Özellikle karaciğerde ALT ve AST testlerini yükseltmektedir. Bu yüzden bitki çay tüketimini sınırlayınız.

Fazla meyve yemek karaciğeri olumsuz yönde etkilemektedir. Meyve tüketildiğinde meyvede bulunan fruktoz yani meyve şekeri ince bağırsağa gelmekte ve karaciğere dönüşmek üzere gönderilmektedir. Karaciğerde fruktoz glikoza(şekere) çevrilmektedir. Bu yüzden meyveyi aşırı tüketmeyiniz.

Yağlı ve çok fazla hamur işi olan besinler karaciğerde yağlanmaya sebep olmaktadır. Karaciğeri korumak adına az yağlı beslenmek gerekmektedir. Etin yağı, kuyruk yağı, margarin, tavuk derisi, süt ve yoğurt kaymakları tüketimi sınırlandırılmalıdır. Esansiyel olan zeytinyağı tüketimine yönelim olmalıdır.

Vitamin ve mineral takviyeleri karaciğer ve böbrekleri olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu yüzden kan testi yaptırmadan ve doktora danışmadan kesinlikle takviye kullanmayınız. A vitamini başta göz olmak üzere birçok organın sağlığı için önemlidir. Fakat fazla miktarda alımı toksik etki yaratmaktadır. Bu yüzden içeriğinde A vitamini olmayan takviyeleri tercih ediniz.

Sağlıklı Günler

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Tuğba Turgut Arşivi
SON YAZILAR