Mine Baykal

Mine Baykal

Kafein Etkisi

Kafein Etkisi

Kafeinin birden fazla etkisi olduğu bilinmektedir. Vücudumuzda olumlu ve olumsuz etkileri ile sağlığımızı etkilediği yönleri bulunmaktadır. Çay, kahve, bazı asitli içecekler ve besin desteklerinde kafein bulunmaktadır.

Kafein uyarıcı etkiye sahiptir. Tüketirken miktarına dikkat edilmelidir. Duygu durumunda uyarıcı etki yaratabilen bir maddedir. Enerji seviyesini ve beyni de uyarma etkisi bulunmaktadır.

Yapılan birçok çalışmaya göre sağlık üzerinde birçok faydası olduğu bulunmuştur. Dinçlik veren kafein uyku halini de gidermektedir. Merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olduğundan hem yağ yakımı hem de metabolizmayı hızlandırma da önemli role sahiptir.

Yapılan başka bir çalışmaya göre ise düzenli kahve tüketenlerde Alzheimer ve Parkinson hastalığında beyni uyarıcı etkisinden dolayı ortalama %50-60 civarında hastalığa yakalanma oranını düşürmüştür.

Antioksidan etkiye sahip olan kafeinin hücre hasarını engellediği gibi, bazı hastalıklara yakalanma riskini de azalttığı çalışmalar ile desteklemektedir.

Kafeinin faydaları olduğu gibi fazla tüketilmesi halinde zararlı yan etkileri de mevcuttur. Kan basıncında ani yükselmeye neden olabileceğinden dolayı tüketim miktarına dikkat edilmelidir. Tansiyonu yükseltme riski olduğundan tansiyon problemi olan bireylerde tüketim sıklığı azaltılmalıdır. Psikolojik duygu durumunda fazla kafein alımı sinirlilik yaratabilmektedir. Vücuttan su atımını da arttırdığı için önemli bir risk teşkil etmektedir. Kemik kaybı ve kemik erimesine de sebebiyet vermektedir. Bazı minerallerin atımını da arttıran kafeinin günlük tüketimine mümkün olduğunca dikkat edilmelidir.

Kafein miktarı tüketilecek içeceklere göre değişkenlik gösterdiğinden kişiye göre günlük alabileceği kafein dozu ve içecek miktarları farklılık göstermektedir.

Sağlıkla kalın..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mine Baykal Arşivi

Ödem

06 Aralık 2022 Salı 00:32
SON YAZILAR