Berfin Yünden

Berfin Yünden

İşitme kaybınız olduğunu mu düşünüyorsunuz?

İşitme kaybınız olduğunu mu düşünüyorsunuz?

İşitme ve Denge sağlığını korumak ve temel bilgileri edinmek üzerine biraz konuşmak gerektiği kanaatindeyim.

Bildiğimiz üzere her geçen gün işitme kayıplı bebek, çocuk ve yetişkin sayımız doğumlarla birlikte gelen çeşitli risk faktörleri, genetik yatkınlıklar ve diğer sebeplerden ötürü artmaktadır.

Bizim de bu bağlamda bazı temel bilgileri ediniyor olmamız çok önemli.

İşitme sağlığımızı korumanın temel yolları olduğunu ve bunları günlük yaşantımızda uygulayabileceğimizi söylesem şaşırmazdınız herhalde?

Çalışma şartlarımızı seçemediğimizin farkındayım ancak eğer çalışma ortamında yüksek sese maruz kalma ihtimalimiz varsa, örneğin; sanayide bir motor ustası olarak çalışıyorsanız işlem öncesinde sizi yüksek sese karşı korunaklı hale getiren kulaklıklardan yararlanabilirsiniz.

Müzisyenseniz ya da sürekli yüksek sesli uyaran ile çalışmanız veyahut hep ona maruz kalmanız gerekiyorsa da ses kaynağına yakınlık ve şiddetini de mutlaka kontrol etmeniz gerekiyor.

Uzun süre yüksek sese maruz kalan kişilerde mesleki deformasyon yaşayan sanatçılarımızın sayısı her geçen gün artmaktadır.

Kulaklık ile çok yüksek sesle müzik dinlemek de işitme sağlığımızı olumsuz yönde etkileyen bir diğer unsurdur.

Sürekli yüksek ses ile uyarılma; işitilen ses seviyesinin de yükselmesine, kişinin yüksek sesi hayatının birçok alanında talep etmesine de yol açabilir.

Kulaklık ile yüksek sesle müzik dinleme alışkanlığımızı ne kadar aza indirgersek işitme kaybı potansiyelimizi bir o kadar hızlı düşürmüş oluyoruz.

Başka bir önemli konu ise kulak temizliği; kulak temizliğini hepimizin aşina olduğu üzere pratik olarak kulak pamuğu ile yapmaktayız.

Doğru kullandığımız sürece herhangi bir risk taşımayan basit bir yöntemdir.

Kulak tarafından üretilen (serümen)olarak adlandırılan madde yapısal olarak bazı kulaklarda daha yoğun ve çok üretilmektedir.

Buna bağlı olarak dış kulak yolu dediğimiz kısımda çok fazla biriken kulak kiri (buşon ) işitme kaybımız varmış hissi yaratabilir.

Kulak pamuğu ile sadece yüzeysel, dış kulak kanalı çevresinde dairesel ve içerden dışarı doğru kiri almak şeklinde bir uygulama yapmamız en doğru olanıdır.

Kişi kulak pamuğu ile yaptığı yüzeysel temizlik ile rahatlayamıyor, kulağında tıkanıklık, dolgunluk gibi şikayetler hissediyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz hekimine başvurmalıdır.

Kulak kanalında fazla serümen birikmesi kişide kulağımı hemen temizlemeliyim rahatlamak için hızlı ve sert yapmalıyım hissini uyandırır ancak kulak kirini daha da ileri iterek,kulak zarını hasarlama ihtimalimiz çok yüksektir.

Uygulamanın yüzeysel ve kulak pamuğunun çok derinlere girmediğinden emin olmamız gerekir. Kulak zarı hepimizin sandığının aksine çok içeride yer almamakla birlikte erişimi ve perforasyonu ( delinmesi )oldukça kolaydır.

Olası bir kulak zarı hasarında kanama ve acı ile birlikte işitme kaybı oluşumunu da sebebiyet verebiliriz.

Aman dikkat edelim!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Berfin Yünden Arşivi
SON YAZILAR