Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Seçimin ardından

Seçimin ardından

24 Haziran seçimlerinde halkın teveccühünü kazanan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 52.58’lük oy oranı ile yeni dönemde Türkiye’nin başkanı olmayı hak kazandı. En yakın rakibi Muharrem İnceye yüzde 20 gibi büyük fark atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beş yıl süre ile yürütmenin başı oldu.

24 Haziran seçimlerinde alınacak bir çok ders olduğu da bir gerçektir. Batı dünyasının ve onların iç uzantılarının her türlü algı operasyonuna karşılık vatandaş istikrara evet dedi.

Cumhurbaşkanı seçiminde Erdoğan'ın oy oranı yüzde 52,58 olurken,  Milletvekili genel seçiminde ise AK Parti'nin oy oranı yüzde 42,4 olarak gerçekleşmesi de oldukca manidar bulundu.

Milletvekili genel seçimlerinde  AK Parti bu oran ile 293 milletvekili çıkardı. CHP yüzde 22,7 oy oranı ile 146, MHP yüzde 11,1 oy oranı ile 49, İYİ Parti yüzde 10 oy oranı ile 45, HDP de yüzde 11,4 oy oranı ise 67 milletvekili çıkardı.

Seçimden önce yapılan bazı anketlerde özellikle Cumhur İttifakı’nın ortaklarından Milliyetci Hareket partisi kasıtlı olarak yüzde 5 ve 6 oranında gösterilerek barajın altında kalacağı algısını yayamak isteyenler de büyük hüsrana uğradı. MHP, yüzde 11.1 oy oranı ile 49 milletvekili çıkararak Türk siyasi hayatının vazgeçilmez bir partisi olduğunu dosta ve düşmana açıkca göstermiş oldu.

Seçimlerin dikkat çeken bir tarafı da CHP belli bölgelerde terör örgütü PKK'nın siyasi uzantısı HDP'ye oy vererek barajı aşmasını sağladı. Seçim öncesinde  tüm anketlerde barajın altında gösterilen HDP,sırf Erdoğan kaybetsin ve AK Parti mecliste çoğunluğu kazanmasın diye CHP ile ittifak içine girdi.

CHP seçmeninin bir bölümü HDP'ye oy vererek yüzde 10 barajın üzerine çıkarak meclise girmesini sağladı. Bunun en bariz ispatı olarak Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş'ın aldığı yüzde 8'lik oy oranına karşın partisi HDP'nin yüzde 11 oy almasını gösterebiliriz.

Başkanlık ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'nde resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, Saadet Partisi , CHP listesinden aday gösterdiği 6 kişiden üçünü vekil çıkardı. Kendi listesinden tek bir milletvekili bile çıkaramadı.

Saadet Partisi'nin oylarının birçok ilde CHP'ye yaradığı görüldü. CHP, uzun zamandır milletvekili çıkaramadığı Kırşehir, Adıyaman, Karabük,Şanlıurfa, Karaman, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kütahya, Nevşehir ve Yozgat'ta, Saadet Partisi oylarıyla ittifak sayesinde birer milletvekili çıkardığı görülmektedir.

Artık Yeni Türkiye için bütün engeller kaldırılmış oldu. Yeni sistemle dünyada büyük başarılara imza atacağına inandığımız Türkiye, bölgesinin ve dünyanın parlayan yıldızı olacağına inanıyoruz. Seçim sonuçlarının bir kere daha vatanımıza, milletimize ve devletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR