Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Memur ve memur emeklileri beklemede

Memur ve memur emeklileri beklemede

1 Ağustos tarihinde ilk oturumla başlayan 5. dönem toplu sözleşme görüşmelerinde memur ve memur emeklilerinin istedikleri miktarda maaşlara zam olmayınca Memur-Sen masadan çekilmişti. İnsan onuruna ve ihtiyaçlarına göre maaş zammı bekleyen Memur-Sen, şimdi yeni teklifi beklemekte.

Hükümetin masaya sunduğu 2020 ve 2021 yıllarında maaş ve ücretlere olan zam  önerisi  2020 için yüzde 3,5 + yüzde 3 ve 2021 için yüzde 3 + yüzde 2,5… Bu oranlar; Hükümetin açıkladığı ekonomik hedeflerle uyumlu değil. Bu oranlar, Hükümet tarafından deklare edilen enflasyon tahminleri ve beklentilerine de  uygun değil. Hükümetin teklifi, faiz oranlarındaki düşmeyi, kurdaki aşağı yönlü hareketi, elektrik, doğalgaz ve diğer bazı temel ürünlerin fiyatlarındaki yukarıya yükselişi doğrulamıyor ve aksine yok sayıyor. Siyasi irade, toplu pazarlık masasına, kamu görevlilerini refaha kavuşturma değil cefayla buluşturma teklifi sunduğunu  görmeli, teklifin eksiklerini ve hatalarını da bir an önce gidermelidir.

Ülkenin gelişmesi ve refahı için çalışan memurlar ve onların emeklileri kendilerini yaşam şartları altında ezilmelerine engel olacak ve hükümetin 2023 hedefini bozmayacak makul bir teklif beklemektedir. Aslında Hükümetin masaya sunduğu ilk teklif; “Güçlü Türkiye imkansız”, “Büyük Türkiye anlamsız” ve “Yeni Türkiye gereksiz” fikri sabitinde debelenenler dışında hiç kimsenin aklına yatmamış ve gönlünü rahatlatmamıştı.

Hükümet, kalkınmayı önemsediğine, adaleti öncelediğine dair ispatı ve icraatı, toplu sözleşme masasına sunduğu yeni teklifle hem teyit hem de tescil etmelidir. Bu ülkenin gelişmesi için elinden geleni yapan kamu çalışanlarını ekonomik olarak rahatlatmalı ve onları enflasyon altında ezdirmemelidir.

“Memuru enflasyona ezdirmeyiz” vaadi Hükümet tarafından öncelikle teklif bandında korunması gerekir. Bir başka anlatımla Hükümetin ilk teklifinin 2020 ve 2021 için sırasıyla Merkez Bankasının beklenti anketindeki yüzde 13,9 ve yüzde 9,5 oranları dikkate alınarak şekillendirilmesi ve masaya getirilmesi gerekir.

Kamu çalışanlarının beklentisi,  Yeni Türkiye’yi görme, Büyük Türkiye’yi yansıtma, Güçlü Türkiye’yi yaşatma noktasında insan haklarına yakışır yeni bir zam teklifidir. İşveren ve emek kesimini birbirinden uzaklaştıracak bu teklifi bir kenara koyup uzlaşmayı sağlayacak yeni bir teklif için yeterli zaman, bu teklifin maliyetini karşılayacak bütçede imkan var olduğuna inanıyoruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR