Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Çocuklarımızla iletişim kuralım

Çocuklarımızla iletişim kuralım

Günümüz çocuklarının özgürlüğü dışarıda araması ve kendisine idol olarak çizgi film veya bilgisayar oyunlarının kahramanlarını seçmesi bir çok ailenin ortak sıkıntısı. Çocuklarının sözlerini ve davranışlarını beğenmeyen aileler, onları “dünkü” yaşananlarla karşılaştırarak eleştiri yaparlar.

Aslında çocuklarımızı “dünle” karşılaştırarak eleştirmek yerine “dünkü” yaşantılarımızı ve yaşantılarımızın ince ayrıntılarını anlatarak daha iyi bir iletişim kurabiliriz. Çocuklarımızı eleştirmek yerine, daha doğruyu anlatarak yönlendirebiliriz.

Örnek olarak “dün” bizim akıllı telefon diye bir sıkıntımız olmadığı anlatılabilir. Sadece evlerde telefon olduğu ve iletişim giderleri gibi bir sorunumuz olmadığı izah edilebilir. Sadece  radyo dinlediğimizi, haberlere “ajans” dediğimizi ve bol gazete okuduğumuzu söyleyebiliriz.

Ama o günlerde bizim en büyük kahramanımız ve idolümüzün “babamız” olduğu gerçeğini de belirtmeliyiz. Kahramanımız yanı başımızda yaşar, bizlerle beraber güler, bizlerle beraber eğlenirdi. Onun yaptığı hareketleri kendimize örnek alır, onun gibi davranmaya çalıştığımızı izah etmeliyiz.

Sanal kahramanların yaratacağı olumsuz etkileri izah etmeli ve kahramanlarımızın bizden olması gerektiği konusunda onu uyarabiliriz. Kahraman olarak örnek alacağı kişilerin milli ve manevi değerlere sahip, vatan ve millet sevgisi ile dolu kişiler olması gerektiği ifade edilebilir.

Eskiden komşuluk ilişkilerinin güzelliğinden bahsedilmeli, insanların birbirleri ile sadece lokmalarını paylaşmadığını, sevinç ve üzüntüleri de koskoca mahallenin birlikte yaşadıkları onlara izah edilmeli. Küfür ve kavganın olmadığını, mahalle büyüklerine karşı saygılı olunduğunu ve kimsenin kimseyi incitmeye çalışmadığı söylenebilir.

O zamanlarda hepimizin Türk olduğunu, kimsenin etnik ve dinsel olarak ayrım yapılmadığını, isteyen istediği şekilde yaşadığını ancak toplumsal barış adına kimsenin kimseyi huzursuz etmediği açıklanmalı.

Çocuklarımızı şimdiki yaşamları ve düşünceleri ile eleştirmeden önce, çocuklarımızla iletişim kurarak onlara “dünkü” yaşamdan bahsederek, nereden nereye geldiğimiz izah edilmelidir. Bunu yapmak içinde akşamları mutlaka hiç olmazsa bir saati ayırarak ailecek sohbet etmeliyiz. Çocuklarımıza bunu yapmadığımız zaman onları eleştirmeye hakkımız yok diye düşünüyorum.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR