Koklear implant nedir?
Koklear implant, ileri veya çok ileri derecede sensörinöral tip işitme kayıplı ve işitme cihazından fayda görmeyen hastaların duyabilmeleri için geliştirilmiş bir cihazdır. Biyonik kulak olarak da bilinen koklear implant iç kulakta işitmeyi sağlamak için gerekli olan tüy hücrelerinin bulunmaması veya zarar görmüş olması durumunda bu kısmı geçerek, doğrudan işitme sinirini uyarmak üzere tasarlanmış elektronik bir araçtır. Mekanik ses enerjisini, elektrik sinyallerine dönüştürüp bunu doğrudan kokleaya aktararak, seslerin algılanmasını sağlar. Koklear implantasyon sonrası implantlı hastaların dinleme ve konuşma becerilerinde implantasyon öncesine göre dikkate değer bir şekilde iyileşmeler olduğu yapılan yayınlarla bildirilmiştir.
Konuşma ve dil gelişimi için doğumdan sonraki ilk 3 sene oldukça önemlidir. Bebeklikten erken çocukluk dönemine kadar olan bu süreçte işitme duyusundaki azalma, santral işitme sisteminin gelişimini bozmaktadır. İşitme kaybının bu dönemde tanılanarak uygun yöntemlerin uygulanmaması, uzun vadede problemlere yol açabilmektedir. Bu problemler, işitsel algı becerilerinin geliştirilememesine neden olup, sesleri; tanıma, ayırt etme ve anlama becerilerini etkileyip; çocuğun duygusal, sosyal, bilişsel ve akademik başarısını negatif yönde etkilemektedir.
‘’KOKLEAR İMPLANT SİSTEMİ DOĞAL İŞİTMEYİ TAKLİT EDEN BİR TASARIM’’
Koklear implantasyon biyoteknoloji ve tıp dünyasındaki en önemli gelişmelerden birisidir. Çünkü koklear implantasyon kişilere kaybettikleri veya hiç sahip olmadıkları işitme duyusunun yerini tutacak kazanım sağlamakta ve kişilerin yaşam kalitelerine büyük katkıda bulunmaktadır.
Koklear implant adayları için aday seçim kriterleri bilimsel olarak dünya genelinde kabul görmüş bir şekilde çok net belirlenmiştir. Ülkemizde koklear implant uygulamaları Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan güncel bilgilere göre SGK tarafından karşılanmaktadır.
Koklear implantasyon değerlendirmesi ve uygulaması Kulak Burun Boğaz hekimi, odyolog, radyolog, psikolog, gerekli durumlarda diğer uzmanları da içeren bilimsel bir komite tarafından gerçekleştirilmektedir. Ayrıca ailenin verdiği destek de koklear implantasyon sürecinde büyük önem taşımaktadır.
Koklear implantasyon uygulama süreci preoperatif, intraoperatif ve postoperatif olmak üzere üç aşamada gerçekleşmektedir.
1-Preoperatif süreçte, işitme kayıplı bireyin koklear implantasyon için uygun bir aday olup olmadığı belirlenir. Cerrahi sırasında olabilecek olası risklerin minimum düzeyde olabilmesi için adayların hazırlıkları yapılır.
2- İntraoperatif süreçte, cerrahi yöntemle koklear implant elektrodu kokleaya yerleştirilir. Koklear implant konusunda uzmanlaşmış KBB hekimleri tarafından gerçekleştirilen operasyon deneyimli odyologlar ile birlikte ölçümleri yapılarak tamamlanır.
3- Postoperatif süreçte ise iyileşme sürecinin tamamlanması akabinde hastaya konuşma işlemcisi takılır.
Operasyon sonrası işitsel rehabilitasyon eğitimi yoğun olarak başlamakta ve düzenli olarak devam etmektedir.
Koklear İmplant Kimler İçin Uygundur?
Doğuştan işitme kaybı olan bireyler
İşitme cihazından verim alamayan ileri/çok ileri derecede işitme kaybı yaşayan bireyler
İç kulak hastalıklarından sonra işitme kaybının artması sonucu işitme cihazından verim alamayan bireyler
Koklear İmplant Başarısını Etkileyen Faktörler
İmplantasyon Yaşı
Doğuştan işitme kaybı olan çocuklarda, 0-2 yaş dönemi önemlidir. Bu dönemde implant ameliyatıyla daha fazla yarar sağlanır. Günümüzde koklear implant bedeli 12. Aydan itibaren SGK tarafından karşılanmaktadır.
İşitme Kaybı Süresi
Var olan ileri/çok ileri derecede işitme kaybıyla ne kadar uzun süre yaşanırsa, implant ameliyatından yarar görme de o kadar azalacaktır.
Postlingual işitme kayıplı bireyler konjenital işitme kayıplı erişkinlere göre koklear implanttan daha fazla yarar görürler.
Ek Engel Varlığı
Ek engeli olan bebek/çocuklarda işitsel algı ve dil gelişim süreci normal çocuklara göre daha düşüktür.
Aile Desteği
Ameliyat sürecinin başarısı doğru adayın belirlenmesi ile başlar, iyi bir cerrahi, doğru strateji ve planlama, düzenli işitsel takip ile devam eder. Koklear implant süreci baştan sona bir ekip çalışmasıdır, implantlanacak birey ve ailesi bu ekibin en önemli yerindedir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.