Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE KONYA’DA İZ BIRAKANLAR

SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE KONYA’DA İZ BIRAKANLAR

Bugünkü yazımın başlığı bir kitap adıdır. Yazarı ise Dr. Mehdi Halıcı. Hukuk doktoru, avukat, ressam ve yazar olarak tanınan Mehdi Halıcı, Kendisi İzmir’de gönlü Konya’dayken İzmir’de son nefesini vermiş değerli Konyalılar’dan birisidir.        

Mezopotamya Bilgesi olarak da tanınan Dr. Mehdi Halıcı; Anadolu üstüne araştırmalar yapan, Anadolu’nun böcüsünü börtüsünü ortaya seren bir sebil bilgedir. Konya halkbilimi üzerine yaptığı çalışmalarını Konya Sazı ve Sözü isimli kitabında toplamış; Konya oturak alemlerine, türkülerine bilimsel bir bakışla değerlendirmelerde  bulunarak; unutulmakta olan geleneklerimizi bizlere anımsatmıştır. 1960’lı yıllarda Çumra Çatal höyük gerçeğini bizlere duyurmuştu. Sevgili Mehdi Halıcı 1960’lardan sonra “Yaşayan Çatal höyük” diyor da başka bir şey demiyordu. İşte, SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE KONYA’DA İZ BIRAKANLAR  isimli kitap  böyle bilge bir yazarın emeğidir. 

Kitabı ve yazarını daha iyi anlayabilmeniz açısından, kitabın Önsöz bölümünden kısa bir parça sunmanın yararlı olacağını sanıyorum. “ Değerli okurlarım. Konya’da dünyaya geldim. Bu güzel kentimizin ekmeğini yedim, suyunu içtim. Havasını soluklandım. Yaşımız da 80’e geldi dayandı. Yıllarca gazete ve dergilerde binlerce köşe yazısı ve araştırma yazılarımız yayınlandı. Yaşamım boyunca bu kentte çok değerli insanlarla arkadaş oldum. Yaptığımız sohbetlerin tarihe dönük olanlarını hep yazıya döktüm. Bu çalışmalarımın bu bölümünü de bu kitapta toplayarak bizlerden sonra gelecek kuşaklara olumlu mesajlar bırakmak istedim. Eski çağlarda salnameler vardı. Daha sonra cumhuriyet döneminde bunların yerini ulusal ve yöresel basın organları kalıcılaştırdı. Ancak bazı önemli kavşak noktalarını seçip üst üste çıkarıp yapılan çalışmaları, bazı anıları bir kitapta toplamanın da yararlı olacağını da düşündüm. Kendilerine şükran borcu olduğunu düşündüğümüz insanlarımızı daha açık seçik bir şekilde ve kronolojik sırasıyla gerek hizmetleri, gerekse bıraktıkları anılarıyla anmak çok yerinde bir çalışma olacaktı. Böylece şükran borcumuzu ödemiş olacaktık. Bu kitapta isimlerini, anılarını andığımız kişileri akademik ve objektif bir perspektifle, onların insani değerlerini öne alarak anlatmaya çalıştık. Kitabımızın adını “ SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE KONYA’DA İZ BIRAKANLAR” olarak koyduk. 2007 yılının UNESCO tarafından “ Mevlana’yı Anma Yılı” olarak seçilmiş olması da bu ismi koymamıza etken olmuştur.”

Uzun söze gerek yok. Kitabı okuyunca çok kişiler hakkında çok bilgiler edineceksiniz. Özellikle Konya üstüne yazılanlara meraklı olanlar ve Konya üzerine araştırma yapacak olanlar hatta Konyalı herkes bu kitabı mutlaka okumalıdır.      

Dr. Mehdi Halıcı aynı zamanda iyi bir öykü yazarıdır. Akıcı ve edebi bir üsluba sahip olan yazarın özellikle Karides Durağı isimli öykü kitabının bulunup okunmasını da öneririm. Bu kitabın içindeki muhteşem öyküler beni çok etkilemişti. Diğer öykü kitaplarının isimlerini vermeyeceğim onları da sizler keşfedip mutlaka okuyun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi