Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

Celal Akın Hocanın ardından

Celal Akın Hocanın ardından

Bir süredir hastanede tedavi gören Celal Akın sonsuza dek aramızdan ayrıldı. Salı günü Konya’nın gözde şair ve yazarlarından Emekli Öğretmen Celal Akın’ı toprağa verdik. Basının haberi olmadı mı bilmiyorum. Celal Akın’ın aramızdan ayrılışı basında yer almadı. Kendi adıma ben bundan rahatsız oldum ve hüzünlendim.

Celal Akın Seydişehir Karacören doğumlu olup uzun yıllardır Karatay ilçesi Karakulak Mahallesi’nde yaşamaktaydı. Arsasını okul yapımı için bağışlamış örnek ve hayırsever eğitimciydi. Celal Akın bu okulun tabelasında ve Konyalıların gönüllerinde yaşamaya devam edecek.

İvriz Köy Enstitüsü öğrenimi tamamladıktan sonra yurdun hemen her köşesinde öğretmenlik ve okul müdürlüğü yapmış, 1985 yılında emekli olmuştur.

Bütün yaşamını çocuk ve gençlerin eğitimine, halkın bilgiyle uyanmasına adayan Celal Akın; şiirler, piyesler, yazılar yazarak kültür hizmetleri de yapmıştır. Şiir ve yazılarında daha çok ulusal konuları ön plana çıkaran Celal Akın, her bulunduğu ortamda şiirlerini yüksek sesle okumasıyla takdir edilen bir eğitim ve kültür adamıydı. Halk şiiri tarzında yazdığı şiirlerin pek çoğunu usta işi taşlamalar oluşturmaktadır. Eğitim ve yurt sorunlarını ele almış, gözlemlerini, yaşadıklarını şiirlere, öykülere, yazılara yansıtmıştır.

Edebi çalışmaları yerel gazetelerin yanı sıra zamanının ünlü edebiyat-sanat dergileri olan; Türk Dili, Varlık, Yeditepe gibi dergilerde de yer almıştır. Yayımlanan kitapları: Alaza, Taşlamalar Haşlamalar, Deli Gönül, İçimdeki Coşku…

Yerel gazetelerde hazırladığım kültür- sanat ve Kırkambar sayfalarında Celal Akın’ın pek çok şiirini de ben yayımlamıştım. Otobüste, topluluğun olduğu yerlerde, kültür sanatla ilgili programlarda, toplantılarda falan yüksek sesle şiir okuyan iri yarı bir kendi yaşlı, gönlü genç bir adama mutlaka rastlamışsınızdır; İşte bu adam Celal Akın’dan başkası değildir. Yer ve zaman hiç önemli değil; yeter ki karşısında bir dinleyen bulunsun Celal Akın en az iki şiirini coşku içinde okuyuverirdi. Çok konuşur, mert konuşurdu.

İşte Rahmetli Celal Akın böyle bir eğitimci, böyle bir edebiyat adamıydı. Kadir kıymet bilen bir toplum olsaydık; rahmetli Celal Akın’ ayda yılda değil, ömür boyunca destelerle plaketler, sandıklarla teşekkür nameler verirdik. Böyle bir huyumuz hiç olmadı, olduysa da; bu incelikler yağcılara balcılara lâyık görülmüştür.

Merhum Celal Akın’a Allah’tan rahmetler, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı ile birlikte sabırlar diliyorum. Sevgili dostum nurlar içinde yatsın, ebedi makamı cennet olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi
SON YAZILAR