Mehmet Gündoğdu

Mehmet Gündoğdu

BABALIKÇI YUSUF MAZHAR

BABALIKÇI YUSUF MAZHAR

Konya basın tarihinde ilk akla gelen gazete Babalık gazetesidir.  1910- 1952 yılları arasında yayımlanan Babalık gazetesi Ahibaba zade Yusuf Mazhar tarafından kurulmuştur.
Konya basın tarihinde ilk yüzakı gazetelerden birisi Babalıkçı Yusuf Mazhar tarafından kurulan Babalık gazetesidir. Ara sıra kesintilere uğrasa da 1910- 1952 arasında arasında halkın gözü kulağı olmuş, halka gerçekten babalık yapmıştır. Milli mücadele döneminde olsun, DP döneminde olsun pek çok baskılarla karşılaşan Babalık gazetesi her türlü güçlüklerle, kısıtlı olanaklar içinde yayımını sürdürebilmiştir. Ancak. 1952 yılında iktidar partisi DP resmi ilanlarını kesince bıçak kemiğe dayanmış ve gazete kapanmak zorunda kalmıştır. Bütün bu güçlüklere karşın Yusuf Mazhar’ın oğiu Turhan Doyran Ankara’da uzun yıllardır. basım işleriyle uğraşmaktadır.
Babalıkçı Yusuf Mazhar Doyran’ın babası Nedim Efendi siyasi nedenlerle Bosna Hersek’ten Konya’ya sürgün edilmiş daha sonra Yalvaç’ta memurluk yapmıştır. Yusuf Mazhar bu sıralarda 1886 yılında dünyaya gelmiştir. İyi bir eğitim gören Yusuf Mazhar çeşitli okullarda öğretmenlik yaparken gazete ve dergilerde de yazılar yazmaya başlamıştı. Meşrutiyet döneminin önemli bir gazetesi olan Meşriki İrfan gazetesinde başyazarlık yapmıştır. Bu dönemin en büyük bilgelerinden olan Sivaslı Ali Kemali Hoca, başta Yusuf Mazhar olmak üzere eli kalem tutan gençleri bu gazete bünyesinde toplayıp destek vererek onları kültür dünyasına kazandırmıştır. Bu gazetede kendisi de yazan Sivaslı Ali Kemali Hoca, her dönemde Yusuf Mazhar’ın ve babalık gazetesinin en sağlam destekçisi olmuştur. Kapanıncaya kadar dördüncü erk –basın- olarak Konya’daki görevini başarılı bir şekilde yerine getiren Babalık gazetesi; her zaman ulusal değerleri savunarak demokrasi yolunun alt yapısını oluşturmuştur. Gençlere okul olmuş, yurdun bir çok yerlerinden gönderilen haber ve yazıları yayımlamış, çoğu zaman istanbul yazarlarına yer vermiş böylece Konya’nın basın ve kültür tarihine altın harflerle geçmiştir.
Kurtuluş Savaşı dönemi içinde zaman- zaman Rumları bilgilendirmek ve Rumlar’ın zararlı çalışmalarını engellemek için binlerce bildiri Babalık basımevinde basılıp yurdun her yanına dağıtılmıştır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet Paşa’nın övgülerini alan Yusuf Mazhar’a milletvekilliği önerildiyse de o kabul etmemiş ve il genel meclisinde görev yapmıştır. Bu dönemde de yoksullara, öksüzlere, dermansızlara babalık yaparak herkesin hayır duasını almıştır.
6 Eylül 1930 yılında aniden ölen Yusuf Mazhar’ın mezarı Yediler Mezarlığı içindeki aile mezarlığındadır. Yediler Mezarlığı ana kapısının hemen önünde bulunan Babalıkçı Yusuf Mazhar’ın, eşinin ve aile yakınlarının mezarları bulunmaktadır. Yolunuz düşerse Babalıkçı Yusuf Mazhar’ın mezarını mutlaka ziyaret edin. Konya’da basın bir yerlere gelebilmişse buna zemin hazırlayanlardan birisi de Babalıkçı Yusuf Mazhar’dır. Yalnız Konya basın tarihinde değil Türkiye basın tarihi içinde de Yusuf Mazhar ve babalık gazetesinin önemli bir yeri vardır.
Öncü gazetecimiz Yusuf Mazhar; nurlar içinde yatsın, Allah ebedi mekânını cennet eylesin.Yusuf Mazhar çağlar boyu unutulmasın, unutturulmasın her zaman her çağda aydınlarımızın gönüllerinde yaşasın.
Ahmet Özdemir’in ölümüyle Yusuf Mazharın ölüm gününün aynı güne rastlaması dolayısıyla bir önceki yazımda Ahmet Özdemir’in ölümünü yazmıştım. Araya bayram tatili de girince bu yazı ertelenmiş bir anma yazısı oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mehmet Gündoğdu Arşivi