Hasan Hüseyin GÜLCAN

Hasan Hüseyin GÜLCAN

Sizin ruhunuz yeter

Sizin ruhunuz yeter

Futbolda şiddet artık Türkiye de önü alınamaz hale geldi. Trabzonspor Fenerbahçe arasında oynan lig müsabakasında maç seyirci olayları yüzünden tatil ediliyor. Fenerbahçe kafilesi soyunma odasında esir kalıyor. Trabzonsporlu oyuncular kendi taraftarları karşısında yoğun güvenlik önlemleri ile stadyumdan ayrılıyor. Gerisini siz düşünün artık.

Bunları anlatırken hemen aklıma Diyarbakır’da bizim yıllar öncesinde rahmetli Emniyet Müdürü Gaffar Okan zamanında yaşanan olaylar geldi. 2000 yılının Nisan veya Mayıs ayı idi yanlış hatırlamıyorsam. Diyarbakırspor – Endüstrispor arasında oynanan maçta hepimiz ölümden dönmüş, takımızın kaleci Hakan Olgun gözünden yaralanmış, saatlerce gaz bombaları altında soyunma odalarında esir kalmıştık. Rahmetli Emniyet Müdürü Gaffar Okan ile takımızın o anki yönetici Mustafa Sırrı Demirel arasında soyunma odasında yaşanan konuşmayı hatırlıyorum da. Gaffar Okan Sırrı Başkan’a aynen şöyle demişti "Başkan soyunma odasından çıkmayı boş verin, biz sizin canınızı kurtarmaya çalışıyoruz. Şu anda açıkça hayati tehlikeniz var. Önemli olan sizi sağ salim stadyumdan değil Diyarbakır’dan çıkarmak’’ Düşünebiliyor musunuz bu konuşmalar bir futbol maçında Emniyet Müdürü tarafından söyleniyor. O günden bu yana tam 14 yıl geçmiş ama 14 adımlık yol alamamışız, hala değişen hiçbir şey yok.

Futbolda dostluk önde olması gerekirken bu şiddet olayları hiçbir takımımıza yakışmıyor. Futbol takımlarımızın hepsi bu ülkenin takımlarıdır. Tüm takım taraftarlarının milli bilinç ve futbol aşkı ile olayları değerlendirmesi gerek. Futbol bir oyundur, tiyatroda nasıl oyuncular çıkıp sahnede gösterisini oynuyorsa ve biz oyuncuları izleyip tiyatro bitince bütün tiyatro oyuncularını alkışlıyorsak, futbolcularda futbolunu sergilemek için stadyuma çıkıp futbolunu oynuyorlar. Futbol maçı bitiminde oyuncuları alkışlamak gösterdikleri emeğe saygı duymak gerekir. Futbolu savaş alanına dönüştürmek hakemlere küfür etmek siyasi propaganda yapmak diğer takım oyuncularına yöneticilerine küfür etmek futbol ruhuna aykırıdır

Futbol sadece futbol değildir insanlarımızın moral bulması hayatlarına neşe katması gündelik yaşamın stresinden kurtulmak için seyredilen spor dalıdır. Taraftarların futbola kin öfke şiddet katmadan sadece bir oyun olduğunu bir kazananın veya kaybedenin olacağını bilmeleri gerekir. Kazanın kaybedeni alkışlaması gerektiğini kaybedenin de kazananı alkışlaması gerektiğini bilmesi, futbol ruhundan gelir. Ama işte öyle olmuyor çünkü Futbol artık bir güç ekonomik büyüklüğü medya gücünü kullanma ve kitleler üzerinde etkili olma gücünü kullanmak için insanların futbol ruhuna aykırı eylemler yapması gücü elinde bulundurma hırsı yüzünden futbolun ruhuna aykırı eylemlerin olmasına neden oluyor.

Kulüplerin yöneticileri maç öncesi ve sonrası karşı takıma karşı gösterdiği sert açıklamalar taraftarları kışkırtıcı tavırlar yorumcuların yaptığı ayrıştırıcı, yorumlar hakemlerin yanlış kararları bu futbol terörünü ortaya çıkarıyor. Suç hepimizin, yöneticilerden hakemlere, yorumcularımızdan tribün liderlerine, medyamızdan, futbol federasyonumuza herkesin öz eleştiri yapması gereken bir oyundur futbol… Milletimizin A takımı veya B takımı taraftarı diye ayrışması ve birbirine düşman gibi saldırması veya sanki iç savaş çıkmış gibi birbirlerine cephe alması değildir. Futbol ayrışma veya kutuplaşma alanı değildir Futbol kardeşliktir birbirine saygı duymaktır, birbirimizi sevmektir. Futbol sadece futbol değildir futbol insanlarımızın kardeşçe birlik içinde mutlu olması için hayata neşe katması için oynanan spor dalıdır.

Bütün bunlardan yola çıkarak tabii ki önemli olan kazanmaktır, önemli olan puan alıp ligde kalmaktır ama asıl önemli olan tüm Türkiye’nin gözünün üzerimizde olacağı bugünkü Konyaspor-Galatasaray maçında fair play ruhunu ön plana çıkarak daha önce defalarca olduğu gibi bir kez daha Türkiye’ye örnek olmaktır. Centilmenliğimizi ve misafirperverliğimizi ön plana çıkartarak Konyalılık ruhumuzu sahaya yansıtarak daha önce defalarca nasıl yaptıysak bir büyük takıma bu sahayı bir kez daha dar edebiliriz. Rakibin rengi çok önemli değil, ha Sarı Kırmızı h Sarı Lacivert yarın biz bu maçı kazanacağız.

Dualarımız sizinle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Hüseyin GÜLCAN Arşivi
SON YAZILAR