Gülten Aldemir

Gülten Aldemir

Psikoloji ve Sanat

Psikoloji ve Sanat

Psikoloji davranışların nedenlerini ve sonuçlarını inceleyen bir bilim dalı olarak aynı zamanda bu davranışlardaki eksiklikleri, yanlışları ya da kişilerin kendilerini zorladıklarını fark ettikleri kalıplaşmış fiiliyatlarını fark ettirmek için pek çok sanatsal çalışmalardan yararlanmaktadır. Burada amaç duygu ve düşüncelere dair farkındalığın artırılmasıdır. Bunlar:

Yazı Yazma:

Kalemden kağıda aktarımda kişilerin sadece duygu ve düşünceleri yer almaz. Hayalleri, gelecek planları, geçmişte edinilen deneyimler, gerçekleşen planlar, gerçekleşmeyen projeler, gerçekleşmesi umut edilen tasarılar, pişmanlıklar, keşkeler, öfkeler, sevinçler, başarılar ve daha pek çok konu tıpkı bir günlük, şiir, düz yazı, deneme yazısı yazar gibi yazılır. Burada amaç kişinin kendiyle kurduğu bağ ve diyaloglardır. Monolog halinde aslında kişinin kendi kendisiyle konuşarak yaptıkları, yapamadıkları veya yapacakları hakkında farkındalığının artması sağlanmaktadır. Sanatsal bir değerinin olması önemli değildir, kişinin kendini olduğu gibi yansıtması gerekmektedir.

Renklendirme:

Fırça, boya, kalem, evde kullanılmayan atık veya bir köşede kalmış (ip, düğme, kumaş, kırık bir bardak, vs.) ya da doğadan toplanan herhangi bir materyalle (yaprak, kozalak, çiçek, ağaç dalı, vb.) oluşturulabilecek renkli ya da renksiz olması fark etmeksizin. O an kişinin içinde bulunduğu, zorlandığı, kendini sözel olarak ifade edemediğinde ortaya bir ürün çıkarmasıdır. Bu bazen bir kara kalem çalışması, bazen tuvale yansıyanlar, bazen de doğadan, doğanın bize sunmuş olduklarından esinlenilerek ortaya çıkarılan çok değişik çalışmalarla içimizde yaşadığımız olayları dışarıya yansıtabiliriz.

Şekillendirme:

Oyun hamuru, kil hamuru, toprak, kum, mum malzemesi fark etmeksizin elimizle yoğurarak, şekil vererek ortaya çıkardığımız nesnelerdir. Bir misafire sunum yapar gibi şekle çok önem vermemiz gerekmez, burada önemli olan kişinin aklından geçeni, planladığı şekli az ya da çok benzetmesidir. Örneğin; deniz tatilinde çocukların kumdan yaptığı şekiller, kil hamurundan oluşturulan basit objeler, eritilmiş mumdan değişik şekillerde yeni mumlar gibi.

Kendini İfade:

Drama, yaratıcı drama, psikodrama, tiyatro gibi sahnede ya da grup içinde sergilenebilecek oyunlar bireylerin kendilerini rahat ifade edebilecekleri, yaşadıkları sıkıntıları rol aracılığıyla ve grup içinde doğaçlama yoluyla kendilerine dışarıdan ikinci göz olarak bakabilecekleri, kendi iç dünyalarını ve duygularını fark edebilecekleri bir alan sağlar.

Yırtma Yapıştırma:

Evde bulunan eski kitap, dergi, gazete veya görsellerini kullanabileceğiniz herhangi bir materyali yırtarak farklı kaynaklardan farklı görsellerle bireylerin anlık olarak, içlerinden gelen bambaşka bir görseli oluşturmasıdır. Maske yapılabilir, süs olarak değerlendirilebilir, bir obje kaplanabilir, ahşap boyamada kullanılabilir, eskimiş bir evdeki eşyayı süslemede kullanılabilir. Kişilerin ihtiyaç ve anlık isteklerine göre şekillenebilir.

Tüm bunlar sadece yol gösterici birer örnek niteliğindedir. Herkesin ilgisi, hobisi, ihtiyacı, duyguyu yansıtma şekli, dışarı yansıtması farklıdır. Burada tek bir önemli husus var, sanat terapisinde el becerisi, yetenek, kusursuzluk aranmaz. Bireyler düşünce ve duygularını yansıtmak, rahatlamak, kendini ifade etmek, anlık ürünler ortaya çıkarmak, kendilerini daha iyi hissetmek için evde kendilerine iyi gelebilecek başka bir şeyde bulabilirler. Işık ol

ması dileğiyle…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Gülten Aldemir Arşivi